Adalékanyagmentes: az eredeti müzli receptje
Az első müzli apró gyümölcsdarabkákból, gabonaőrleményből, joghurtból és magokból kevert pép volt. Svájcban az 1940–50-es években lett ismert a müzli, és már nem hiányozhatott a kolostorok, kaszárnyák, gyermekotthonok, sőt a börtönök menüjéből sem. Ezekben az intézményekben ugyanis különösen fontos volt a teljesértékű, egészséges táplálkozás költséghatékony, egyszerű megvalósítása. Egy svájci orvos, Dr. Maximilian Bircher-Benner nevéhez fűződik számos diétás és egészségmegőrző étrenden túl a müzli „feltalálása” is.
Bircher-müzli recept
Hozzávalók (4 személyre): ½ liter tejszín, ½ liter tej, 1 csésze mazsola, 2-3 ek. méz, 2 pohár natúr joghurt, 2 pohár gabonapehely, 1 felkockázott alma, 1 felkockázott banán, 2 felkockázott sárgabarack (jó aszalt formában is), 1 csésze bogyós gyümölcs (ez is lehet aszalt áfonya, meggy), 1 citrom leve
Elkészítés: A hozzávalókat a friss gyümölcsök és a citromlé kivételével egy nagy tálban összekeverjük, és egész éjjel állni hagyjuk. A gyümölcsöket és a citromlevet másnap reggel adjuk hozzá, és nyomban fogyaszthatjuk is kiadós és egészséges reggeliként.
Aki könnyebb formában szeretné a müzlit elkészíteni, a tejszín helyett használjon több joghurtot.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>