Újabb három finom glutén- és tejmentes húsvéti sütemény

Vannak cikkek a kepmas.hu-n, amelyek nagy érdeklődést váltanak ki és magas eléréseket produkálnak újra meg újra. Ezek sokszor nem pont azok a cikkek, amelyek nagyon okosak vagy az élet igazi, fontos dolgairól szólnak – hanem például a süteményreceptek. Többek között az, amelyben a családi rutin mentén kialakult, egyszerű és finom gluténmentes, tejmentes és tojásmentes sütireceptjeimet osztottam meg. (És a másik cikkem is, amelyben a szintén mindentől mentes, de bonyolult ünnepi sütemények receptjeit tettem közzé.) Hogy ne unjátok meg ugyanazt a három süteményt akkor sem, ha ti is kénytelenek vagytok ezeknek a 21. századi diétáknak megfelelően étkezni, most három új családi kedvencünket teszem közkinccsé még húsvét előtt, hogy lehessen készülni az ünnepi alkalmakra.

húsvéti sütemények mentesen: répatorta
Glutén- és tejmentes répatorta - Kép: Molnár-Bánffy Kata

A korábbi receptjeimhez képest annyi a különbség, hogy mi időközben visszavehettük az étkezéseinkbe a tojást, ezek a receptek tehát már „csak” gluténmentesek és tejmentesek. A tojáshab érdemi szerepet kap mindegyikben. (Egyik barátnőm szerint az a recept, amihez szét kell választani a tojásokat, már nem nevezhető egyszerűnek. Tőle és sorstársaitól elnézést kérek.)

Glutén- és tejmentes almás női szeszély

Ez a süti az almáspite és a női szeszély találkozásából született, és nagyon nagy adag (tudom, idén nincs locsolás, de ha lenne…), ezért a nagy gáztepsiben érdemes készíteni.
Az almatöltelék klasszikus almáspite-töltelék (apróra szelt alma megcukrozva és megpárolva, amíg a leve el nem fő) – mivel nekünk sok nyári alma terem a kertben, ami nem télálló, ezekből mindig sok üveg ilyen tölteléket teszek el befőttszerűen télre. Ebből két rendes befőttesüvegnyit használok el a sütihez.

A tésztához fél kiló gluténmentes lisztkeveréket (mostanában a Miklós néven futó liszt a kedvencem, de az ALDI-ban kapható sajátmárkás is remek, vagy a kicsit drágább Schär lisztek) egy zacskó sütőporral, egy nagy csipet sóval és 10 dkg porcukorral összekeverek, ebbe a keverékbe belemorzsolok 25 dkg zsírt (a házi zsír nem szokott elég semleges ízű lenni sütéshez, a bolti jobb), esetleg (teljesen tejmentes) margarint. Hat tojást szétválasztok, a sárgákat is hozzáadom a keverékhez, és gyors mozdulatokkal összegyúrom homogén tésztává. A nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelem, erre teszem a tepsi méretűre nyújtott tésztát (nem kell a szélén peremet képezni). Megszurkálom, és 180 fokon kb. 20 percig elősütöm.

Kép
húsvéti sütemények női szeszély
Kép: Molnár-Bánffy Kata

Vizet forralok egy kislábosban, amelynek fém keverőtál illeszkedik a tetejére. A hat fehérjét 15-20 dkg cukorral gőz felett kemény habbá verem. Ha elősült a tészta, kiveszem, egyenletesen elkenem rajta az almatölteléket (vagy a baracklekvárt, vagy kirakom a tetejét barackkal vagy más gyümölccsel), majd erre simítom a habot, és visszateszem a sütőbe további 15-20 percre, 150 fokon. Ha megpirult a hab teteje, akkor lesz jó. Kicsit hagyni kell kihűlni, és éles, vízbe mártogatott késsel kockákra szeletelni.

Glutén- és tejmentes mandulás holdak

A lányom egyik kedvence ez a sütemény. Azért ajánlom, mert az alaprecept is zsírral dolgozik, nem csak a mentes.

150 gr (nem nagyon kemény) zsírt – ha idegenkedsz a zsírtól süteményekben, akkor tejmentes margarint – és 150 gr cukrot kikeverünk öt tojássárgájával, egy (bio)citrom levével és lereszelt héjával, egy kis doboz (2 dl) rizspéppel (rizstejszínnel) vagy vegán tejföllel (ami ALDI-ban és Tesco-ban kapható), valamint 150 gr gluténmentes lisztben elkevert egy csomag sütőporral. Jó alaposan kikeverjük, majd sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben (tehát ez nem a nagy gáztepsi, mint az előző receptben!) elősütjük 180 fokon, kb. 20 percig. Közben a tojásfehérjéket 15 dkg cukorral kemény habbá verjük (ezt nem kell gőz felett), és beleforgatunk óvatos mozdulatokkal 300 gr őrölt mandulát. (Természetesen dióval is finom!)

Kép
gluténmentes sütemény
Kép: Molnár-Bánffy Kata

Az elősütött tésztát kivesszük, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd megkenjük baracklekvárral a tetejét. A lekvárra jön a mandulás hab, amit szépen elsimítunk a süteményen, majd visszatesszük a sütőbe, és 150 fokon újabb 15 percig sütjük. Ha készen van, hagyjuk kicsit meghűlni, és pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle (ahogy a Kossuth-kiflit szokták).

Glutén- és tejmentes répatorta

A répatorta akkor finom, ha a répa nem száraz benne, és ha nincs belőle kispórolva citrom. Mi így készítjük:

10 dkg rizslisztet (vagy gluténmentes süteményliszt-keveréket), 20 dkg nádcukrot vagy barnacukrot, egy sütőport, egy vaníliáscukrot, egy nagy (bio)citrom levét és a lereszelt héját, 20 dkg nagyon puha, vagy akár kicsit meg is olvasztott tejmentes margarint és öt tojássárgáját alaposan összekeverünk. Ebbe kell beledolgozni fakanállal 25 dkg frissen reszelt sárgarépát (megpucolva, megreszelve legyen 25 dkg) és 25 dkg darált mogyorót. Az öt tojásfehérjét felverjük habnak, óvatosan lapáttal hozzáforgatjuk a répás-mogyorós masszához. Tortaformában, sütőpapíron 180 fokos sütőben sütjük, ha szükséges, később visszaveszem 150 fokra az erősséget, hogy ne égjen meg az alja.
Ha kész és meghűlt, a tetejére kevés citromléből és (meglepően) sok porcukorból sűrű mázat készítek, rácsorgatom, és elkenem a tortán. Amíg még friss, színes cukortojásokkal vagy franciadrazséval megszórom.

Család, kultúra, zarándoklat, természetjárás, vállalkozás, kommunikáció - Molnár-Bánffy Kata Instagram posztjait is érdemes megnézni, a profilja ITT érhető el.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti