Nem tornázik és zöld, mi az? Gluténmentes kovászos uborka!

Nem gimnasztikus, hanem gluténmentes! A piacon hallottam ezt a „gimnasztikus” elnevezést, azóta viccesen néha így nevezzük gluténmentesen elkészített ételeinket. Hosszú évek óta készítem kedvenc nyári savanyúságunkat gluténérzékeny lányunk kedvéért rendhagyó módon – bevált és finom!

Kép: Needpix
Kép: Needpix

Kép: Needpix

Az üveg aljára lemeztelenített krumpliszeleteket terítek tetőcseréphez hasonlatos formációban. Ha a tavalyi krumpli elfogyott, az ideivel is sikeres az akció.

Erre állítom vigyázzállásba a kisebb méretű uborkákat, amelyeknek levágtam a végeit (minden levágott kalapkát megkóstolgatva macskamód, nehogy egy alattomos és bosszúálló keserű uborka elrontsa az örömömet). Csinos hasítékokat képezve be is vagdalom őket.

A zöld hengerecskék közti helyekre tisztított fokhagymagerezdeket rakosgatok, szép zöld–fehér látványt nyújt bizonyos focicsapatok szurkolóinak.

Az ubik sima fejére is egy réteg krumpliszelet kerül, erre egy maroknyi öreg kapor, majd a sorminta ismét folytatódik: ubi, fokhagyma, kapor. Legfelül mókás parókaként kapor foglal helyet, amelyet a maradék krumpliszeletekkel rögzítek. Majdnem elkészültem, minden készen áll a fürdőzésre.

Még korábban vizet forraltam, minden literhez egy nagy evőkanál sót tettem. Fazekamat olyan helyre teszem hűlni, ahol nem fenyeget a veszély, hogy valaki teavíznek nézi, és belehajít egy filtert. Nálunk nem lehet tudni.

A kihűlt langyos, sós vízzel nyakon öntöm a kívülről tetszetősre sikeredett uborka–kapor–fokhagyma társaságot, majd az üveg alá tálcát, szájára kistányért helyezve konyhánk napos ablakába helyezem. A mostani nagy melegben három nap elegendő, hogy a finom gluténmentes kovászos uborkánk megérjen.

Leszűröm, búcsút intve a krumplinak, fokhagymának, kapornak, és kissé rendetlenül dobálom egy másik üvegbe a csemegét, amely a hűtőben várja, hogy sorsa beteljesedjen, azaz tapsvihar meg örömujjongás közepette bekebelezzük.

A levét 1:1 arányban szódavízzel szoktam hígítani, nagyon finom hűsítő ital.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti