16. Boros csík
Azok, akik szeretik az édességet és a ropogtatnivalókat, örülni fognak a „boros csíknak”. A sejtelmes nevű régi süteményhez nem kell nagy konyhai tudás, sem sok felesleges idő, így kezdők is kipróbálhatják.
Több korábbi gasztroajándékhoz hasonlóan erre is a Divat Újság 1909-ben megjelent főzőkönyvében találtam rá. A szakácskönyvbe a minden praktikát ismerő háziasszonyok küldtek recepteket, így azok tényleg olyan igazi, kipróbált, jól bevált ételek, amelyek kiállják az idő próbáját. Egyszerűségük mellett mégis mindig van valami csavar is bennük, hiszen már az ő céljuk is az volt, hogy lenyűgözzék szeretteiket – de úgy, hogy azért maradjon idő másra is. A recept szerint 28 dkg cukrot kell kikeverni két egész tojással és egy tojás sárgájával. Hozzáadunk 28 dkg lisztet, majd a tésztát kinyújtjuk, csíkokra szaggatjuk és megsütjük. (190 fokon kb. negyed óra) Amikor már majdnem kész, kivesszük, és megkenjük boros cukorsziruppal, majd visszatesszük még pár percre a sütőbe.
Mai ötlet: a cukorszirupos borba fűszert is szórhatunk, próbáljuk ki az ánizst, a fahéjat vagy a levendulát! Ha nincs idő szirupot készíteni, megkenhetjük egyszerűen csak borral is a csíkokat, majd szórjuk meg cukorral!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>