Ezzel a tálalással nemcsak a gyerek kedvét hozzuk meg a zöldségekhez, de nekünk is rózsás kedvünk lesz

A gyerekek ételtoplistáján nem a paradicsom, a répa, a borsó és társaik állnak az első helyen, aminek valószínűleg az is az oka, hogy nincs túl jó marketingjük. Az „Edd, mert egészséges!” jelmondat inkább ellenérzést vált ki a kicsikből, mint minden olyan dolog, ami kötelező. Pedig némi kreativitással változtathatunk ezen, és népszerűbbé tehetjük a vitaminokban dús finomságokat. Mondjuk egy virágnak álcázott padlizsánnal. Ilyen ötleteket és egy receptet mutatunk!

paradicsom zöldségek
Fotó forrása: Freepik

Az egyik legegyszerűbb étel a töltött padlizsán: igen hamar elkészül, ráadásul nagyon ízletes is. Amikor a családomnak készítettem, mindenkinél nagy sikert aratott. A padlizsánokat a tányéron virágalakban elrendezve ráadásul szép kompozíciót is kapunk, ami biztosan még vonzóbbá teszi ezt a fogást a kisebbek számára.

Töltött padlizsán

Hozzávalók: 
4 db padlizsán 
kb. 3 dl natúr joghurt 
400 gramm darált hús 
trappista (vagy más félkemény) sajt

kevés olaj 

töltött padlizsán
töltött padlizsán – Fotó: Fekete Fanni

A padlizsánokat megmosom és kettévágom. A belsejüket kivágom (ezeket felkockázva meg is lehet főzni/sütni, és joghurtos padlizsánként is fogyasztható). Ízlés szerint megsózhatjuk a padlizsánok belső felületét. Közben kis olajban megsütöm a darált húst, sóval ízesítem. Utána belekanalazok egy-egy adagot a darált húsból a padlizsánokba. Joghurtot öntök rájuk, majd a tetejükre sajtot reszelek. Ezután sütőbe teszem a már megtöltött padlizsánokat. Körülbelül 180 fokon sütöm úgy félórán át.
A tányér szélét tulipánszirmokkal díszítettem, de hogy még egészségesebb és evésre csábítóbb legyen az összkép, csalhatunk egy kicsit, és dekorálhatjuk lilahagymával is.

Csirke „virágágyon”

Egy sima zöldségköretből is születhet művészi alkotás, mint a mellékelt fotó is mutatja. Ehhez egyformára szeletelt főtt répákat helyeztem a tányér szélére, belül pedig főtt zöldborsóval töltöttem ki a teret. Ha narancssárga helyett más színért van oda a gyerek, a répát helyettesíthetjük például főtt karfiollal, nyers paprikával, paradicsommal is.

zöldségek csirke
A fotót készítette: Fekete Fanni


Ha szívesen látnánk egy egész szál virágot a tányéron, akkor a zöldbab, a spárga, a kígyóuborka és a zöldhagyma is tökéletes lesz erre a célra. A tulipánok/rózsák/orchideák/és a többi fejéhez pedig paradicsom mellett használhatunk többek közt céklát, retket, paprikát, karfiolt, babot is.

paradicsom ételfotó


Gyümölcsökkel ugyanúgy alkothatunk vonzó kompozíciót a tányéron: a cseresznye, meggy, szőlő, mandarin is megannyi ötletnek lehet alapja. A kreatívkodásba a gyerekeket is bevonhatjuk, bár fennáll a veszély, hogy a menet közbeni csipegetésnek köszönhetően a többi családtagnak már nem marad mit tálalni...

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti