Fagylalt nélkül nincsen nyár! – Ezeket kóstold meg, ha igazán maradandó ízélményekre vágysz!

Bizony a csoki–vanília–puncs kombináción túl is van élet! Aki ma a fagylaltozójával életben szeretne maradni, de leginkább ki akar tűnni a tömegből és meg akarja nyerni vásárlóit, annak valami extrával kell előrukkolnia. Külföldön már létezik fokhagymás, szalonnás és lóhúsból készült fagylalt, de rengeteg hazai üzlet is próbálkozik különleges ízekkel. Mi a hazai fagylaltfelhozatalt teszteltük a krémes csokoládés-pisztáciás Bud Spencertől kezdve a színpompás Unikornison át a sárgarépás-petrezselymes nyalánkságokig.

fagyi
Kép: Jónás Ágnes

Ahol a Hisztéria pozitív fogalom

A Tápiószecső határában található Hisztéria Cukrászda mediterrán jellegű épülete előtt egy keskeny kis bevezető járda van, amely egyben híd is: kettéosztja a kerti halastavat, amelyben szebbnél szebb halacskák úszkálnak a tavirózsák körül. A családi cukrászda (Ipacs Balázs a tulajdonos) története 1990-re nyúlik vissza, amikor Tápiószecsőn a família megnyitotta első kis fagylaltozóját egy 16 négyzetméteres faházban, ahol helyben készült fagyival szolgálták ki vendégeiket, kizárólag nyáron. Ma már a legfejlettebb technológiákkal dolgoznak.

Rendszeresen részt vesznek az Olaszországban, Riminiben megrendezett SIGEP-en, 2020-ban pedig Curiositas tortájuk elnyerte a Magyarország Tortája címet.

A cukrászda fagylaltválasztéka rendkívül bőséges, én 25 féle ízt számoltam, és nagy örömömre szolgált, hogy mindegyiknél feltüntetik, hogy melyik milyen allergéneket tartalmaz. A gyümölcsfagyik zöme laktózmentes – vizes sorbet-k és háromféle cukormentes közül is választhatunk. Szimpatikus, hogy nem spórolnak az adagokkal: lapáttal helyezik a tölcsérbe a finomságokat, a kis adag 10 dekát és két íz jelent. Én pisztáciát, karamelles fenyőmagot és Hisztéria fagylaltot kértem a tölcsérembe, amelyet étcsokis öntettel fogyasztottam. A csoki felül a hidegtől megdermedt, alul pedig a tölcsér csúcsában szépen összegyűlt. A Hisztéria nevű fagyi, amely ránézésre valami vanília alapú, eperöntetes kreáció, ízre leginkább a sajttorta-fagylalthoz hasonlít, amelyet fehércsokiból és tejcsokiból készítenek eperöntettel, a tetején pedig ropogós golyók fokozzák az élményt. Talán nem ez lesz a kedvenc ízem, de kellemesen eltelített, és határozottan vidámabb lettem tőle. Azoknak ajánlom, akik szeretik a tejes alapú, édes, de nem túl gejl fagyikat.

Chilliből csak kettő van az országban

Chilli Cuki két helyen található az országban, az egyik Budapest IV. kerületében, Káposztásmegyeren, a másik pedig Dunakeszi egyik eldugott kis utcájának végében, az emeletes házak alatt. A személyzettől megtudtam, hogy gyümölcsfagylaltjaik nem aromából vagy pasztából készülnek, hanem valódi gyümölcsből, a csokoládét pedig nem porból keverik, hanem főzik.

A fagylaltfelhozataluk pazar, a „tálalás” művészi.

Olyannyira, hogy korántsem édesszájú édesapám is becsábul néha egy-egy gombócra, pusztán a látvány miatt. Többek között Kék rágógumi (tutti frutti ízű), New York Sajttorta, a sós karamell, a Kinder Bueno, a somlói, a Bud Spencer, a kőrösi meggy és tejbegríz ízek közül válogathatunk, de azok is megtalálják számításaikat, akik cukormentes finomságra éheznek: eper, mangó, mogyoró kerülhet a tölcsérükbe. (Aki cukormentes/vegán fagyira vágyik, az jobb, ha hétköznap látogat el a cukrászdába, ugyanis akkor akár ötféle ízből is válogathat).
A bestsellerek listáján van a sós pisztácia, a sós mogyoró, a tiramisu és a már említett Bud Spencer, amely krémes étcsokoládé pisztáciadarabokkal megbolondítva. Én pont ezt kóstoltam, mellé pedig kértem még Kinder Maxi Kinget és vegán mogyorót, na meg sztracsatellát, és túlzás nélkül állítom, hogy mindegyiktől felrobbantak az ízlelőbimbóim. A kiszolgálás kifogástalan, a helyiség az 1960-70-es évekbe repít (a pénztár mögött óriási Audrey Hepburn-kép látható). Pohárba, kehelybe és ízesített tölcsérbe, szórással és öntettel is kérhetünk fagylaltot. Aki kihagyja a Chillit, magára vessen!

Ahol vakcinákról kapták a nevüket a fagyik

Nem hittem volna, hogy a koronavírus-járványnak pozitív hozadéka is lehet, de a budapesti, IX. kerületi I love Gelato félig olasz testvérpárja bebizonyította, hogy több közös van a vakcinákban és a fagylaltban, mint gondoltam: náluk ugyanis várakozási idő nélkül lehet oltóanyagot kérni.

Természetesen nem igazi oltóanyagról van szó, csupán a fagylaltok fantázianeveit kölcsönözték a vakcináktól.

Bárki kérhet egy adag Modernát (Snickers-szerű, mogyorós, karamellás fagyi), Pfizert (Kinder csokis) vagy Szputnyikot (pilótakeksz-íz, valódi pilótakeksz-darabokkal,), esetleg AstraZenecát (eperjoghurt), sőt, még kombinálhatja is őket. A Sinopharm egy ázsiai ország ízeit idézi, ezért kókuszos és maracujás, a Johnson & Johnson pedig amerikai sajttortás. Vigyázat, mellékhatásként erőteljes endorfinfelszabadulás léphet fel!

Kép
fagyi
Kép: Jónás Ágnes

Az I love Gelatónak a fentieken kívül még rengetegféle fagylaltja van, körülbelül 35–40-félét is felszolgálnak egyszerre. Közkedvelt a Medvecukor alap ruby csokival leöntve és liofilizált málnával megszórva, valamint a görög joghurt alap házi kávésziruppal meglocsolva és kókuszos granolával megszórva. Én Unikornis fagyit kóstoltam, amelyben a legmeglepőbb az volt, hogy egyáltalán nem gejl, és messze nem olyan édes, mint amit a körítés alapján vártam. Az íze a vattacukorhoz hasonlít, némi puncsos benyomással, kis szivárványalakú cukorkákkal. Gyerekeknek és gyerekkor-ízt kereső felnőtteknek ajánlom ezt a kreatív nyalánkságot.

Zöldségfagyik a hagyományosak mellett

Mivel több ismerősöm úgy emlegeti a székesfehérvári Damniczki Cukrász Manufaktúrát, mint a fagylaltimádók mekkáját, egy szombat reggel fogtam magam, és elutaztam Székesfehérvárra egy kis minőségellenőrzésre.
Hagyományos tejszín, friss tej egy környékbeli tehenészetből, dió a szomszédos kiskertekből, valódi csokoládé: Damniczki Balázs ezekből készíti fagylaltjait.

Persze a hagyományos ízek mellett mindig akad itt valami különleges is, például az uborkás és a sóska fagyi, a sós-vajas kukorica, a bazsalikomos cékla vagy petrezselymes sárgarépa fagylalt.

Ez utóbbit szemeltem ki magamnak, és nem bántam meg, ugyanis a nem habos, nem túl krémes, de természetes alapanyagot tartalmazó sorbet rögtön levett a lábamról. Igaz, elég furcsa érzés, amikor az édeskés sárgarépa után egy jéghideg petrezselyem kerül az ember fogai közé, de egyszer mindent ki kell próbálni. Az örök kíváncsiaknak és a kísérletezőknek ajánlom. Az árképzés első pillantásra bőven a városi átlag felett van, a hétdekás adagok azonban a megszokott mennyiség közel dupláját jelentik.

Csalódás a Centrumban

A Szentendre Fő terén található Centrum Fagylaltozóban a legkülönlegesebb ízeket is megtaláljuk: van például zöldtea ízű fagyijuk is. A kiszolgálás udvarias, a beltér kellemes, a terasz különösen, amely Szentendre történelmi levegőjű belvárosára néz. A pozitívumok ennyiben ki is merültek nálam, ugyanis sikerült egy olyan borzalmas vegán mangót és citromos túrót kóstolnom, amitől a hűs finomságokba vetett hitem csaknem elhagyott.

Sokszor fogyasztottam már itt, minden alkalommal elégedetten távoztam, és efféle csalódásban, mint most, még sosem volt részem.

A mangó olyan volt, mintha egy darab ízesített jeget nyalogatnék, és nem túlzás azt állítani, hogy egy bolti sorbet nagyobb élvezetet okozott volna. A citromos túró valamivel élvezhetőbb és krémesebb volt, de a citromot alig éreztem benne. Mindezért 350 forintot fizettem. (Mindenestre még így is jobban jártam, mintha a dubai Black Diamond-ot kóstolom, amelynek ára 3000 dirham/gombóc, vagyis körülbelül 216 ezer forint. A vanília ízesítésű hűs édességet egy kis iráni sáfránnyal és olasz szarvasgombával bolondítják meg, mindezt 23 karátos ehető aranylemezzel díszítik, végül egy különleges, ritka tálkában tálalják, aranykanállal).

Ibolya és wasabi – minden pillanatát élveztem!

A budapesti, Etele téri Erdős és fiai Cukrászda igazi fagylaltoázisnak számít a környéken. Náluk volt először tökmagfagyi az országban, és folyamatosan kísérleteznek az ízekkel. A hatalmas kínálatnak van egy fix része (leginkább az alapízek), de sok ízt másfél-kéthetente lecserélnek, így érdemes őket gyakran felkeresni, nehogy lemaradjunk valamiről. Az olyan közkedvelt fantáziafagyik mellett, mint az Oreo, piemonti mogyoró, tejszín–karamell–fenyőmag vagy az Erdős (100% pisztácia alapfagylaltban roppanós csokidarabok, fehércsoki, mandulapiskóta, pisztáciadarabkák, málnafalatokkal díszítve), nem riadnak vissza az olyan meglepő kombinációktól sem, mint a bazsalikomos-paradicsomos sorbet, a wasabis tejcsoki, a kamilla vagy az eper vad borssal.

Kép
fagyi
Kép: Jónás Ágnes

A gyümölcsfagylaltok természetesen igazi gyümölcsből készülnek, és tejmentesek, annak érdekében, hogy a gyümölcsök valódi íze érvényesülhessen.

Ibolyát és wasabis tejcsokit választottam, és úgy éreztem magam, mint egy igazán jó könyv olvasása közben: azt kívántam, bárcsak sose fogyna el a számból ez a semmihez sem hasonlítható, izgalmas, extravagáns íz. Minden pillanatát élveztem.

„A fagylaltot nem szeretni és nem fogyasztani azt jelenti, hogy nem érzünk vonzalmat semmilyen étel iránt.” Ezt Joseph Epstein amerikai író mondta – mindenki döntse el maga, hogy igaza volt-e. Egy biztos: a következő cikkemet Tornagyakorlatok fagylaltpocak eltüntetésére címmel fogom írni.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti