15. Ananászbefőtt

Kép: Bogos Zsuzsanna
A befőzés ideje hagyományosan a nyár, így ebből a körből többnyire kimaradnak a déligyümölcsök, pedig egy gyömbéres banánlekvárt vagy egy vaníliás ananászbefőttet érdemes feltenni a kamrapolcra. Ezek a különlegességek jól jöhetnek akkor is, ha szívesen ajándékoznánk házi készítésű ajándékot karácsonyra, viszont a befőzésnek csak most állnánk neki.
Az 1906-ban megjelent Dunántúli szakácskönyv receptje szerint „a meghéjazott nyers ananászt megmérjük, és ugyanannyi súlyú cukorból sűrű szirupot főzünk. Az ezalatt karikára szelt gyümölcsöt puhára főzzük benne, áthűlve üvegbe rakjuk, és a levét ráöntjük.”
Mai ötlet: különlegesebbé tehetjük a befőttet, ha egy kis vaníliával ízesítjük, illetve megbolondíthatjuk egy kevés rummal.
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>