Ne együnk kettő helyett! – 7 tény a várandósság alatti étkezésről
„Edd azt, ami csak jólesik! A baba kívánja.” – Szerencsére az ehhez hasonló, jószándék által vezérelt mondatok egyre inkább kezdenek kiveszni a köztudatból, ha a várandósságról van szó. A babavárás alatti étkezésnél ugyanis nem árt tudatosságra inteni magunkat – az egészséges és változatos étrend ugyanis nekünk és a picinek is kedvez.
A terhességem alatti egyik legnagyobb kihívást a kiegyensúlyozott és egészséges étrend fenntartása jelentette. Az első trimeszterben folyamatos rosszullét és undor gyötört, ezért gyakran kínként éltem meg a legkisebb falatok magamba erőltetését is. Míg a második trimeszterben pont ennek az ellenkezője köszöntött be: rettentő kívánós lettem, és a korábbi étkezési szokásaimmal ellentétben eléggé édesszájú is. A karácsony körüli torkosság és a pocak növekedése pedig a reflux kellemetlenségeit hozta el, így ismét csak nehézségeim akadtak az étkezéssel. Ezen természetesen az sem segített, hogy a környezetem a gondoskodást és szeretetet folyamatosan azzal kívánta kifejezni, hogy különböző ellenállhatatlan finomságokkal lepett meg. Hát így próbáljon meg az ember lánya csinos és egészséges anyuka maradni!
Szerencsére már nálunk is egyre tudatosabban oktatják a kismamákat arra, hogy hogyan tarthatják fenn az egészséges étrendet a pocakos időkben is.
Amikor nálam is szinte egyik pillanatról a másikra meglódult a súlygyarapodás, a védőnő azonnal hasznos tippekkel látott el, hogy gátat tudjak szabni a szétfolyásnak. Lássuk is, mik ezek!
1. Rendszeresen és változatosan
Bármennyire is feszített a munkarendünk vagy tele van a fejünk a baba érkezésére való felkészüléssel, kismamaként mindenképpen oda kell figyelnünk a rendszeres, legalább napi 4 étkezésre. Ez abban nyújt segítséget, hogy elkerüljük a kellemetlen vércukor-ingadozást – mutat rá Fülöp-Rákóczi Anna, szülész- és védőnő is. Emellett a többször kisebb adagok fogyasztása az utolsó hónapokban felbukkanó reflux tüneteit is enyhítheti.
Emellett érdemes a változatos, idényjellegű étrendre is figyelmet fordítani: fogyasszunk sok friss vagy párolt gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zsírszegény fehérjéket (pl. sovány húsok, hal, tojás). A feldolgozott élelmiszereket a magas telített zsírsav-, só- és cukortartalom miatt érdemes kerülni, de ugyanígy az erős fűszerezésű vagy savas ételek is megkínozhatják a már nagyobb pocakkal bírókat.
2. Folyadék, folyadék, folyadék
A méhlepény helyes működéséhez elengedhetetlen, hogy a terhesség előtti időkhöz képest megnövekedett mennyiségű folyadékot fogyasszunk: naponta legalább 2-2,5 litert. Ennek a nagy része víz legyen. Kerüljük tehát a cukros üdítőket, a szénsavas vagy dehidratáló hatású italokat (pl. kávé), ezek ugyanis nemcsak a súlygyarapodást dobhatják meg észrevétlenül, hanem a már említett gyomorégéses tüneteket is súlyosbíthatják. Míg, ha a megfelelő rostbevitellel párhuzamosan jó sok vizet iszunk, akár a terhességi székrekedést is elkerülhetjük.
3. A kevesebb néha több
Sokszor hallani, hogy egy várandósnak kettő helyett kell ennie, de a valóság az, hogy az első trimeszterben mindössze 6-7%-kal növekszik az energiabeviteli igény, ami körülbelül 150 plusz kalóriát jelent (a terhesség későbbi szakaszaiban ez akár 300 is lehet). Ezt is érdemes főként fehérjékből fedezni.
Tévedés tehát, hogy a terhesség remek indok a duplaadagok és nassok fogyasztására. Sőt, már a kezdetektől célszerű odafigyelnünk a megfelelő gyarapodásra.
Általánosságban igaz, hogy a 8– 12 kg hízás még a normális tartományba tartozik, de ami efölött jön fel, azzal valószínűleg a szülés után is meg fogunk küzdeni.
4. Csínján az édességgel
A kollégáim a lehető legjobb közösség voltak babavárási szempontból: elképesztő figyelmességgel, törődéssel és kedvességgel vettek körbe. Ez néha azt is jelentette, hogy finomságokkal leptek meg, amikre már csak udvariassági szempontból is nagyon nehéz volt nemet mondani. Pedig minden várandósnak célszerű odafigyelnie arra, hogy minimalizálja a cukor- és a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitelét, ugyanis ezek nemcsak a jelentős súlygyarapodásért, de a terhességi cukorbetegség kialakulásáért is felelőssé tehetők, emellett pedig a kisbaba fejlődésére is kihatással vannak. „A különböző szénhidrát-anyagcsere betegségek – mint például a cukorbetegség – esetében most már egyértelműen beigazolódott, hogy az édesanyának a nagyobb mennyiségű szénhidrát-fogyasztása megemelheti a kisbaba későbbi életében a cukorbetegség kialakulásának esélyét” – mondja Fülöp-Rákóczi Anna is.
5. Óvakodj a Listeriától!
Következzenek a tiltólistás ételek! Bár a méhlepény egy viszonylag erős védelmi rendszernek tekinthető, azért ez sem képes mindentől megvédeni a fejlődő kis szervezetet. Ezért a fertőzések megelőzése érdekében mindig mossuk meg alaposan a zöldségeket és a gyümölcsöket.
Érdemes kizárólag hőkezelésen átesett ételeket fogyasztani: kerüljük a nyers vagy mediumra sült húst, a sushit, az osztrigát, a lágytojást!
Sajtok közül is az éretteket, ne a lágyakat (pl. camembert, brie) válasszuk, felvágottak esetében pedig szintén kerüljük a kizárólag füstöléssel kezelt vagy netán nyers készítményeket.
6. Kávét csak mértékkel
Azt a legtöbb kismama tudja, hogy az alkoholt és a nikotint igen szigorúan mellőzni kell az életünkből, de a koffein kérdése már más kérdés. Jó hír, hogy a kávéimádóknak nem kell lemondaniuk a szeretett fekete nedűről, de azért érdemes ez esetben is mértékletességre inteni magunkat. Naponta maximum 200 mg koffeint fogyasszunk, ami körülbelül két gyengébb eszpresszónak felel meg. A magas koffeintartalmú energiaitalokat mindenképpen kerüljük, ugyanakkor vegyük azt is figyelembe, hogy a kólának, a csokoládénak, de még a kakaónak is van koffeintartalma.
7. Milyen vitaminok pótlására figyeljünk?
Ahogy azt Fülöp-Rákóczi Anna is kiemeli, a terhesség alatt két vitamin fogyasztására kell mindenképpen odafigyelnünk, ezek ugyanis hatással vannak a kisbabánk fejlődésére. A folsavat már a babatervezés időszakában érdemes lehet szedni – akár komplex várandós-vitaminok formájában –, majd az első trimeszter végéig folytassuk is! Míg az immunrendszer normális fejlődéséért is felelős D-vitamin pótlására főként a már pocakos időkben, illetve a szoptatás alatt lesz szükség.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>