Kenyérre valók kreatívan: így készíts szendvicskrémet házilag!

A boltban kapható pácolt, füstölt, tartósított, túlsózott felvágottakból kevesebbet kellene fogyasztanunk. De akkor mit tegyünk a kenyérre, ha reggelit, tízórait, uzsonnát készítünk a családnak? Májpástétom, padlizsánkrém, zakuszka, ajvár, guacamole, hummusz… az ínyencek ölre mennek, melyik az igazi autentikus recept, hogy kell sütni, grillezni, főzni, párolni, dinsztelni vagy épp nyersen hagyni a hozzávalókat. Ha viszont nem tartozunk egyik fanatikus táborba sem, bátran kísérletezzünk azzal, ami éppen a hűtőben vagy a spájzban van! Hiszen pástétom vagy krém szinte minden húsból, hüvelyesből, zöldségből vagy zöldfűszerből készíthető.

szendvicskrém
Kép: GettyImages Hungary

Ha elbizonytalanodunk, gondoljuk végig, hogy milyen fűszerekkel szeretjük a kiválasztott alapanyagot más ételekben, akkor nem nyúlunk mellé. A merész ötleteket pedig kisebb próbaadagban kezdjünk megvalósítani és közben bátran kóstolgassuk! A bevállalós családtag és barát mellett a leghasznosabb segítőtársunk a küldetésben a botmixer lesz.

Vegán vagányságok

Nézzük először azt, amit a legtöbben ehetnek: az állati fehérjéktől mentes kenyérrevalókat. Krém gyakorlatilag bármilyen zöldségből készülhet, a leveles salátákat, a zsenge tavaszi répát, hagymákat nyilván nem érdemes hőkezelni, de például a mángold, a kevésbé zsenge spenót már meghálálja. A hüvelyeseket főzni érdemes, a gyökérzöldségeket, gombát, brokkolit, karfiolt inkább párolni, úgy ízesebb marad, és persze a sütőbe is kerülhetnek, főként a padlizsán, a cukkini, a cékla, a zeller, a paradicsom, a paprika. Természetesen az avokádót és a sokféle zöldfűszeres magvas olajos pestót sem főzni, sem sütni nem kell. Hüvelyesekből készíthetünk hummuszszerű pasztákat (tahinival, citrommal, római köménnyel, korianderrel), és az épp elérhető zöldfűszereket mindig érdemes becserkészni.

A hagyma és a fokhagyma mindennek jellegzetes ízt ad, a hagymát dinsztelhetjük (így például lencséből majorannával, borssal egészen májpástétomszerű krémet kaphatunk), vagy ha szeretjük, nyersen is használhatjuk (én a fokhagymát is megfuttatom olívaolajon fél percre). De ki is lehet hagyni a hosszan tartó illatú hagymákat, az avokádókrém is finom csak sóval borssal, citrommal. (Elvetemültek banánnal és kakaóval keverik csokikrémnek, számomra nem ijesztőbb, mint a közkedvelt Nutella, amit egyébként sózatlan mogyoróból és kakaóporból magunk is elkészíthetünk). A karfiolt és a brokkolit is kipróbálhatjuk hagymamentesen, szerecsendióval és fehérborssal, ehhez – mivel a sajt majonéz, tejszín e helyen tiltólistás – jól jöhet a darált, hántolt mandula vagy kesudió, mert enélkül elég vizes krém lesz. Tehetünk még állagjavítónak a krémekhez különböző olajokat, a hüvelyesekhez és a padlizsánhoz nem túl sok mustárt. Sárgarépát, fehérrépát és cukkinit a legtöbb zöldséghez társíthatunk, a hámozott paradicsomot is szeretik (a híg levét ne tegyük bele, mert nagyon folyós lesz). 

Gombakrém 
Dinszteljünk vöröshagymát egy kis olajon, ha szeretjük, fokhagymát is vele, az utolsó 10 másodpercben szórjunk rá kakukkfüvet (ha nincs benne fokhagyma, akkor tárkonyt is lehet helyette), aztán dobáljunk rá minél többféle gombát (én először laskát, aztán fehér és barna csiperkét tettem rá, majd szárított vargányaport), pároljuk meg, kicsit sűrítsük be a híg levét, jól borsozzuk meg és mixeljük össze. Gazdagíthatjuk olívaolajjal, darált mandulával vagy dióval. 

