Miből van a fagyi?
Fagylalt, jégkrém, jégkása, szorbé. Sejtjük, hogy van köztük különbség, de hogy pontosan mi, azt – hacsak nem a Magyar Élelmiszerkönyv a kedvenc olvasmányunk – nem feltétlenül tudjuk. Körbejártuk, mi a különbség a jeges édességek között, és hogy milyen szempontok szerint kell közülük választani.
A hűtőláda desszertjei leginkább összetételükben különböznek, alapvetően háromféle szempont szerint lehet csoportosítani őket. Az egyik, hogy tartalmaznak-e tejet, tejkészítményt vagy tejszármazékot, avagy nem, a másik, hogy mekkora a gyümölcstartalmuk. A harmadik fő különbség az édesítés módja lehet. „Például a szorbé jellemzően csak gyümölcsöt, vizet és jégkását tartalmaz, így ez azoknak lehet megfelelő, akik a tejet kerülik. Nem kerülhet bele hozzáadott zsiradék sem, gyümölcstartalma pedig legalább 25 százalék” – mondja Schmidt Judit dietetikus, a Youteefool blog szerzője.
A gyümölcsjégkrém és az úgynevezett tejes gyümölcsjégkrém nem feltétlenül tartalmaz olyan sok gyümölcsöt, mint a szorbé, esetükben 15 százalékban határozták meg a minimális mennyiséget.
Tej vagy víz?
A tejjégkrém és a tejes jégkrém néven árult termékek értelemszerűen tejet tartalmaznak nagyobb mennyiségben, van köztük olyan is, amelybe tejszín, savanyított tejtermék vagy túró kerül. Az erre vonatkozó előírás szerint a tejjégkrém tejeredetű zsírtartalmának legalább 5 százalékosnak kell lennie, vizet pedig csak akkor használhatnak hozzá, ha azzal a vízelvonással készült alapanyagok víztartalmát állítják vissza.
A cikk folytatását a Képmás magazin augusztusi számában találja, fizesse elő a lapot ITT!
Az aktuális Képmás kapható a nagyobb Relay és Inmedio üzletekben is; egyes újságos pavilonokban; a forgalmasabb MOL, OMV és Shell benzinkutakon; Auchan, Interspar és Tesco hipermarketekben; egyes Spar és Tesco szupermarketekben; egyes Bee, CBA, Coop és Real üzletekben.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>