Dinnyét sonkával? Egy próbát megér!
A dinnyét általában gyümölcsként ismerjük, pedig valójában zöldség. Ennek megfelelően főleg desszertnek fogyasztjuk, de ne féljünk attól sem, hogy sós ételekkel párosítsuk. A legegyszerűbb és tulajdonképpen kockázatmentes próba, ha hajszálvékony szeletekre vágott nyers füstölt sonkát kínálunk sárgadinnye szeletekkel. Ha mégsem nyeri el a tetszésünket, akkor legfeljebb külön- külön esszük meg.
Próbáljunk ki új ízeket, és a vásárlások alatt szerzett gyakorlattal váljunk profi dinnyeszakértővé. Kopogtassuk a görögöt, szagoljuk a sárgát.
Dinnyesaláta
Hozzávalók (6 személyre):
1 kg sárgadinnye
25 dkg rukkola saláta
2 paradicsom
6 szelet nyers füstölt sonka
15 dkg márványsajt
3 dl joghurt
1 fej lilahagyma
6 evőkanál balzsamecet
A dinnye húsát vékony szeletekre vagy nagyobb kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, a paradicsom magjait kiszedjük és apró kockákra vágjuk. A lilahagymát is felaprítjuk.
A márványsajtot villával összetörjük és a joghurttal összekeverjük. A zöldségeket egy tálba tesszük, ráöntjük a márványsajtos öntetet és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt rátesszük a sonkát és meglocsoljuk balzsamecettel.
Hideg dinnyeleves
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg sárgabarack
50 dkg görögdinnye
50 dkg sárgadinnye
5 evőkanál méz
2 csipet fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl víz
5 evőkanál narancslikőr
A sárgabarackot forró vízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. A dinnyék magját kiszedjük, a húsát kikaparjuk, a sárgabarackkal és mézzel forrás után még 2-3 percig főzzük. Utána pépesítjük, és a vízzel elkevert keményítőt és a fahéjat belekeverjük. Még egyszer felforraljuk, majd kihűtjük, ekkor keverjük hozzá a narancslikőrt. Hidegen tálaljuk.
Dinnye szörbet
A szörbet (sorbet) perzsa eredetű, de Franciaországból származó hűsítő édesség, tulajdonképpen fagyasztott gyümölcspép.
Hozzávalók személyenként:
1 szelet görög- vagy sárgadinnye
2 evőkanál méz
1 dl víz
1 csipet frissen reszelt gyömbér vagy citromhéj
(2 evőkanál barackpálinka)
mentalevél
A dinnyét kimagozzuk, botmixerrel összetörjük. A vizet melegítjük, hogy feloldódjon a méz, majd kihűlés után belekeverjük a dinnyepépet. ( Ha felnőtteknek készítjük, tehetünk bele egy kis jó minőségű barackpálinkát is). Műanyag tálban a fagyasztóba tesszük és félóránként megkeverjük. Kb. 2 óra alatt megfagy, az állaga a jégkásához hasonló, de annál keményebb lesz.
Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!
A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!
Támogatom a kepmas.hu-t>>