Őszi ízek

Az ősz első hónapja tulajdonképpen a nyár levezető időszaka. Még tombol bennünk az energia, amit a napfény töltött belénk, még kerül friss gyümölcs az asztalunkra, még el tudunk csípni egy-egy nagyon meleg hétvégét. Ugyanakkor kezdünk hangolódni a barnás, narancsos színekre, előkeressük a lenge, őszi pulóvereket, és azon gondolkozunk, milyen ajtódíszt készítsünk az első őszi termésekből.

Kép: pixabay.com

Kép: Profimedia - Red dot

Ajvár

Ez az ízletes szerb eredetű mártás nagyon jól illik sült húsokhoz, salátákhoz, levesekhez, de egyszerűen csak friss kenyérre kenve is kiváló.

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, fél kg tölteni való paprika, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 dl olaj, ecet, nádcukor, só

A padlizsánt és a paprikát alapos mosás után tegyük be a sütőbe, és süssük szinte szenesre! Vegyük ki, majd néhány perc elteltével hámozzuk le róluk a fekete héjat. A paprikát csumázzuk ki, majd kevés olajon a két zöldség húsát pároljuk nagyon puhára! Adjunk hozzá ízlés szerint cukrot és ecetet (néhány ek. mindkettőből), és két csipet sót. Fontos, hogy kóstolgassunk ízesítés közben; kissé savanykás ízt kell kapnunk. Majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és forraljuk fel a mártást! Forrón töltsük üvegekbe, tetejét locsoljuk meg egy kevés olajjal, dunsztoljuk, majd tegyünk a kamrapolcra!

Must, nem csak most

Egy könnyű, zamatos ital, a nyári napfény ízével.

Hozzávalók: 5 liter frissen préselt szőlőlé, 25 dkg nádcukor

A szőlőlevet öntsük egy nagyobb lábosba, adjuk hozzá a cukrot, és forraljuk fel, majd főzzük további 5-6 percig. A főzéssel tartósítjuk a mustot. Hagyjuk kihűlni, majd tiszta gézen, tüllön vagy ritkán szövött konyharuhán szűrjük át. Ezután ismét forraljuk fel, és ismételjük meg a szűrési folyamatot is mindaddig, amíg szép tiszta, átlátszó mustot kapunk. Töltsük üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni!

Zöldfűszeres olaj

Szemet gyönyörködtető, kiváló ajándék szeretteinknek, látványos dísze konyhánknak, ízletes fűszer!

Hozzávalók kb. 4 közepes méretű üveghez: 4 csokor friss petrezselyem, 2 csokor friss rozmaring, néhány ág levendula, 1 csokor friss zsálya, néhány szál metélőhagyma, 10 szem tarka bors (fekete, fehér, rózsa, zöld), 6 dl jó minőségű olívaolaj, 6 dl szőlőmagolaj (elhagyható, helyette dupla adag olíva).

Szórjuk az üvegek aljára a borsszemeket, és osszuk el bennük az összes fűszernövényt, majd lassan öntsük fel őket a két olaj keverékével! Néhány nap alatt az olaj egyesül a finom illóolajokkal!

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti