Zöldborsót – nemcsak levesbe

Levesbe, püréhez, felfújtnak
Levesbe, püréhez, felfújtnak
Levesbe, püréhez, felfújtnak

Kép: Profimedia - Red dot

Burgonyapüréhez is adhatjuk, felfújtat is készíthetünk belőle. Zöldborsó-receptjeink

Zöldborsó krémleves

 

40 dkg zöldborsó (kifejtve)

2 sárgarépa

1 csomó petrezselyemzöld

1 dl friss (főző) tejszín

3 dkg vaj

2 tojássárgája

A borsót és a sárgarépát sós vízben a petrezselyemzölddel puhára főzzük. 1-2 kanálnyi zöldséget kiveszünk a levesből, a petrezselyemzöldet is. A leveshez öntjük a tejszínnel és a vajjal kikevert tojássárgákat, és állandó keverés mellett összefőzzük. Hagyjuk kicsit kihűlni, összeturmixoljuk. A félretett zöldségekkel és összevágott petrezselyemzölddel díszítjük.

Halfilé zöldborsós pürével

 

4 szelet halfilé

2-3 dl tej

10 dkg vaj

3 gerezd zúzott fokhagyma

grill fűszerkeverék

só, bors

körethez:

60 dkg burgonya

40 dkg zöldborsó

5 dkg vaj

2 dl friss (főző) tejszín

A halat megszórjuk a fokhagymával, tejjel leöntjük, 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, fűszerkeverékkel meghintjük, sózzuk, borsozzuk. A felforrósított vajon a halat fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül mindkét oldalán megsütjük (óvatosan fordítsuk meg, mert könnyen széteshetnek). A krumplit, zöldborsót sós vízben megfőzzük. A krumplit nyomóval áttörjük és a vajjal, a tejszínnel kikeverjük. A zöldborsót botmixerrel pépesítjük és a krumplihoz keverjük.

Zöldborsós felfújt gombamártással – vegetariánus recept

 

10 dkg zöldborsó

1 sárgarépa

1 karalábé

1 közepes karfiol

2 ek. olívaolaj

petrezselyemzöld

a gombamártáshoz:

20 dkg gomba

2 újhagyma

1 dl tejszín

2 ek. olívaolaj

1 ek. liszt

citromlé (ízlés szerint elhagyható)

só, õrölt fehérbors

petrezselyemzöld

10 dkg reszelt sajt

Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és puhára pároljuk. Ezután a liszttel megszórjuk, hozzákeverjük a tejszínt és kis lángon kb. 10 percig fõzzük. Ha elkészült, sóval, citromlével, borssal, összevágott petrezselyemmel ízesítjük és félretesszük.

A borsót és a kis darabokra vágott többi zöldséget az olajon néhányszor átforgatjuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és kevés vízzel puhára főzzük. A főzőlevet leöntjük és olajjal kikent négyszögletes tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a gombamártást. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütõben, közepes lángon addig sütjük, amíg a sajt pirulni kezd. Adhatjuk natúr húsok mellé, de friss kenyérrel önálló ételként is ízletes.

A zöldborsó termesztéséről itt olvashat.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti