22. Dalauzi

Kép: Bogos Zsuzsanna
Dalauzi – erdélyi örmény csemege. Ezen a címen találtam rá egy 1900-as évek elejéről származó szakácskönyvben arra az édességre, amelyet ha egyszer megkóstoltunk, örökké ennénk.
Nagyon alapos a régi helyesírású recept: „fél liter mézet tegyünk langtűzre pörkölni. Miután a méz folytonos keverés közben sötetbarnára megpörkölődött (de el ne égjen, mert akkor nem jó, ha jól meg nem pörkölődik, akkor meg nem lesz kemény), tegyünk bele egy tányérnyi héjatól megtisztított, de meg nem tört dióbelet es két deci mákot, amelyet előbb szárazon, kávépörkölőben kissé megpörköltünk. Kavarjuk jól össze, és kezeljük gyorsan, hogy meghűlve keményre ne váljék. Egy deszkát vizezzünk be, és a dalauzit arra rakjuk ki, nem igen nagy, legfölebb ökölnyi csomókba. A csomókat vizes kézzel nyomjuk össze, csinos kerek alakunkba, azután tegyük hideg helyre.”
Mai ötlet: a deszkára tegyünk sütőpapírt, hogy könnyebb legyen a mosogatás!
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>