Veszélyes lehet, ha túl folyós a fagylalt – Intő jelek a strand büféjében

A legjobban megszervezett nyaralás, kirándulás, esküvő vagy parti is rossz emlék marad, ha ételmérgezés vagy fertőzés keseríti meg. Élelmiszer-biztonsági szempontból a nyár mindig kiemelt időszak, hiszen a magas hőmérséklet kedvez a romlási folyamatoknak, a mikroorganizmusok elszaporodásának. Mire érdemes odafigyelni? A témában két szakértőt, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnökét és a Pest Vármegyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályvezetőjét kérdeztük. 

szalmonella fertőzés ellenőrzése strandon
A kép illusztráció – Forrás: Freepik

A legnagyobb kockázatot ilyenkor is azok az ételek és alapanyagok – például a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok – hordozzák, amelyek magas víz- és fehérjetartalmúak. „Ezeket az összetételük különösen alkalmassá teszi arra, hogy elszaporodjanak bennük a különböző mikrobák. Emiatt kezeli őket különös gonddal az élelmiszeripar, és emiatt kell erre nekünk is nagyon figyelnünk otthon. Az esetleges szalmonellafertőzöttség miatt a tojást külön is ki kell emelni, esetében ugyanis rendkívül nagy az élelmiszer-biztonsági kockázat” – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Főszerepben a büfék

 Nyáron érdemes alaposabban megnézni, hogy a strandokon, fesztiválokon és a kirándulóhelyeken milyen büfékbe térünk be, és azokban milyen ételeket választunk. Az ilyen helyek megbízhatóságát valamilyen szinten magunk is meg tudjuk ítélni. Látjuk például, hogy tiszta-e a büfépult, van-e a környékén szemetes, azt rendszeresen cserélik-e. Ha sült halat kérünk, akkor célszerű tisztázni, hogy nem órákkal korábban készült-e el. Amennyiben infralámpával tartják melegen, az nem gond, az viszont már probléma, ha annak hőfokát hatvan-hatvanöt fok alá engedik. Ez ugyanis már kedvez a baktériumok szaporodásának. 

A fagylalt szintén tipikus veszélyforrás, ezért érdemes megnézni, hogy az eszközt, amellyel a gombócokat adják, hogyan tisztítják. 

Például nem jó, ha a kanalat egy vizes szivacson, törlőrongyon tárolják, mert abban hemzseghetnek a baktériumok. Szintén fontos, hogy az eszköz öblítésére használt víz tiszta legyen. Jelzésértékű lehet a fagylalt állaga is: nem jó, ha túlzottan olvadt, ha a gombóc nem dermedt. Szintén beszédes, ha nagy jégdarabok vannak benne, az ugyanis arra utal, hogy egyszer már felolvadt, és visszafagyasztották. Akkor se vegyük meg a fagylaltot, ha azt látjuk, hogy a fagyi alja már folyosósabb, mert ez arra utal, hogy a fagyasztó nem hűtött elég jól. A strandokon és a fesztiválokon a palacsintára és a lángosra is érdemes odafigyelni. Előbbiben a túróval lehet gond, utóbbiban pedig azzal, ha égett olajban készítik. Olyan helyen semmiképp nem szabad vásárolni, ahol égett zsiradékszagot érzünk, vagy látjuk, hogy füstöl az olaj.
 
Nyáron kicsit másképp étkezünk, mások a körülmények, több szempontra is tudunk figyelni. Érdemes észben tartani, hogy higiénia szempontjából vannak úgynevezett veszélyeztetett csoportok, például a várandós és szoptatós anyukák, a kicsi gyerekek és az idősek, illetve azok, akiknek az immunrendszere valamilyen okból sérült vagy gyógyszeres kezelés alatt állnak.

Kép
lángos strandon
A kép illusztráció – Forrás: Freepik

Partik és piknikek 

Az alapos hőkezelésre, átsütésre és átfőzésére egyéb élelmi­szerek esetében is szükség van, ahogyan arra is, hogy az elkészült ételeket, amilyen hamar csak lehet, betegyük a hűtőbe. „Ez nyáron kiemelten fontos, ilyenkor a folyamatot akár vízfürdővel is lehet gyorsítani. Ez jó megoldás a tejszínes gyümölcsleveseknél, a főtt tésztáknál és a rizsnél is, amelyek szintén magas kockázatú élelmiszernek számítanak. 
A megmaradt ételeket is fontos mihamarabb betenni a hűtőbe, nem jó sokáig elöl hagyni őket. Ez érvényes a kertben grillezett fogásokra is” – mondja Szűcs Zsuzsanna. 

A hűtésre a piknikek, strandolások és kirándulások, nyári esküvők során is figyelni kell. A legalapvetőbb szabály mindig az, hogy a hidegen fogyasztott ételeket – különösképpen azokat, amelyek lágy sajtokat, tejszínt, tojást, halat vagy húsfélét tartalmaznak – mindig hűtve tálaljuk, szállítsuk. Ma már be lehet szerezni olyan tálaló- és tárolóedényeket is, amelyek kifejezetten erre a célra készültek. Ezekbe jégakkut lehet tenni, így a hőmérsékletet alacsonyan tudják tartani. A hideg környezet nemcsak élelmiszer-biztonsági szempontból fontos, hanem segíti az ételek élvezeti értékének megőrzését is. Érdemes jégakkut dobni abba a hűtőtáskába is, amelyben a nyári piknikre visszük a falatozni valót. Sőt célszerű ilyen táskával indulni a nyári nagybevásárlásra is, biztosítva ezzel azt, hogy a beszerzett élelmiszerek ne melegedhessenek fel a hazaút során. 

Felhasználás és fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket nyáron különösen alaposan meg kell mosni, ez fontos még az olyan sérülékeny típusoknál is, mint a málna, az áfonya vagy az eper.

 „Utóbbiakat persze nem lehet oly módon megmosni, mint az almát, de az áztatás és a finom öblítés esetükben is hatékony. Erre azért van szükség, mert az apró magvak között homokszemek és egyéb szennyeződések is lehetnek. Ugyanez igaz a salátákra, a spenótra és a sóskára is. A mosás akkor is elengedhetetlen, ha a limonádéba kerül például menta- vagy bazsalikomlevél. Arra is figyelni kell, hogy az ételkészítéshez, étkezésekhez használt eszközök tiszták legyenek, beleértve azt is, ha kerti sütögetésről vagy piknikezésről van szó. Ez elvileg triviális, mégis gyakran megfeledkezünk róla, pedig az ételfertőzések többségénél a kórokozó a kézről kerül az élelmiszerekre, nem pedig máshonnan” – emeli ki Szűcs Zsuzsanna. A fertőzések és kellemetlenségek elkerülése végett érdemes nedves kéztörlőt vinni a kirándulásokra is, vagy ha ezt elmulasztjuk, öblítsük le a kezünket palackos vízzel az étkezések előtt.

Kép
büfé strand
A kép illusztráció – Forrás: Freepik

Ellenőrzésekkel a biztonságos élelmiszerekért 

A fogyasztói tudatosság mellett a vendéglátó egységeket működtető személyek felelős magatartása az élelmiszerbiztonság legfőbb záloga. Ezt a felelősséget feltételezve tud minden élelmiszer-fogyasztó bizalmat szavazni gyártóknak, vendéglátóknak, termékeiknek. 
„Jogszabályok határozzák meg, hogy milyen feltételekkel lehet élelmiszereket előállítani és forgalmazni, továbbá szakemberek által kidolgozott útmutatók is segítik praktikus tanácsokkal a vállalkozásokat a legfontosabb szabályok, jó gyakorlatok meghonosításában” – mondja dr. Brandenburg Tamás, a Pest Vármegyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős főosztályának vezetője. 

„A hatósági ellenőrzések felölelik a teljes élelmiszerláncot, hiszen a cél az, hogy bármely élelmiszerbe bekerülő anyag, például egy mentalevél a koktélunkban alkalmas és biztonságos összetevő legyen. A vármegyei kormányhivatalok és a járási hivatalok hatósági állatorvosai, élelmiszer-biztonsági és növény-egészségügyi felügyelői, zöldség-gyümölcs minőségellenőrei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által kiadott ellenőrzési tervek szerint látják el feladataikat” – teszi hozzá a szakember. 

A hatóság helyszíni ellenőrzésekkel, laboratóriumi vizsgálatokkal felügyeli, hogy a szabályokat betartják-e. Természetesen azokon a helyeken is, amely a vásárlók ­számára nem látható, nem megközelíthető. 
Dr. Brandenburg Tamás elmondása szerint az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető helyzet esetén azonnali intézkedéseket hoznak, amely jelentheti termékek forgalomból való kivonását, de a tevékenység megtiltását, felfüggesztését is. 

A szabályokat be nem tartó vállalkozások százezres nagyságrendű bírságra is számíthatnak! – hívja fel a figyelmet. 

A nyári hónapok élelmiszer-biztonsági veszélyeire külön ellenőrzési terv készül, fókuszálva az időszak jellegzetességeire. Könnyűzenei fesztiválok, sportrendezvények, bornapok, strandbüfék, fagylaltozók ilyenkor vonzzák a legtöbb látogatót, és fontos arra is figyelmet fordítani, hogy a táborozó gyermekek étkeztetése rendben történik-e. 
„Gyakorta visszatérő hiányosság a nem megfelelő személyi higiénia – akármilyen hosszú a vevők sora, a rendszeres kézmosás a vendégek érdeke, és a takarításhoz, mosogatáshoz szükséges időt sem szabad megspórolni!” – figyelmeztet a Pest Vármegyei Kormányhivatal szakembere. 

„Fontos hangsúlyozni, hogy nem állhat őrt a hatóság minden egyes grillcsirke és fagylalttölcsér mellett. Ha problémánk adódik, először az eladónak érdemes szólni. Jó esetben a jelzésünk rávilágít egy figyelmetlenségre, és segít hatékonyan elejét venni mások bosszúságának is. Ha kiábrándító reakciót kapunk, akkor javasolt bejegyzést tenni a vásárlók könyvébe, amelyre írásban kell válaszolnia a kereskedőnek. Közérdekű bejelentést is lehet tenni az illetékes hatóságnál, akik harminc napon belül ellenőrzik az egységet. Kívánjuk, hogy a nyaralás pozitív emlékei közé kerüljenek a gasztronómiai élmények!” – egészíti ki szavait a szakember. 

A cikk a Pest Vármegyei Kormányhivatal támogatásával készült. 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti