Adventi finomság: pekándiós sütőtökös rétes recept
Most van itt az ideje, hogy az Ünnepre hangolódjunk, keresztény módon, nem hivalkodva, nem kapkodva, várakozással. Ma a tél már bekopogtatott egy kicsit, szállingózott a hó, de ez még csak egy rövid üdvözlet volt a részéről, úgy érzem. Pekándióval bolondított fűszeres sütőtökös rétessel intek búcsút az ősznek, hiszen mi is lehetne ősziesebb étel, mint az édes-narancsos sütőtök?
Azért bevallom, miközben sütöttem, szertartásosan meghallgattam az idei első karácsonyi dalaimat.
Pekándiós sütőtökös rétes recept
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű Hokkaido tök (a hagyományos sütni való tök is tökéletes), kimagozva, megtisztítva
- 200 g (1 doboz) teljes kiőrlésű vagy simalisztből készült réteslap
- 100 g pekándió
- extra szűz olívaolaj
- só
- bors
- füstölt piros paprika őrölve
- szerecsendió
- 1 tojás
Elkészítés:
1. A sütőtököt megmosom, magjait eltávolítom, cikkekre aprítom, és a cikkekről a külső héjat késsel levagdosom, csak olyan rusztikusan.
A tököt lereszelem nagylyukú reszelőn, sózom, borsozom, kevés füstölt őrölt pirospaprika port adok hozzá, és szigorúan frissen reszelek rá egy kis szerecsendiót. Kevés gyömbérrel tovább fokozható az ízhatás. Sajnálom, ha az édesszájúaknak csalódást okozok, de ez most nem egy édes-mézes rétes lesz, a borsos-káposztás rétes elkötelezett rajongói viszont szeretni fogják.
2. Amikor ezzel készen vagyok, bekapcsolom a sütőt, légkeveréssel 180 fokra, gázsütőnél 8-as fokozatra.
3. Egy teljesen száraz serpenyőbe szóróm a pekándiót, és gyakran rázogatom, nehogy leégjen. Amikor pár perc után illatozik, és itt-ott barnulnak a szemek, félrehúzom a tűzhelyről.
4. Egy világhírű profi séftől lestem el a trükköt: egy réteslap méretű sütőpapírt a csap alá tartok és kicsavarom (ugyanezt csinálta annak idején a Nagymamám a maga által szőtt monogramos vászon terítő segítségével, hiszen a rétes csak egy teljes asztalon fért el a rendes házaknál), a konyhapultra fektetem. Ráterítem az első réteslapot.
5. Extra szűz olívaolajjal (aki jobban szereti olvasztott vajjal is locsolhatja) finoman megcsöpögtetem, majd a kezemmel szépen óvatosan a tésztára kenem az olajat (lehet kenőecsettel is). Ezt egyenként megismétlem, a műveletet a legutolsó réteslappal zárom.
6. A sütőtököt még megkóstolom, utánafűszerezem, ha szükséges, és belekeverem a megmosott, villával felvert tojást, hogy kicsit összefogja.
7. A masszát szépen egyenletesen szétterítem a réteslapon, most szórom rá a megpirított pekándiót, és a sütőpapírt megfogva óvatosan, de szorosan feltekerem.
8. A végeit lezárom, hajtogatással, hogy a töltelék ne folyjon ki, majd mehet a sütőbe, kb. 25-30 percre.
Szeletelés előtt kicsit várok, hogy hűljön, és szépen egyben maradjanak a szeletek. A karácsonyi zene megihletett: lehet, hogy az ünnepi asztalra is felkerül ez a fogás, hiszen a sütőtök krémes, a pekándió pedig kifejezetten méltóságteljessé és ünnepivé teszi ezt az ételt.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>