Édes ropogtatnivalók: házi pirított mandula és mogyoró recept
„Ne feledkezzünk meg kis kosarakba, bonbonierekbe sós, csokoládés meg kakaós mandulát tenni, mert az emberek még bőséges étkezések után is szeretnek valamit ropogtatni” – figyelmeztet a Pesti Hírlap szakácskönyve az 1930-as évekből. Ezt a tudást ajándékozáskor is hasznosíthatjuk. Szerzőnk egy 1909-es recept mai változatát készítette el.

A Divat Újság 1909-es főzőkönyvében égetett mandula címszó alatt találjuk az alapreceptet. Főzzünk cukorszirupot (egy rész cukor, egy rész víz, kb. fél óráig lassú tűzön főzve), majd keverjünk bele a sziruppal megegyező mennyiségű mandulát.
„Azután állítsuk újra vissza a tűzre, s kavarjuk, hogy a cukor újra megolvadjon. Forraljuk addig, amíg a mandula pattogni kezd, adjunk hozzá kevés fahéjat, vegyük le a tűzről és kavarjuk tovább, hogy a cukor megszáradjon. Ezután állítsuk újra enyhe tűzre, oldjuk föl a cukrot, miközben folyton kavarjuk. Ha levettük, takarjuk le kendővel és hagyjuk még egy darabig állni, miáltal nagyon szép fényt kap. (…) Ugyanígy készül az égetett mogyoró is.”
MAI ÖTLET: szebb lesz a végeredmény, ha blansírozott mandulát használunk, melynek sima a felülete. Ezt porcukorba, majd fahéjba forgatva főzés nélkül is készíthetünk csemegét.
A recept a Képmás adventi recept kalendárium része. Még több karácsonyi, ünnepi receptért kattintson ide>>.
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>