Édes ropogtatnivalók: házi pirított mandula és mogyoró recept

Adventi recept kalendárium

„Ne feledkezzünk meg kis kosarakba, bonbonierekbe sós, csokoládés meg kakaós mandulát tenni, mert az emberek még bőséges étkezések után is szeretnek valamit ropogtatni” – figyelmeztet a Pesti Hírlap szakácskönyve az 1930-as évekből. Ezt a tudást ajándékozáskor is hasznosíthatjuk. Szerzőnk egy 1909-es recept mai változatát készítette el.

égetett mandula, égetett mogyoró
Égetett mandula és mogyoró - Kép: Bogos Zsuzsanna

A Divat Újság 1909-es főzőkönyvében égetett mandula címszó alatt találjuk az alapreceptet. Főzzünk cukorszirupot (egy rész cukor, egy rész víz, kb. fél óráig lassú tűzön főzve), majd keverjünk bele a sziruppal megegyező mennyiségű mandulát. 

„Azután állítsuk újra vissza a tűzre, s kavarjuk, hogy a cukor újra megolvadjon. Forraljuk addig, amíg a mandula pattogni kezd, adjunk hozzá kevés fahéjat, vegyük le a tűzről és kavarjuk tovább, hogy a cukor megszáradjon. Ezután állítsuk újra enyhe tűzre, oldjuk föl a cukrot, miközben folyton kavarjuk. Ha levettük, takarjuk le kendővel és hagyjuk még egy darabig állni, miáltal nagyon szép fényt kap. (…) Ugyanígy készül az égetett mogyoró is.”

MAI ÖTLET: szebb lesz a végeredmény, ha blansírozott mandulát használunk, melynek sima a felülete. Ezt porcukorba, majd fahéjba forgatva főzés nélkül is készíthetünk csemegét.

A recept a Képmás adventi recept kalendárium része. Még több karácsonyi, ünnepi receptért kattintson ide>>.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti