Csokis denevérek, szellemek, tökök és koponyák – Vicces halloweeni receptek

Két éve kopogtattak be hozzánk először „Csokit vagy csalunk!” felkiáltással. Olyan váratlanul ért minket a fekete-lila palástba és narancssárga tökjelmezbe öltözött (ismeretlen) gyerekek látogatása, hogy az első pár percben csak idétlen mosolyra futotta tőlünk, a következő öt perc pedig vad hajszában folytatódott a kamrában egy kis édesség után. Mondanom sem kell, hogy semmit nem találtunk, mert Murphy törvényét igazolva éppen akkor pont nem sütöttem semmit, és Apa éjjeli szekrényen heverő, félig megevett csokijából mégsem adhattam nekik (akkor sem, ha finom volt, és mogyorós).

Kép: Varga Zita Hella

Az Amerikai Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy október 31-én a gyerekek „farsangi” jelmezekbe öltöznek, és a környékbeli házakba bekopogtatva „Trick or treat” felkiáltással édességet kérnek. Ez olyasmit jelent, hogy „megviccelünk vagy megvendégelsz”, tehát aki nem készült valami nasival, az felkészülhet arra, hogy a kis boszorkányok, vámpírok (mivel náluk nincs farsang, ezért a tündérek vagy akár a szuperhősök is) valamilyen csínytevéssel viszonozzák majd. Mivel itthon az amerikai halloween ünnepnek még nincs igazán kultúrája, így az ajtó előtt ácsorgó gyerekektől elnézést kérve búcsúzáskor megígértem, hogy jövőre készülünk. Az ígéretemet be is tartottam, olyannyira, hogy még egy ételérzékeny kisfiú is örömmel zsebelte be a csokis denevéreket és koponyákat.

Csokis denevérek (#fruktóz-tej-laktóz-tojásmentes)

Hozzávalók (kb. egy tepsi):

  • 130 gramm liszt,
  • 30 gramm finomra darált dió
  • 100 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 50 gramm xilit
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • Festéshez mentes étcsoki (mentes!, mi egy tej- és gluténmentes, xilittel édesített változatot választottunk, már nemcsak bioboltokban, hanem a nagyobb és kisebb szuper-hipermarketekben is elérhető)

A lisztet az édesítővel és a dióval elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vaníliát, majd a felkockázott vajat. A tésztát összegyúrjuk. (Ne ijedjünk meg, ha az elején morzsás, pár perc után összeáll.) A masszát hűtőben érdemes fél órát pihentetni. A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és a kívánt formákra szaggatjuk. 170 fokon 10–15 perc alatt kisütjük.

Kép

Kép: Varga Zita Hella

Ha a denevérek kihűltek, jöhet a csokimáz. Vízgőz felett megolvasztjuk a kívánt mennyiséget (egy nagy tábla csokit tekintve kb. az egyharmadára lesz szükségünk). Majd a denevéreket a megolvasztott csokiba mártjuk, vagy egy ecsettel (mint amivel lekenjük a pogácsák, kalácsok tetejét) megfestjük a tetejüket. Hagyjuk megszáradni. Nálunk ezeknek első alkalommal akkora sikere volt, hogy a kopogtatóknak nem jutott volna, ha nem sütünk még egy adagot.

Fehér szellemek és halloweeni tökök (#fruktóz-tej-laktózmentes)

A csokis denevérek mellett gyártottunk fehér szellemeket és ünnepi narancssárga tököket is, ezeknél a tésztát továbbfejlesztettük a rostokban és fehérjékben, illetve vitaminokban gazdag zabliszttel, és törökmogyoróval ízesítettük. (De a tészta alapja természetesen lehet a denevéres diós változat is.)

Hozzávalók:

  • 30 gramm zabpehelyliszt
  • 110 gramm búzaliszt (lehet benne teljes kiőrlésű is, vagy rozsliszt)
  • egy marék törökmogyoró finomra darálva
  • 100 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 50 gramm xilit
  • fél rúd vanília kikapart belseje
  • Festéshez fél tojásfehérje, 1 kanál étkezési keményítő és 35 gramm szőlőcukor (+pár csepp ételfesték) vagy lehet csak cukorból készült íróka, esetleg boltban vásárolt íróka, ha nem áll fenn ételallergia/érzékenység valamelyik összetevőre
  • Szellemek szeméhez 2-3 kocka mentes étcsoki

A készítés menete az előző receptben leírtak szerint: a liszteket az édesítővel és a mogyoróval elkeverjük, hozzámorzsoljuk a vaníliát, majd a felkockázott vajat, összegyúrjuk a tésztát, majd a hűtőbe rakjuk pihentetni (minimum fél óra). A tésztát kinyújtjuk és a kívánt formákra szaggatjuk. 170 fokon 10–15 perc alatt kisütjük. Nem szabad barnulniuk, mert még a sütőlapon is tovább sülnek, amikor kivesszük.

Ha a szellemek és a tökök kihűltek, jöhet a máz:
A fehérjét elkezdjük felverni, közben a keményítőt és a szőlőcukrot elkeverjük. A tojásfehérje még folyós, amikor belekanalazzuk a keményítős cukros keveréket, fokozatosan. Kb. 5 perc alatt keményre verjük az egész masszát, egy részét félretesszük a szellemek festéséhez és a tökök bordáinak kirajzolásához, a másik részét pedig egy-két csepp mentes ételfestékkel színezzük a kívánt mértékig. Ezután egy ecsettel (olyannal, amivel lekenjük a pogácsák, kalácsok tetejét) megfestjük a szellemek és a tökök tetejét, majd egy zacskóba töltjük a maradék fehér masszát, keretet rajzolunk a sárga tököknek, és kicsit csíkozzuk azokat. Nálunk a kicsik sokat segítettek, ezért nem is volt olyan tökéletes a kivitelezés, de a közös időtöltés, nevetés garantált!

Kép

Kép: Varga Zita Hella

A szellemek szeme mentes csokival készült (mi egy tej- és gluténmentes xilittel édesített változatot választottunk). Vízgőz felett 2-3 kockát megolvasztunk, majd egy fogtisztító pálcikát mártunk a csokiba, és két pöttyöt festünk a szellemek szeme helyére.
(Megjegyzés: Aki a fruktózmentes diéta elején tart, azért vigyázzon ezekkel a mázas változatokkal, jobb a visszavezetésnek hívott időszak után ilyen típusú sütikkel próbálkozni!)

Halloweeni (mentes!) csokikoponyák és -tökök egyszerűen

Lehet bonyolítani a csokikészítés folyamatát, de akinek két gyereke van, nyolcórás munkája, férje, háztartása, két kutyája, és még sorolhatnám, az szerintem örül az egyszerű, gyors recepteknek. Ez pedig mindkét kitételnek megfelel, és gazdagíthatjuk vele a halloweeni nasikínálatot.

Hozzávalók:

  • 1 tábla mentes csokoládé

A csoki elkészítése elég egyszerű, azt tartom inkább időigényesnek, míg megtaláljuk azt a mentes étcsokit, amelyet gyermekünk adott ételérzékenységét/allergiáját figyelembe véve megehet. Amit mi használunk, az egy xilittel és natúr kakaóporral készült, tej- és gluténmentes változat.

Körülbelül egy tábla csokira lesz szükségünk, de ez persze függ attól is, hogy mennyi, mekkora és milyen típusú formáink vannak otthon. Két fazekat veszünk, az egyikbe vizet engedünk, ezt felforraljuk. A másik fazékba beletörjük a csokit, majd a vízgőz fölé tartjuk. Nem szabad sietni: túl közel tartani a másik fazékhoz és arra törekedni, hogy hamar megolvadjon, mert akkor a csoki összeugrik, darabos lesz, ráncos; adjunk magunknak meg persze a csokinak időt. Szépen lassan felolvad, és ha így teszünk, szép fényes is lesz a massza. Majd csurgassuk a szilikonformába, vagy kanalazzuk bele kiskanállal. Végül ütögessük a formát finoman az asztalhoz, hogy a csoki egyenletesen szétrázkódjon a kívánt formába. Hagyjuk legalább egy-másfél napot a formákban és csak utána rakjuk hűtőbe, hogy ne legyen fehér foltos a csokink.

Jó szórakozást, együtt töltött időt és sok mókázást kívánok Halloweenra! És vigyázat: Csokit vagy csalunk! 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti