Gondolkodók elesége: mi mindent készíthetünk dióból?

A dió egyik leghasznosabb fafajta, hiszen felhasználható minden „porcikája”. Fáját szívesen használják fafaragók, asztalosok, levele, a dió burka és termése pedig igen sokrétűen felhasználható. Napjainkban is értékes tápanyagként és gyógyírként tartják számon.

diós recept
Kép: Freepik

 

Diótallér

Hozzávalók: 250 gr liszt, 250 gr vaj, 1 ek sütőpor, 100 gr cukor, 1 ek tej, vaníliás cukor, egy csipet só

A hozzávalókból tésztát gyúrok, hengert formázok belőle, és egy éjszakán át hűtőszekrényben „pihenni hagyom”. A hengerből tallérokat szeletelek, fél diót nyomok rá díszítésnek, és minden darabra egy kevés mézet csurgatok. 175 fokon aranybarnára sütöm. (Figyelni kell, mert könnyen megég!)

Burgonya-dió leves

Hozzávalók: 320 gr burgonya, 100 gr hagyma, 100 gr vaj, 80 ml fehérbor, 1 l zöldségleves, 2 fokhagymagerezd, 320 ml tejszín, 4 ek dióolaj, só, bors, 4 evőkanálnyi dió reszelve

Apróra vágott hagymát a felényi vajon megdinsztelem, hozzáadom a tisztított, felkockázott burgonyát. Pár perc után hozzáöntöm a fehérbort, zöldséglevest, a felaprított fokhagymát, sót, borsot, és a burgonyát puhára főzöm. A levesbe csurgatom a tejszínt, majd az előzőekben jól lehűtött vajjal (a másik fele a 100 gr-nak) és a dióolajjal krémesre turmixolom. A levest tálalás előtt megszórom a reszelt dióval.

Diófagyi

Az előre vásárolt vaníliafagyit nagyon kicsit felengedjük (éppen csak keverhető legyen!), és hozzá keverünk kevés mézet, diódarabokat, ízlés szerint fahéjat. Visszafagyasztva újra kanalazható, „gombócozható”. Tejszínhabbal, fél dióval díszíthetjük.

Tészta diószósszal

100 gr dióbelet, 100 gr parmezánt és 5 ek dióolajat turmixolok, majd hozzákeverek 2 dl tejszínt. Sóval, borssal ízesítem, és a kifőtt tésztával jól összekeverem. Mi reszelt sajtot, kevés petrezselymet is szórunk a tetejére, fél dió darabokkal díszítjük.

A cikk a Képmás magazinban jelent meg. A Képmás magazinra előfizethet itt>>

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti