9. Befőtt aszalt meggyből

Kép: Bogos Zsuzsanna
Ha szeretnénk gasztroajándékot készíteni, de már lecsúsztunk a friss gyümölcsökről, a régi praktikák kihúznak a bajból. Kora egyik legnépszerűbb receptgyűjteménye, a Képes budapesti szakácskönyv egy olyan recepttel siet segítségünkre, amely a 21. század emberét is lenyűgözi.
Az 1909-ben lejegyzett recept így szól: „7 dl aszalt meggyhez, miután több ízben jól kimosatott, végy 14 dkg cukrot, egy pohár fehér bort, két pohár vizet, kevés citrom- és narancshéjat, és mindezt főzd addig, míg megpuhult. Ezután vedd ki a meggyet egy lehabzó-kanállal, és rendezd el egy tálon, levét pedig hagyd még egy ideig főni, melyhez még egy narancsnak levét is adjad, szűrd ezután egy kendőn keresztül, és öntsd a meggyre, miután hűvös helyre teendő.”
Mai ötlet: nehéz ehhez bármit hozzátenni, hiszen a narancs és az aszalt meggy párosa tökéletesen illik a karácsonyhoz. Szerecsendióval vagy csillagánizzsal fűszerezhetjük.
Kérjük, támogasd munkánkat, ha fontosnak tartod a minőségi tartalmat!
Ha te is úgy érzed, hogy a kepmas.hu cikkei, podcastjai és videói megszólítanak, kérjük, segíts, hogy ezek a tartalmak továbbra is ingyenesen elérhetőek maradjanak.
Támogatom a kepmas.hu-t>>