Jó bor, jó egészség! – Borválogatás a karácsonyi menühöz, az egészség jegyében
Valljuk be, a karácsony ünnepéhez hozzátartozik a nagy családi dínomdánom, a gasztronómiai élmény is. A háziasszonyok már december elején elkezdik tervezni a menüt, hogy amikor elérkezik az idő, mindenki elégedetten álljon fel az asztaltól. Azonban a jó ételek mellől nem maradhatnak el a jó borok sem, amelyek nemcsak finomak, de megfelelő mennyiségben egészségesek is.
A Twickel Borászat borkóstolással egybekötött ebédre hívta meg a sajtó munkatársait december elején Budapesten. Arról is szó esett, milyen hatása van a jó boroknak a szervezetünkre, és hogy milyen fajtákkal készüljünk az ünnepi menühöz.
A bortól magasabb tudatállapotba kerülünk
„Ha bor nincs, jó lesz az orvosság is.” „Jó bor, jó egészség.” „A bor kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság” – csak néhány mondás a borról, több-kevesebb igazsággal. Sőt, Hippokratész is a következőképpen vélekedett róla: „A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb.” Sokszor félünk az alkoholtól. Azonban Hadobás Béla élelmiszermérnök, a Twickel Szőlőbirtok Kft. ügyvezetője szerint a bor nem alkohol, hanem egy olyan komplex rendszer, amelynek szellemisége van.
A szakember bátorít arra, hogy fogyasszunk bort, de a mértékletességre is felhívja a figyelmet.
A borkészítés története 6000 évre nyúlik vissza, az emberiség pedig mindig is tudta, hogy a bor mértékkel fogyasztva egészséges. Egyiptomban és Mezopotámiában például fertőtlenítésre is használták. Görögországban és a Római Birodalomban vallási kelléknek számított, úgy vélték, az emberi elme határa kiszélesedik a bortól, magasabb szintű tudatállapotot érnek el, és közelebb kerülnek Istenhez. A középkorban a szőlőből készült nedűt nemcsak fertőtlenítésre, de a katonák bátorítására is használták. A mai napig úgy vélik, a bor nemcsak a szív- és érrendszeri betegségekre hat jótékonyan, de emésztést segítő és vérnyomásszabályozó hatása is van. Sőt, a bor oldja a feszültséget, fejleszti a kreativitást – mondta el az élelmiszermérnök. Azt is kihangsúlyozta, csaknem a világ összes nyelvén azt mondjuk koccintáskor, hogy „egészségedre”.
Hadobás Béla felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 20–30 évben egyre aktívabb az érdeklődés a bor iránt, ezt pedig „a francia paradoxon” váltotta ki. Ugyanis annak ellenére, hogy Franciaországban sok zsíros ételt fogyasztanak, mégis alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint más, kevesebb zsiradékot fogyasztó országokban. Tudósok még a kilencvenes években rájöttek, hogy ez a vörösborban található jótékony vegyületeknek köszönhető.
A szakember szerint naponta kevesebb, mint öt deciliter bor még egészséges hatást fejt ki, persze ez a mennyiség függ az egyéntől, életkortól és a nemtől is. (Addiktológus orvosok nem minden esetben osztják ezt a nézetet, ők inkább kisebb mennyiségeknél húzzák meg az ajánlott fogyasztási határt.)
Káros, ha nem iszunk vörösbort?
Márk László kutató, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Kar Biokémia és Orvosi Kémia Tanszékének egyetemi docense kiemelte: a bor szerepel a Magyar Gyógyszerkönyvben is.
Ő is megerősítette, hogy a mértékletes borfogyasztás bizonyítottan antibakteriális hatású, jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségre, valamint a kettes típusú diabéteszre.
Nem emelte ki a bor egyetlen összetevőjét sem, kutatások szerint ugyanis sok ezer molekula konstellációja biztosítja a vörösbor egészségvédő hatását.
Desszerthez nem kell feltétlenül édes bort fogyasztanunk!
Magyarországon a legtöbb családban még mindig a halászlé számít karácsonykor a fő fogásnak, amelyet az ország különböző részein másképp készítenek el. Ehhez a kissé pikáns, fűszeres ízvilághoz pedig a borászat egyik kiválósága, a tüzes és telt kadarka illik legjobban – mondta el Gódor Attila, a Twickel borásza. Hasonlóan népszerű fogás a rántott hal, azon belül is a rántott ponty. A szakember javaslata szerint igazán jól illik mellé a fehér bor, például egy jó olaszrizling. A töltött káposzta mellé választhatunk rosét, amely egyébként „jolly jokernek” számít, szinte bármi mellé fogyaszthatjuk. Ugyancsak népszerű karácsonyi étel a kacsa, amelyhez leginkább a kékfrankos illik, viszont, ha kissé édeskésen, gyümölcsökkel – például aszalt szilvával – készítjük, akkor a fehér bor is jól megy hozzá. A főételek mellett szót kell ejteni a süteménydömpingről is, amely az ünnepek környékén eláraszt minket. Bár az édességek mellé sokszor ajánlanak desszertborokat, elképzelhető, hogy a sok cukortól telítődünk, ezért a harmadik fogáshoz is bátran igyunk száraz bort. A csokis, étcsokis desszertek mellé válasszuk a baritos merlot-t, a bejgli mellé fogyasszunk lágyabb fehérbort, a könnyebb édességekhez pedig rosét.
Ne felejtsük el a borokat sem az ünnepi asztalról, azonban ahogy a szakemberek is mondták, válasszunk minőséget, és mértékkel fogyasszuk azt. Egészségünkre!
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>