Isteni szikra: honlap az ételpazarlás megfékezésére

Talán túl sokat tanakodunk azon, hogyan segíthetünk a másikon, noha általában a megoldás jóval kézenfekvőbb, mint ahogyan gondoljuk. Három középiskolás tanuló, Tóth Ambrus, Boér Bence és Szigeti Péter ötletét szinte azonnal a megvalósítás követte, így jöhetett létre a „virtuális ételmegosztás” első hazai platformja, a FoodOverflow, amelynek február óta már több mint 2500 felhasználója van.

Kép: Wikipedia
Kép: Wikipedia

Kép: Wikipedia

Állítsuk meg az ételpazarlást!

„Egyszer megmaradt a szendvicse az egyik osztálytársamnak, nem tudta megenni. Ekkor gondoltuk, hogy talán még jó lehet valakinek” – meséli Bence.

A FoodOverflow honlap megálmodói alig egy éve kezdték el megvalósítani projektjüket, de idén februárban máris első helyezést értek el a UPC, a SKOOL és a Kódvarázs gyerekeknek meghirdetett programozó versenyén, a Future Makers Nagydíjon. Siker sikert követett, ugyanis hazai győzelmük miatt ők utazhattak ki márciusban a Dublinban megrendezett nemzetközi ifjúsági programozó versenyre, a The Coolest Projects-re, ahol két kategóriában is komoly eredményt értek el: innovációjuk kiérdemelte a Future Makers Nemzetközi Nagydíjat és a The Coolest Projects weboldal kategóriájának harmadik helyezését.

 

A Fazekas Gimnázium tanulóinak célja, hogy egyre profibbak legyenek, így a nyári házi feladataik között szerepel a honlap teljes rendszerének megújítása, de emellett természetesen nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy kezdeményezésük minél több emberhez eljusson. Távlati tervük, hogy pontosan kidolgozzák a jelenleg még béta verzióban működő oldal leghatékonyabb rendszerét.

„Rengeteg új technológiát kell elsajátítanunk. Azt szeretnénk, hogy a béta verziónál sokkal professzionálisabb legyen a honlapunk – javítunk a designon, tervezünk, csinosítunk” – árulja el Ambrus.

De mégis, hogyan működik ez az egész?

Az, aki hozzám hasonlóan ételt szeretne felajánlani, gyors regisztrációt követően könnyedén megteheti.

A Felajánlások fülre kattintva minden adatunk egyértelműen felvihető; én magam négy friss zsemlét, almát és banánt vittem fel a rendszerbe. A Rendelések menüpontnál a fő szűrő a távolság szerinti keresés; az alapbeállítás a tartózkodási helyünktől számított 20 km-es sugár, itt jelennek meg a felajánlott ételek. A távolságot persze tetszés szerint lehet szűkíteni vagy bővíteni. Az ötletgazdák (és megvalósítók) szerint ideális működés mellett a felhasználók öt-tíz perces séta után ételhez juthatnak, de ehhez a mostaninál sokkal több regisztrált felhasználónak kellene lennie. A megrendelők a honlap jelenlegi fázisában e-mail cím alapján tudnak kapcsolatot teremteni a felajánlókkal. Ezért, ha ételt adományoznánk, a leírásban érdemes megadni pontos címünket is, ugyanis még csak a megadott hosszúsági és szélességi koordinátákat küldi el a weboldal, ami nem feltétlenül adja meg pontos tartózkodási helyünket. Fontos még, hogy érdemes olyan helyet megadnunk, ahol napközben sokat tartózkodunk.

Kép: jbloom / Flickr

 

Együtt könnyebb!

Az utóbbi időben közös munkát kezdeményezve három szeretetszolgálat is megkereste Bencééket. Ezek a szervezetek szintén készen állnak arra, hogy felajánlásokat tegyenek, ugyanis őket is számtalanszor megkeresik.

A középiskolások több olyan marketingszakemberrel is kapcsolatban állnak, akik üzleti tanácsokat adnak számukra, és a brandépítés mellett például arról is tárgyalnak, hogyan válhat kezdeményezésükből startup vállalkozás.

„Nagyon sok jó ötlet vész el csak azért, mert publicitás nélkül elsikkad. Nekünk szerencsénk van, hogy érdeklődnek irántunk, ám jelenleg még sok a jogi kérdés, nem látni például, hogyan lesz belőlünk startup” – avat be a részletekbe Ambrus.

Tanulás vs. munka

És hogy mit szólnak az eddigi sikereikhez a még csak tizenöt éves tanulók szülei? Ambrus szerint eleinte természetesen többször megkapták tőlük, hogy a honlapon ügyködés mellett néha azért tanulniuk sem ártana… „Bizony, van olyan, amikor kevesebbet alszunk. A tanulás mellett sokkal kevesebbet tudunk foglalkozni az oldal fejlesztésével, mint szeretnénk, de úgy tűnik, a nyári szünetben a közeljövőben elvégzendő munka nagy részét be tudjuk fejezni”.

Még kevés az oldalra visszatérő felhasználó, Ambrusék szerint napi két-három felajánlás érkezik, és ezeket az ételeket általában meg is rendelik – az én zsemléim sajnos nem keltek el...

A srácok jövőbeli elképzelései között az is szerepel, hogy ételek mellett használati tárgyak, ruhák is kerüljenek a lehetséges felajánlások közé, hogy az ökológiai lábnyomot ilyen módon is csökkentsék.

Ötletnek nem rossz.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti