Édesen, csípősen – variációk szilvára

„Hull a szilva a fáról...”
2014. 07. 22.
„Hull a szilva a fáról...”
„Hull a szilva a fáról...”

Kép: Profimedia - Red dot

A szilva levében rengeteg vas, kálcium és magnézium van. A szilvás lepényből pedig nem hiányozhat a kötelező hozzávaló sem: a szeretet.

Szilvás lepény

Hozzávalók:

250 g liszt

1 tojás

150 g cukor

kevés citromhéj reszelve

150 g vaj

1 kg szilva

2 pohár tejföl

A lisztből, cukorból, tojásból és vajból tésztát gyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, 160 fokon megsütjük. A félbevágott szilvákat a megsült tésztára helyezzük. A tejfölt még 15 dkg cukorral összekeverjük, és a szilvákra öntjük. Még 40 percig sütjük. Tejszínhabbal tálalva nagyon finom, zamatos sütemény.

Baconbe göngyölt szilvák

Friss vagy aszalt szilvákat bacon szeletekbe tekerünk, és egy olajjal kikent hőálló tálba fektetünk. 175 fokon kb. 20 percig sütjük a szilvákat, amíg a szalonna jó ropogósra, pirosra sül. Előételként tálaljuk.

Szilva-chutney

Hozzávalók:

3 ek gyömbérpor

3 ek összenyomott fokhagyma

2 ek felkockázott paprika

2 csésze cukor

4,5 dl ecet (vörösborecet)

1 kg érett szilva

½ csésze mazsola

1 tk mustármag

A gyömbért, a fokhagymát, a paprikát, a cukrot és egy csészényi ecetet 5 percig lassan főzünk, és kihűtjük. A szilvákat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, és fél centis darabokra felkockázzuk. A maradék ecettel felfőzzük, hozzáadjuk a fűszeres ecetet, és az egészet még 40 percig főzzük kis lángon. 30 percnyi főzés után adjuk hozzá a mazsolát és a mustármagot. Ha besűrűsödött, üvegekbe töltjük. Húsok mellé tálaljuk a fűszeres, erős ízek kedvelőinek.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti