Tartsunk szilvanapot! – Szilvás lepény, baconbe gyögyölt szilva és további három recept

Az egyik leggyakoribb gyümölcsfánk a szilvafa. Hajdan még a legszegényebb nemest is hétszilvafásnak mondták, és valahol olvastam, hogy minden magyar állampolgárra két szilvafa jut! Még! Jó lenne, ha ez így is maradna, és vigyáznánk ezekre a gyümölcsfáinkra, hiszen a szilva az egyik legértékesebb gyümölcsünk.

szilvás lepény recept
Fotó forrása: Freepik

A friss szilva nagyon gazdag káliumban, tíz dkg aszalt szilvában 757 mg található. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát, segíti a salakanyagok kiürítését a szervezetből. Vitaminokból nincs benne túl sok, de egymást segítik a felszívódásban, így ezeket optimálisan hasznosítja a szervezetünk. A friss, illetve az aszalt szilva is az egyik legjobb vértisztító hatású gyümölcs. Aki nem fogyaszt elegendő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, annak különösen szüksége van rá. Cukortartalma magas, ezért nem éppen a fogyókúrázók gyümölcse. 

A szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kálciumnak, magnéziumnak és foszfornak. Következőképp készülhet: az aszalt szilvát megfőzzük, vagy éjszakára beáztatjuk, és másnap a levét megisszuk. 

Ha szilvanapot tartunk, az segíti a test méreganyagainak kiürülését. Reggel együnk néhány szem szilvát, délben sült kecskesajtot vagy pulykamellet szilvaszósszal, este pirítóst szilvalekvárral. 

Íme, néhány finom fogás szilvával készítve:

Szilva csokiköntösben

15 szem szilvát megmosunk, kimagozunk, elfelezünk. Kevés vörösborban felfőzzük, és a borban hagyjuk kihűlni. 150 gr marcipánt óvatosan kinyújtunk, és 5-6 centis négyzeteket vágunk belőle. Ezekbe a marcipánlapokba burkoljuk a szilvákat, és olvasztott csokiba mártjuk őket. Meghinthetjük a tetejét darabolt pisztáciával.

Szilvás lepény

Hozzávalók: 250 gr liszt, 1 tojás, 150 gr cukor, kevés citromhéj reszelve, 150 gr vaj, 1 kg szilva, 2 pohár tejföl

A lisztből, cukorból, tojásból és vajból tésztát gyúrunk, és hideg helyen pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, 160 fokon megsütjük. A félbevágott szilvákat a megsült tésztára helyezzük. A tejfölt még 15 dkg cukorral összekeverjük, és a szilvákra öntjük. Még 40 percig sütjük. Tejszínhabbal tálalva nagyon finom, zamatos sütemény. 

Kép
szilvás lepény
Fotó: Hajdrák Tímea

Szilvás joghurtkrém

Pár szem szilvát kevés vörösborban (ízlés szerint fahéjjal, cukorral) megfőzünk. Kevés zselésítővel besűríthetjük. 2 pohárnyi kemény habbá vert tejszínt 300 gr joghurttal összekeverünk, és ezt ráöntjük a kihűlt szilvára. Csurgathatunk rá egy kevés mézet, megszórhatjuk fahéjjal. És, mivel ez egy igazi őszi édesség, dióval díszíthetjük. 

Baconbe göngyölt szilvák

Friss vagy aszalt szilvákat baconszeletekbe tekerek, és egy olajjal kikent hőálló tálba fektetek. 175 fokon kb. 20 percig sütöm a szilvákat, amíg a szalonna jó ropogósra, pirosra sül. Előételként tálaljuk. 

Kép
szilva baconbe göngyölve
Fotó: Hajdrák Tímea

Szilva-chutney

Hozzávalók: 3 ek gyömbérpor, 3 ek összenyomott fokhagyma, 2 ek felkockázott paprika, 2 csésze cukor, 4,5 dl ecet (vörösborecet), 1 kg érett szilva, ½ csésze mazsola, 1 tk mustármag

A gyömbért, a fokhagymát, a paprikát, a cukrot és egy csészényi ecetet 5 percig lassan főzünk, és kihűtjük. 

A szilvákat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, és félcentis darabokra felkockázzuk. A maradék ecettel felfőzzük, hozzáadjuk a fűszeres ecetet, és az egészet még 40 percig főzzük kis lángon. 30 percnyi főzés után adjuk hozzá a mazsolát és a mustármagot. Ha besűrűsödött, üvegekbe töltjük. Húsok mellé tálaljuk a fűszeres, erős ízek kedvelőinek. 

Arcmaszk házilag

A kozmetikában is használják a szilvát, mert kiválóan regenerálja a sápadt, vízhiányos bőrt. Javítja a vérkeringést, a bőr tónusát. 3 szép érett szilvát megmosunk, kimagozunk és összedolgozunk egy tojásfehérje felvert habjával. Rákenjük az arcunkra, dekoltázsunkra, és amikor úgy érezzük, hogy húzódik a bőr, langyos vízzel lemossuk. 

Száraz bőrre a szilvához inkább 2 kanál mézet, fél csomag élesztőt és egy kevés tejszínt keverjünk. 

A gyulladt bőrt frissen préselt szilvalébe áztatott vattakoronggal borogathatjuk. 

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti