Pesto minden mennyiségben: hét mártás és szósz recept, amit el kell készítenünk tavasszal
A világ egy nagy falu – és ez az étkezési divatban is tetten érhető. Népszerűek lettek a szószok, mártások, öntetek, és megtanultuk ragozni a pesto szót is. Ennek alapanyaga olaj, bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag és parmezán sajt. De kevésbé költséges unokahuga, a tökmaggal és füstölt sajttal készített is élvezetes.
A szószok sikerébe az új konyhai gépek is besegítenek. Így születik a „mindent, ami éppen otthon van összemixelünk, és mindenre rátehetünk” finomság. A levesből kimaradt főtt zöldségtől kezdve, a konzerv hüvelyeseken át, sajttal, vajjal, túróval dúsítva és fűszerezve. Kenhetjük kenyérre, mártogathatjuk, öntetként is fogyaszthatjuk, rakhatjuk tésztára, rizsre.
Természetesen, a drága alapanyagokat mindig helyettesíthetjük hasonló ízű hozzáférhető alapanyagokkal. Nem kell hát más, csak egy kis kísérletező kedv és egy jó botmixer.
Az én alap krémem
Nálam minden ilyen kence barnára, édesre pirított hagymával kezdődik. Mielőtt a tüzet a pirított hagyma alatt lekapcsolnám, a forró zsiradékba még beleteszem a szeletelt fokhagymát, a zöldfűszereket (petrezselyem zöldje, metélőhagyma, bazsalikom, majoranna, szurokfű, kevés kakukkfű), és egyéb száraz fűszereket (darált kömény, kevés bors, kurkuma, szerecsendió) és fél percig kevergetem, hogy minden kiadja az ízét, illatát. Az edényt a tűzről levéve, beleteszem a sajtot, a joghurtot, vagy a vajkrémet, főtt tojást, mustárt, paradicsom pürét, tökmagot, vagy fenyőmagot, és más alapanyagot, s már jöhet is a botmixer. (Egy edényt használhatunk, így kevesebb lesz a mosogatni való.) A végén sózzuk, de óvatosan, és közben mindig kóstoljuk meg.
Spenótos pesto
Hozzávalók (10 szendvicshez): 25 dkg fagyasztott spenót, 10 dkg reszelt parmezán, (lehet füstölt sajt is), 5 dkg fenyőmag (helyettesíthető napraforgómaggal, mogyoróval), 1 marék szárított, vagy friss bazsalikomlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 2 evőkanál citromlé,
kevés só.
Olvasszuk ki a spenótot, hogy folyjék ki a leve. A felével turmixoljuk pépesre a bazsalikomot, fokhagymát, fenyőmagot (tökmagot) és a parmezánt (más sajtot). Fokozatosan öntsük bele az olivaolajat, hogy sűrű masszát kapjunk. A végén keverjük bele a citromlevet, majd adjuk hozzá a maradék spenótot. Tésztával tálaljuk.
Medvehagymás pesto
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma, 1 dl jó minőségű olivaolaj, kakukkfű, tárkony, darált fenyőmag, vagy napraforgómag, reszelt sajt.
A megmosott, megszárított medvehagyma levelét vágjuk apróra, majd alaposan keverjük össze 1dl olívaolajjal, szórjunk bele kakukkfüvet, tárkonyt, adjunk hozzá darált napraforgómagot, kevés reszelt sajtot, sózzuk.
Egyszerű burgonyakrém
Egy főtt burgonyát lereszelünk, hozzá adunk 5 dkg vajat, 1 dl tejfölt, kevés törött fehérborsot, kevés mustárt, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió-virágot, sózzuk és mixeljük össze.
Újhelyi túrókrém
Egy nagyobb vöröshagymát pirosra pirítunk, 10 dkg juhtúrót és ugyanannyi tehéntúrót villával összetörünk, annyi tejfölt adunk hozzá, hogy krémes legyen akár keverjük, akár turmixoljuk, majd ízesítjük sóval, köménnyel, kaporral, kevés piros paprikával. A végén megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.
Paradicsomos szendvicskrém
Hozzávalók:
2 ek. teljes kiőrlésű liszt, 5 ek. Olaj, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, 1/2 kk. só, 1 ek. pirospaprika, 5 dkg reszelt parmezán (vagy más) sajt, 2 kk. citromlé.
Az olajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, sárgára pirítjuk, majd hozzákeverjük az összetört fokhagymát, a paradicsompürét, a felaprított petrezselymet, sót és pirospaprikát, majd addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Utána kicsit hűlni hagyjuk, és belekeverjük a citromlevet és a sajtot. Tálacskába tesszük, és tálalásig hűtőben tartjuk. Rizzsel, vagy krumplis tésztával is nagyon finom.
Jókai tojásos krém
Főzzünk meg annyi tojást, ahány személy számára készítjük a krémet. Pirítsunk meg apróra vágott húsos szalonnát, és mielőtt a tüzet lekapcsoljuk, tegyünk a forró zsiradékba petrezselyem zöldjét, bazsalikomot, majorannát, darált köményt, és hagyjuk kicsit kihűlni.
A tojások fehérjét apró kockákra vágjuk. A sárgáját pedig összekeverjük kevés tejföllel, mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet összekeverjük, kenyérre kenve fogyasztjuk.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>