Ársapkás termékekből ünnepi, laktató, finom ételek – Buday séf ezeket ajánlja

Mostanában jobban meg kell vizsgálnunk az élelmiszerek árcéduláit, mert egyre inkább nem mindegy, milyen összeget hagyunk ott a kasszánál. Szerencsére olcsó alapanyagból is készülhet finom, ünnepi és minőségi étel, íme néhány pénztárcakímélő karácsonyi fogás Buday Péter mesterszakács ajánlásával!

Buday Péter
Forrás: Buday Péter Facebook oldala

Tartsunk mértéket karácsonykor is!

„Egy négytagú családnak ársapkás termékekből – többek között tojásból, burgonyából, csirkemellből, csirkefarhátból, tehéntejből, étolajból – is könnyedén lehet olcsó, egészséges és laktató vacsorát főzni” – biztat a mesterszakács.

„Csontból és csirkefarhátból nagyon ízletes csontlevest tudunk készíteni, a titok az, hogy sokáig kell főzni.

Tegyük fel este, reggelre már kész is!

Egész nyugodtan tehetünk bele húsgombócot, mert a legtöbb gyerek nagyon szereti.

Év közben nem túl sokszor eszünk töltött káposztát vagy kocsonyát. Itt az ideje, hogy megtegyük! A töltött káposzta egészséges, mert van benne savanyú káposzta, szalonna helyett belefőzhetünk füstölt csontot, és a darált hús sem kell, hogy zsíros legyen. Pár kanál tejfölt teszünk a tetejére, és kész is.

A kocsonyától sokan félnek, mondván hizlal, de ez tévedés. Az egész színtiszta kollagén. A legjobb, ha sovány húst főzünk bele, aztán jöhet a csülök, a köröm, a bőrke. A mi családunkban van, aki nem szereti az utóbbi kettőt, így nekik csak a sovány húsos részt tálalom.”

„Ha nem fogyasztunk hozzá kenyeret, vagy maximum csak egy kis szeletet, akkor laktató és egészséges fogásról beszélhetünk.”

Egy „sima” rántott hús krumplipürével mindig nyerő a felnőttek és a gyerekek körében. Ha a krumplipürét fel szeretnénk dobni valamivel, keverjünk bele fehérrépát, juhtúrót!

Ami a köretet illeti, a majonézes krumpliért és a franciasalátáért is sokan rajonganak. Ha valaki nem szeretne majonézre áldozni, tejföllel is dolgozhat: sót, borsot, citromlevet keverjen össze egy pohár tejföllel. A rántott hús tökéletes körete lehet a hagymás-ecetes krumplisaláta, amely szintén finom és pénztárcabarát hozzávalókból készül.”

Édesszájúaknak

„Szentestétől szilveszter éjjelig mindig van bejgli az asztalokon, és manapság rengetegfélét készítenek a nutellástól kezdve a laktózmentesen, a meggyes-mákoson, a káposztáson át a mandulás-narancsos változatig. Én a klasszikus diósra és mákosra esküszöm. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Az olajos magvak kalóriadúsak, ennél fogva táplálók; a dió omega-3 zsírsavat tartalmaz, a mák kitűnő kalciumforrás.

Nyilván meg lehet enni egy ültő helyünkben egy egész rudat belőle, de szerintem 2-3 szelet is bőven elegendő, pont az említett kalóriatartalom miatt.

A madártejnek az egyszerűségében rejlik a különlegessége is, hiszen a krémes állaga, az édes sárga mártáson úszó hófehér habgombócok mesés látványt nyújtanak. Mindemellett remekül variálható mazsolával, citrommal, cukorgyöngyökkel.”

Nem az étel teszi ünnepivé a karácsonyt…

„Általában minden ember azért rajong a legjobban, amit gyerekként elé tettek karácsonykor, hiszen az ízek előhívják az emlékeket, s általában jó érzések kapcsolódnak hozzájuk. A mi családunk előszeretettel fogyaszt karácsonykor tradicionális magyar ételeket. Szépen megterítünk, elővesszük az ünnepi étkészletet, felöltözünk, jót beszélgetünk, másnap pedig jön a család többi tagja. Szerintem nem az étel teszi ünnepivé a karácsonyt, hanem a társaság. És attól lesz ünnepi egy étel, hogy átszellemülünk, egy kicsit lelassítunk, és több időt szentelünk egymásra. Vannak, akik társasjátékoznak, ami szintén remek dolog. Aki az ételt szeretettel készíti, örömet szerez vele másoknak és saját magának.

Ezt a szeretetet igenis megérzik a vendégek, és innentől kezdve ízleni fog nekik, amit elébük teszünk.

Minden kedves Olvasónak kívánom, hogy egyenek jót, és élvezzék az ízeket! Békés karácsonyt kívánok!”

Mit főzhetünk ársapkás ételekből a hétköznapokon? Soroljuk!
tojásleves
burgonyaleves
krumpligombócleves
tojásrántotta
tortilla
tócsni
paprikás krumpli
tojásos nokedli
dödölle pirított hagymával
csirkemell párizsi bundában
hortobágyi húsos palacsinta (csirkemellből)
fokhagymás lángos
csirkemell burgonyapürével
krumplis pogácsa
csirkepörkölt nokedlivel
brassói aprópecsenye
madártej
gofri vagy palacsinta

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti