Savanyított gomba recept
Gomba, ecet, fűszerek. Kapitán Márta 1936-os receptjében az a jó, hogy az elkészítés sem lesz bonyolultabb a hozzávalók összeszedésénél, a végeredmény mégis különleges. A savanyított gombát ehetjük magában szendvicshez, keverhetjük salátába, beledobhatjuk a raguba, tejföllel átmelegítve pedig főzelékké változik. Szerzőnk mai ötleteket is ad ehhez a régi recepthez.
A régi recept vargányát, szegfűgombát, csiperkét és rizikegombát ajánl savanyításra. Ehhez a megtisztított gombát (két kis üveghez 50 dkg) szeletekre vágjuk, majd „gyenge sós- és citromsavas vízben 5-6 percig előfőzzük.”
Közben elkészítjük a levet: 1 liter 5%-os ecetbe beledobunk „egy karikára vágott hagymát, 1 babérlevelet, 3 db. szegfűborsot, 5 szem borsot és 1 kiskanál sót”, majd az egészet felforraljuk. Ezalatt megfőttek a gombák is, amelyet leszűrünk, majd beletesszük a páclébe, és az egészet még egyszer felforraljuk. Dunsztolással tartósíthatjuk, de néhány hétig anélkül is eláll.
MAI ÖTLET: a gomba főzővizét később használhatjuk alapléként. Az ecet lehet almaecet, úgy még izgalmasabb íze lesz, a fűszereket pedig kiegészíthetjük borókabogyóval vagy kardamommal.
A recept a Képmás adventi recept kalendárium része. Még több karácsonyi, ünnepi receptért kattintson ide>>.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>