Étel a rászorulóknak - Mit csinál az Élelmiszerbank?
Itthon tizennégy éve működik élelmiszerbank, amely azóta 62 ezer tonnányi élelmiszert osztott szét a rászorulók között. Igyekeztünk megtudni, hogy működik a non-profit szervezet, amely tavaly 350 karitatív szervezeten keresztül több mint 300 ezer emberhez juttatott el adományokat.
A Pillangó utcai Tescóban láttuk útra kelni a mentett élelmiszereket, a Magyar Élelmiszerbank rákosligeti raktárában pedig az érkezést nézzük meg. A szervezet munkatársai és önkéntesei rutinosan kezelik az árut, minden pillanatok alatt a helyére kerül, már tervezni is tudnak vele. A raktárban máshonnan érkező élelmiszerek is bőséggel sorakoznak, ami nem véletlen, hiszen a szervezet támogatói között a Tesco mellett az Aldi, az Auchan, a Metro és a Penny is fellelhető. Ők a napi árumentésben vesznek részt, összesen 180 ezer embert segítve ezzel nap mint nap.
A kisebb üzletekkel nem igazán tudnak foglalkozni, rájuk csak akkor lenne kapacitásuk, ha legalább a raktárba történő beszállítást maguk intéznék. Az ugyanakkor jó hír, hogy a nagyobb áruházak mellett van még rengeteg – nagyságrendileg hetven – gyártó is a partnerek között. A nagyobbak közül ilyen a Bonafarm, a Bonduelle, a Coca‑Cola, a Nestlé, a Nissin, a Kométa vagy éppen a Ferrero. Tőlük szintén rendszeresen érkeznek adományok. Ez fontos is, hiszen az Élelmiszerbank célja az, hogy áruházi és gyártói partnereivel az élelmiszerek minél szélesebb palettáját lefedje.
Az üzletekkel mindenképpen szeretnének eljutni odáig, hogy az összes termék be tudjon kerülni a rendszerbe, ne csak a zöldségek és gyümölcsök, pékáruk és tartós élelmiszerek legyenek menthetők. Hosszabb távon szeretnének hűtött élelmiszereket is adományként fogadni. Ez segítené azt, hogy a rászorulók változatosan táplálkozhassanak.
Feszített munkatempó
„Amit itt láttok, azt mind az áruházakból mentettük, országosan 350 bolttal dolgozunk együtt. A beérkező termékeket még aznap szétporciózzuk, majd karitatív szervezetek segítségével eljuttatjuk a rászorulókhoz” – mondja Sczígel Andrea, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külkapcsolatokért felelős igazgatója. A fővárosi raktárba vidékről nem érkezik áruházból mentett áru, ott azokat közvetlenül viszik el az egyesület partnerszervezetei, majd saját telephelyükön szortírozzák, és osztják szét rászorulóik közt. Az áruházakból mentett élelmiszerek nagyon hamar eljutnak rendeltetési helyükre, a nélkülözőknek már aznap segítséget jelentenek. A raktárban láthatunk gyártóktól érkező élelmiszereket is, azokat nem kell minden esetben sürgősen kiosztani. Ennek oka, hogy náluk a termékek nemcsak a rövid lejárati idő miatt válhatnak felesleggé, hanem egyéb okok miatt is. Ilyen például a szezonalitás, vagy az, ha valami promóciós termék volt, és ezt csomagolása is tükrözi. Van példa arra is, amikor konzervek azért lesznek feleslegesek, mert a raklap megnyomja őket, így üzletekben eladhatatlanná válnak. Ilyen esetekben a kiosztás várhat néhány hetet vagy akár hónapot is.
Célzottan osztani
Az, hogy adott nap milyen partnerszervezetek kapják a beérkező élelmiszert, attól is függ, hogy mennyi érkezik belőle a raktárba, illetve hogy egy-egy szervezet mikor kapott utoljára adományt. „Próbáljuk kiválogatni azokat, amelyek régebben kaptak ilyen jellegű segítséget, de nézzük azt is, hogy a beérkező mennyiség elég legyen az adott szervezet rászorulóinak. Ehhez mindig lemérjük a beérkező árut, megnézzük, hány embernek lehet elég. Az a kolléga, aki a kiosztásról dönt, nagyon sok szempontot mérlegel” – mondja Andrea. Például, ha rengeteg csoki érkezik, előnyben részesítik a gyerekekkel foglalkozó intézményeket, valamint a hajléktalanellátást. A csokoládé ugyanis számukra is nagyon fontos. A bébiételeknél szintén adott a preferencia: az ilyesmit például az anyaotthonokba juttatják el.
Amikor értesítik az aznap adományt kapó szervezeteket, azok azonnal indulnak az élelmiszerekért. Ily módon az egyesület csak tavaly – a gyártói feleslegeket is beleszámítva – több mint 11 ezer tonna élelmiszer-felesleget juttatott el hátrányos helyzetű családokhoz, gyermekekhez, fogyatékkal élőkhöz, idősekhez és hajléktalanokhoz. Az adományokat raklapon kapja meg a partnerszervezet, kisebb porciókra már ők osztják szét. Van például olyan szervezet, aki 300 rászorulóval foglalkozik, így rengeteg részre kell bontania a beérkező élelmiszert.
Az Élelmiszerbank közvetlenül nem segélyez magánszemélyeket, partnerei gondoskodnak az adományok felelős kiosztásáról. Azokat a szervezeteket, amelyek ezt a feladatot végzik, mindig alaposan szűrik, folyamatosan monitorozzák. Ez fontos, hiszen így garantálható, hogy minden rendben történjen.
Elkél a segítség
Az Élelmiszerbankban nagyjából 14 állandó munkatárs dolgozik, de ahogy Andrea fogalmaz, ennél sokkal többre lenne szükség. A munkatempó mindig nagyon feszített, emiatt van szükség 40-50 önkéntesre is. Ők sofőrként, rakodóként, irodai kollégaként is segítenek, nélkülük az Élelmiszerbank nem is nagyon tudna működni, nem tudná szortírozni, a rászorulókhoz eljuttatni a rengeteg terméket.
Adni jó
A nemzetközi élelmiszeripari kiállításokon már régóta bevett gyakorlat, hogy a még bontatlan csomagolású, fogyasztható, megmaradt élelmiszereket a rászorulók számára összegyűjtik.
Ehhez csatlakozott immár második alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár. A szeptember végi esemény résztvevői idén 446 kilogramm élelmiszert ajánlottak föl, az Élelmiszerbank azt juttathatta el rászoruló családoknak, gyermek- és idősotthonoknak.
A szervezet működését nem csak gyártók és áruházak segítik élelmiszerekkel, hanem sok vállalati anyagilag is ad támogatást. Ilyen a Tesco is.
Mit tehetünk az élelmiszer-pazarlás ellen? További cikkek a témában>>
Támogatott tartalom. A cikk a Tesco szakmai támogatásával készült.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>