Medvehagymás pogácsa mentesen – recept
Végre itt a medvehagyma szezon! Legalábbis a mi – kizárólag magyar beszállítóktól vásárló – kis zöldségesünk polcain már megjelentek a mélyzöldben pompázó, nagy levelű, friss medvehagyma csokrok, amelyektől mindig elcsábulok. A medvehagyma ugyanis nemcsak szemet gyönyörködtető, de a népi gyógyászat is előszeretettel használta természetes antibiotikumként felső légúti megbetegedések megelőzésére és a hurut elmulasztására, illetve bélfertőtlenítőként. Nevét a népi hiedelmek szerint azért kapta, mert a barnamedvék annyira szeretik, hogy a föld alól is kikaparják.
Sokan azért kedvelik, mert magas C-vitamin tartalommal bír, fontos kiegészítője az immunerősítő étkezésnek, és rendkívül sokoldalúan felhasználható a konyhában: felapríthatjuk frissen kenyérre, keverhetjük salátához, köretekhez (pl. krumpli, rizs, hajdina stb.), készíthetünk belőle pestót, leveseket, adhatjuk főzelékekhez, ízesíthetjük vele a zöldséges vagy húsos fasírtokat, gombócokat, sőt, még a különféle pogácsákat, kenyereket vagy egyéb házi sütésű pékárukat is.
Én most egy olyan receptet hoztam, amelyben nem olyan erős a medvehagyma íze, hogy egy gyerek ne kóstolná meg, ugyanakkor beilleszthető egy fruktóz-, laktóz-, tej-, glutén-, tojásmentes diétába, ráadásul annak ellenére, hogy pogácsa, még élesztő sincs benne.
Medvehagymás, zabos krumplis pogácsa – mentesen
Hozzávalók (kb. 8–10 db nagy tallér):
- 1 közepes krumpli (kb. 220 gramm nettó súly, héj nélkül)
- 50 gramm vaj/margarin (mentes!)
- 70 gramm zabpehely (gluténmentes diéta esetén gluténmentes)
- 30 gramm zabpehelyliszt (gluténmentes diéta esetén gluténmentes)
- 1 teáskanál só, egy késhegynyi szerecsendió, 1 mokkáskanál bazsalikom, 1 mk petrezselyem
- egy csokor medvehagyma harmada
A medvehagymát alaposan lemossuk, megszárítjuk és apróra vágjuk, vagy elvégezhetjük aprítógép segítségével is ezt a munkát. A krumplit is lemossuk, és egy fazékban héjában – fedő alatt – puhára főzzük (a víz teljesen lepje el a krumplit). Amikor megpuhult, meghámozzuk, még melegen pépesre törjük a vajjal, és fűszerezzük. A hűtőbe tesszük kicsit hűlni. Csak ha kihűlt, akkor adjuk hozzá a zabpelyhet és a zabpehelylisztet, és összegyúrjuk a masszát. Újból elrakjuk a tésztát pihenni a hűtőbe, majd olyan fél óra múlva beledolgozzuk a medvehagymát.
Amíg előmelegítjük a sütőt, hagyhatjuk a tésztát még kicsit pihenni, végül lisztezett felületen kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel csíkozzuk a tetejét és kiszaggatjuk (pogácsaszaggatóval vagy üvegpohárral). Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon kb. 30 perc alatt kisütjük. Ha pirul a széle, érdemes kivenni a pogácsákat, mert elkészültek.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>