17. Japángolyó

Kép: Bogos Zsuzsanna
Rejtély, hogy mi ihlette azt, aki japángolyónak nevezte el a következő édességet! Mindenesetre figyelemfelkeltő nevet választott, én is ezért olvastam el a receptet. Érdemes volt, mert minden megvan benne, ami egy jó karácsonyi édességhez kell!
Az 1909-es recept szerint „tizenhat dkg őrölt mandulát, tizenhat dkg vaníliás cukrot pár csöpp citromlével kőmozsárban megtörünk. Golyókat formálunk belőle. Kevés forró vízzel vegyített baracklekvárba mártva, reszelt csokoládéba hempergetjük.”
Mai ötlet: ha nem akar összeállni a mandula, a lekvárt hozzákeverhetjük a masszához. Reszelt csokoládén kívül ízesítetlen kakaóport is használhatunk, mindkettő jól kiellensúlyozza a golyók édességét. A mandula zsírossága és a cukortartalom miatt jól eltartható, de ha hosszabb ideig eltesszük, érdemes hűvös helyen tárolni – ez lehet a kamra.
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>