24. "Csináld magad" süti

"Csináld magad" süti
"Csináld magad" süti

Kép: Bogos Zsuzsanna

Azoknak, akik szeretnek sütni és receptet cserélni, „csináld magad” süteménnyel kedveskedhetünk. Ezzel persze egy kicsit magunkat is megajándékozzuk, hiszen kevesebb időt kell a konyhában töltenünk...

Zilahy Ágnes 1941-ben kiadott receptje: „tegyünk egy tálba hat egész tojást, hat kanál porcukrot, tíz kanál lisztet; ezekből keverjünk tésztát, aztán tegyük közé a következő gyümölcsöt: hat deka laskára vágott fügét, hat deka cukros narancshéjat fölvagdalva, hat deka hosszába fölszeletelt hámozatlan mandulát, hat deka tiszta mazsolát, hat deka laskára vágott citronádot, hat deka egész cikkben meghagyott diót. E gyümölcsöket keverjük jól össze a tojásos tésztával, s ha kissé kemény lenne a tészta, föl lehet hígítani tojással. Csak olyan keménynek szabad neki lenni, hogy a gyümölcsre rá ragadjon a tészta. Egy mély, kicsi és hosszúkás formát kikenünk vajjal, behintjük liszttel, és a gyümölcsös tésztát csinos, hosszúkás, kisded kenyéralakba formálva, a tepsibe tesszük. Ez a tészta ragadós és nehezen kezelhető, be kell tehát felül hinteni liszttel, és lassú, de azért nem gyenge tűz mellett tegyük egy órára sütőbe. Ügyeljünk rá, hogy e tömött, nehéz tészta belül is átsüljön.”

Mai ötlet: az ajándéktípus lényege, hogy a száraz hozzávalókat előre kimértük, így az ajándékozottnak már csak a tojást kell hozzáadnia, és megsütni. 

 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti