Az időtlenség köténye
A ritmustalan napok estére mindig kiegyenesednek – vacsoránál körbeüljük az asztalt. Három generáció egymás mellett, a hozott minta az unokáknak is példa.
Most írhatnám, mindegy, mi kerül az asztalra, de ez nem lenne igaz. Kitűnő konyhát visz a feleségem és a lányom is, nyitottak vagyunk az új ízekre, de én igazán akkor vagyok boldog, ha gyermekkorom ételei köszönnek vissza.
„Egyszerű parasztkaják ezek, kisfiam, de nincs náluk finomabb”, cseng a fülemben a kétszáz kilométerre élő anyám múltba révedő hangja, amikor a frissen kisült lepcsánkára kanalazom a tejfölt, tornyozom a reszelt, füstölt sajtot.
Aztán gondolatban ugrok még egy generációt, és nagyanyám tanyasi nyári konyhájában találom magam.
A sparhelten, az öntöttvas lábasban serceg a zsír, száll a foghagymás illat, én meg farkaséhesen kapaszkodom az apró, nyolc gyermeket felnevelt ősz hajú asszony kötényébe, talán még beszélni sem tudok. Sok hasznát amúgy sem venném, néhány pillanat, és tele a szám, könnyes a szemem, forgatom a számban a forró falatokat, de nem várok, inkább megégetem a nyelvem.
Négy nemzedékkel később hasonló jelenet játszódik le nálunk, a lányom és az unokáim arcán mosolyognak a tejfölös zsírfoltok – együtt kapaszkodunk az időtlenség kötényébe.
Balogh Zoltánnak, a Kapáslövés kötet szerzőjének további írásai elérhetőek itt.
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>