Hat karfiolos recept, ha új ízekre vágyunk – töltve és rántottaként is finom!
A karfiol a benne levő élelmi rost, a jelentős C-vitamin és bizonyos kéntartalmú összetevőknek köszönhetően védelmet nyújthat egyes rákbetegségek, főként a bélrák kialakulásával szemben. Hat karfiolos receptet mutatunk.
Karfiolsaláta
Hozzávalók: 1 fej karfiol,1 zellergumó, 1 citrom leve, 1 ek. Liszt, olívaolaj, 2 dl tejföl, só
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. A kockára vágott zellert a citrom levével és sóval annyi vízben megfőzzük, amennyi épp ellepi. Ha puhára főtt, hozzáadjuk az olajat, a lisztet és a tejfölt, összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük és karfiolra öntjük. Natúr húsok finom körete.
Töltött karfiol
Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 30 dkg darált hús, 1 vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 tojás, só, bors, 2 ek. paradicsompüré, 2 tojás sárgája, 15-20 dkg reszelt (trappista) sajt
A karfiol torzsáját óvatosan levágjuk, úgy, hogy egyben maradjon a karfiol. Sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A húst az apróra vágott hagymával, petrezselyemzölddel, tojással összegyúrjuk, sózzuk, borsozzuk és a karfiol réseibe töltjük. Kiolajozott tűzálló tálba állítjuk. A tejfölt, a tojássárgákat és a sajtot összekeverjük, a karfiol tetejére öntjük és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Héjában főtt burgonyával, paradicsomlével nagyon finom.
Rántotta másképp
Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 6-8 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 cs. összevágott petrezselyemzöld, só, bors
A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük és villával összetörjük. Teflonserpenyőben a karfiolt felforrósítjuk, ráöntjük a felvert tojásokat és kevergetve kocsonyásodásig sütjük. Tálaláskor megszórjuk a reszelt sajttal és a petrezselyemzölddel.
Sajtos karfiol
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só, fűszerkeverék, 1 tojás sárgája
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. A tejfölt elkeverjük a sajttal, a tojássárgájával és kevés fűszerkeverékkel. A karfiolt négyszögletes, kiolajozott tűzálló tálba rendezzük és leöntjük a sajtos tejföllel. Lefedjük és előmelegített sütőben, közepes lángon 20 percig sütjük, majd fedőfólia nélkül aranysárgára pirítjuk. Natúr szárnyassült vagy hal finom körete.
Karfiolkrokett
Hozzávalók: 1 kisebb fej karfiol, 50 dkg burgonya, 2 tojás sárgája, 2 tojás, 5 dkg sajt, zsemlemorzsa, olaj, só, őrölt bors
A megtisztított krumplit és karfiolt megfőzzük, krumplinyomón áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgákat, a sajtot, és sóval, borssal ízesítjük. Apró fasírtokat formázunk belőle, a felvert tojásokba forgatjuk, majd a zsemlemorzsába és forró olajban kisütjük
Dubarry szelet
Hozzávalók: 4 szelet sertéskaraj, 1 fej karfiol, olaj
a besamelmártáshoz: 5 dkg vaj, liszt, 1 dl. tej, 2 dl.(főző) tejszín, 2 tojás sárgája, 5 dkg. reszelt sajt, só, szerecsendió, fehérbors
A megtisztított karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük. A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, forró olajban hirtelen kisütjük, és olajjal kikent jénaiba tesszük. A karfiolt a hús tetejére halmozzuk. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet és fehéredésig pirítjuk. Felengedjük a tejjel, és felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a főzőtejszínt, a tojássárgákat, és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és kevés szerecsendiót reszelünk bele. A mártást a karfiolos hússzeletekre öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük, míg a teteje aranysárgára nem pirul. Párolt rizs illik hozzá.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>