Dinnyét sonkával? Egy próbát megér!

A dinnye nemcsak desszert!
A dinnye nemcsak desszert!
A dinnye nemcsak desszert!

Kép: Profimedia - Red dot

A dinnyét általában gyümölcsként ismerjük, pedig valójában zöldség. Ennek megfelelően főleg desszertnek fogyasztjuk, de ne féljünk attól sem, hogy sós ételekkel párosítsuk. A legegyszerűbb és tulajdonképpen kockázatmentes próba, ha hajszálvékony szeletekre vágott nyers füstölt sonkát kínálunk sárgadinnye szeletekkel. Ha mégsem nyeri el a tetszésünket, akkor legfeljebb külön- külön esszük meg.

Próbáljunk ki új ízeket, és a vásárlások alatt szerzett gyakorlattal váljunk profi dinnyeszakértővé. Kopogtassuk a görögöt, szagoljuk a sárgát.

Dinnyesaláta

Hozzávalók (6 személyre):

1 kg sárgadinnye

25 dkg rukkola saláta

2 paradicsom

6 szelet nyers füstölt sonka

15 dkg márványsajt

3 dl joghurt

1 fej lilahagyma

6 evőkanál balzsamecet

A dinnye húsát vékony szeletekre vagy nagyobb kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, a paradicsom magjait kiszedjük és apró kockákra vágjuk. A lilahagymát is felaprítjuk.

A márványsajtot villával összetörjük és a joghurttal összekeverjük. A zöldségeket egy tálba tesszük, ráöntjük a márványsajtos öntetet és legalább 1 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt rátesszük a sonkát és meglocsoljuk balzsamecettel.

Hideg dinnyeleves 

Hozzávalók (4 személyre):

25 dkg sárgabarack

50 dkg görögdinnye

50 dkg sárgadinnye

5 evőkanál méz

2 csipet fahéj

1 evőkanál étkezési keményítő

2 dl víz

5 evőkanál narancslikőr

A sárgabarackot forró vízbe mártjuk és lehúzzuk a héját. A dinnyék magját kiszedjük, a húsát kikaparjuk, a sárgabarackkal és mézzel forrás után még 2-3 percig főzzük. Utána pépesítjük, és a vízzel elkevert keményítőt és a fahéjat belekeverjük. Még egyszer felforraljuk, majd kihűtjük, ekkor keverjük hozzá a narancslikőrt. Hidegen tálaljuk.

Dinnye szörbet

A szörbet (sorbet) perzsa eredetű, de Franciaországból származó hűsítő édesség, tulajdonképpen fagyasztott gyümölcspép.

Hozzávalók személyenként:

1 szelet görög- vagy sárgadinnye

2 evőkanál méz

1 dl víz

1 csipet frissen reszelt gyömbér vagy citromhéj

(2 evőkanál barackpálinka)

mentalevél

A dinnyét kimagozzuk, botmixerrel összetörjük. A vizet melegítjük, hogy feloldódjon a méz, majd kihűlés után belekeverjük a dinnyepépet. ( Ha felnőtteknek készítjük, tehetünk bele egy kis jó minőségű barackpálinkát is). Műanyag tálban a fagyasztóba tesszük és félóránként megkeverjük. Kb. 2 óra alatt megfagy, az állaga a jégkásához hasonló, de annál keményebb lesz.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti