40 perc alatt finom ebéd – Mit főzzek a héten? 5. rész
Érdekes dolgot figyeltem meg a gyerekeimen (13 éves lány, 9 éves fiú) a kényszerűen itthon töltött időszakban. A bezártságot meglehetősen könnyen viseljük, ugyanakkor a bizonytalanság, az információk hiánya vagy ellentmondásossága, a kizökkenés a megszokott napi rutinból jól láthatóan lecsapódott a srácokon. Ennek leglátványosabb következménye, hogy óramű pontossággal ragaszkodnak a napirendhez. Egy kőbe vésett napirend adja meg azt a biztonságot, amihez az ismeretlen miatti szorongás közben bátran lehet igazodni.
Segíti a lelki egyensúlyukat, amikor bízvást számíthatnak arra, hogy ha a fene fenét eszik is, reggel 9-kor lehet reggelizni, mert anyának addigra véget ér a reggeli meetingje, fél egykor asztalon lesz az ebéd, este hatkor pedig vacsora kerül elénk. Ehhez viszont a két home office-os irodakukac szülő részéről komoly tervezésre és munkamegosztásra van szükség. A rendelkezésre álló alapanyagokat Zsófi, a feleségem tartja számon, míg legfontosabb véleményformálóként (mert ő az, aki a legkevesebb ételt hajlandó megenni) Dávid fiam az, aki segít vasárnap délután megalkotni a heti menüt.
A cél, hogy az étel maximum 40 perc alatt megfőzhető legyen, és mindenki szeresse.
Azt, hogy ki főzi meg, az is befolyásolja, hogy éppen kinek van kevésbé halaszthatatlan dolga, szerencsére ebben is nagy az egyenlőség nálunk, így fele-fele arányban szokott ez kijönni. A múlt héten például ezt ettük ebédre:
Hétfő: krumplistészta
Ezt nagymamám egészen sajátosan készítette, zsíron pirította meg a hagymát, és nem tett bele pirospaprikát, csak sót és borsot. Annyira szerettem, hogy gimnazistaként Szolnokon rendszeresen felültem tanítás után a vonatra, és átmentem Törökszentmiklósra egy jó krumplistésztára. Tanulság: a kamasz unokákat a hasukon keresztül lehet a legjobban megfogni.
A „reformkonyha” jegyében én már nem zsíron, csak olajon dinsztelem a hagymát, és pirospaprika is megy bele. Simán elkészül 40 percen belül.
Kedd: paradicsomszósz, főtt krumpli, főtt tojás
Na, ezt például én meg nem eszem (ennyit arról, hogy ki a legválogatósabb…), és be kellene érnem tegnapi krumplis tésztával, viszont abból úgysem maradt, így kiváló alkalom, hogy Bud Spencer nyomán egy jó kis hagymás babot üssek össze. Karikára vágott kolbász kiolvadó zsírján sütöm meg a felkarikázott hagymát, ráöntöm a konzervbabot meg némi paradicsompürét, amit lekanyarítottam a paradicsomszószból, só, bors, és kész is van, max. 15 perc. Érdekes, de rajtam kívül még Mira is eszi, pedig nem is szereti a Bud Spencer-filmeket.
Szerda: aprópecsenye
Ebben az a jó, hogy variálni lehet, így nem unalmas. Csirkemellfilé az alap, de hogy mi megy mellé köretként… Lehet rizs – ha gyorsan kell –, lehet kockára vágott, először sós vízben megfőzött (de csak annyira, hogy szinte még félkemény), majd forró olajban kisütött krumpli, vagy a hússal együtt párolt zöldborsó, vagy valami üveges szósz. Egy kicsi csalás van benne mindig, mert egy fél Maggi-kockát szoktam a húsra dobni, amikor kiereszti a levét, így a só–bors–majoranna szentháromságán túl kap még egy erős plusz ízt. Ha nagyon sok összetevővel készül, akkor sem több mint 45 perc. Rizzsel meg kb. 25 perc alatt elkészül.
Csütörtök: póréhagymás rizottó
A járványhelyzet dinamikája szerint először élesztőt nem lehetett kapni (most már persze hegyekben áll az áruházakban), mostanra a rizottó-rizs lett az új élesztő, hetek óta nem jutok hozzá a közeli boltban. Ha főzünk mellé húslevest, akkor alaplé is akad, de ilyen még nem fordult elő, ezért szégyenszemre bolti alaplével készül, póréhagymával és só-bors fűszerezésű, jól megpirított csirkemellel.
Egyszer csak úgy próbaképpen készítettem egy kis adagot estére, de olyan zajos sikert aratott a gyerekeknél, hogy azóta amolyan ünnepi ételnek számít, bármennyire is gyorsan elkészíthető.
Közbevetésként ideírom, hogy levesekről eddig nem esett szó, mert ez tényleg nagyon időfüggő, de heti egy hétköznapon legalább azért befér egy zöldbab-, zöldborsó- vagy krumplileves megfőzése is.
Péntek: sonkás tészta
A sonkás tészta az egyik legalkalmasabb étel arra, hogy a gyerekeket bevezesse az ember a konyhai munkába. Művészetet akartam írni elsőre, de attól én azért igen messze állok, amint a fenti listából is vélhetőleg kiderült már. Egy kilencéves már simán felkockázza a sonkát és kiméri a tejet, összekeveri a carbonara-porral, míg a nagyobbik meg tudja pirítani, és a tésztát is ki tudja főzni. Minimális felügyelettel csodálatosan delegálható projekt, és varázslatosan gyorsan készen is van.
A kifőzött tésztát egyébként a lányok nálunk sokszor inkább friss paradicsommal és fehérsajttal eszik, amúgy olaszosan.
Szombat – reggelire házi zsömle, ebédre saslik-nyársak
A hétvége végre az örömfőzésről szólhat, nem a tábori körülmények közötti improvizációról.
Ha reggel 6-kor elkezdem, fél 9-re elkészül a friss zsömle egyenesen a sütőből (itt is csalok persze, és a kenyérsütő gép dagasztja helyettem). A fél 6-os első fecske, Dávid már úgyis ébren van ilyenkor, így társaságom is akad.
Saslikot készíteni azért jó, mert mindenki a saját szájíze szerint rendelheti meg tőlem a nyársakat, vagy akár magának is összerakhatja. Nálunk általában ezek a hozzávalók: csirkemellkocka (fokhagymával bedörzsölve), kolbász, császárszalonna, cukkini, hagyma, paradicsom. A sütőben sül kb. negyven percet, rizs és jégsaláta dukál mellé, vacsorára pedig ki lehet tunkolni a szaftot a tepsiből kenyérrel.
Vasárnap: rakott krumpli
Az igazi össznépi főzés jegyében megfőzöm a krumplit, Dávid felvágja a hozzávalókat, Mira lerakja, és én, mint a nagy földrajzi tejfelezések mestere, adagolom a tejfölt és a sót. Anya ezalatt a kanapén relaxál, jól megérdemelt pihenésként a héten nyújtott áldozatos munkájáért. Egyszerűen megunhatatlan a folyamat, szerintem a nirvánába belépve is rakott krumplit készítenek majd együtt az emberek.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>