A vegetáriánus kencék

Akkor most tegyük hozzá a kiválasztott zöldséghez mindazt, amit a vegánok kihagytak és nem hús. Főtt tojást, joghurtot, tejfölt, majonézt, vajat, túrót, sajtokat. A fetasajt kenhetőbbé teszi a krémet, paradicsomos krémekbe is kiváló, de vigyázzunk, elég sós. A parmezán jól illik a mediterrán fűszerezésű kencékbe, és ha túl hígra sikeredett, meg is tartja a kenyéren a krémünket. A túró és a fetasajt (kismamáknak hőkezelt javasolt vagy krémfehér sajt) tejföllel vagy joghurttal lazítva snidlinggel, zöldhagymával, petrezselyemmel, medvehagymával vagy bazsalikommal máris kész kenyérrevaló. A lágy sajtokat is megbolondíthatjuk ezekkel, vagy egyszerűen csak borskeverékkel, dióval.

Húsevők kenyérre valói

A vasárnapi húslevesben főtt húsból és zöldségből is készíthetünk pástétomot kicsit utána borsozva, friss petrezselyemmel, snidlinggel, esetleg kis mustárral vagy tormával. De tehetünk hozzá dinsztelt hagymát, főtt tojást vagy esetleg majonézt, ha túl száraz lenne. Ha kiürült a hűtő, bonthatunk egy tonhalkonzervet és egy kis borssal, citrommal, olívaolajjal, esetleg majonézzel, snidlinggel, lilahagymával, olíva- vagy kapribogyóval, máris kész a halkrém. És akkor a végére tegyük félre a botmixert. Igazság szerint bármilyen maradék hideg sült vékonyan kenyérre szeletelhető, és pár zöld salátalevéllel, esetleg hagyma vagy paradicsomszeletekkel, savanyú uborkával (na jó, legyen egy kis majonéz meg ketchup, ha minden kötél szakad) simán lekörözi a gyorséttermi hamburgert. Nálunk például az egyben sült pulykamell maradéka kiváló felvágottpótlónak bizonyult (recept kicsit lejjebb), de bátran próbálkozhatunk házi májkrémmel is (főleg a dinsztelt hagyma, a bors, a majoránna és ­kakukkfű a fűszere, van, aki a konyakra is esküszik, főleg libamáj esetén), akár a resztelt máj maradékából.

Rozmaringos fokhagymás pulyka szendvicsbe 
Egy kisebb pulykamellet (ha nagy, félbe is vághatjuk), dörzsöljünk be durvára tört színesborssal, sóval. Tegyünk egy serpenyőbe olívaolajat, öntsük rá egy narancs levét (ha kezeletlen, a héjából is mehet bele) vagy vágjunk bele egy kezeletlen citromot, egy-két kanál mézet és dobjunk bele 4-5 gerezd fokhagymát egy kés élével szétnyomva. Mindez a serpenyő alján kb. fél centi magasan legyen, ha belehelyezzük a pulykamelleket. Fedjük le és mindkét oldalát pároljuk 15-30 percig nem túl nagy lángon, utána vegyük le a fedőt és süssük pirosra minden oldalát, hogy a szaft kérget alkosson a húson és a szaft besűrűsödjön. Ezután tegyük kisebb lábasba vagy dobozba, öntsük rá a szaftot és ha kihűlt, tegyük hűtőbe. Hidegen szép vékonyan szeletelhető. 

A cikk A falat kenyér összeállítás része. Miért fontos a gabona a kiegyensúlyozott étrendben? Milyen gabonából készüljön a pékáru? Mit tegyünk a kenyérre, ha reggelit, tízórait, uzsonnát készítünk a családnak? Hogyan készítsünk kovászt? Körbejártuk a kenyérrel kapcsolatos kérdéseket. Kattintson a teljes összeállításhoz>>

A cikk együttműködő partnere a 70 éves Zalaco Sütőipari Zrt.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti