Korai zöld vitaminbombák: madársaláta, rukkola, zsázsa

Mindhárom saláta gyors növekedésű, és nemcsak konyhakertben termeszthető, de tavaszi hajtatásra is alkalmas balkonládában, cserépben.

rukkola saláta
Fotó forrása: Unplash

Rukkola

A mediterrán konyha kedvenc fűszere, de már nálunk is kezd elterjedni. A rukkola (borsmustár) a pitypang nemesített változata, apró fehér virágai vannak. B- és C-vitaminban kifejezetten gazdag. Friss levelei salátának, magja fűszerként, az egész növény pedig gyógynövényként használatos. A borsos, enyhén csípős ízű zöldséget virágzás előtt kell szedni.

Sötétzöld, erősen szeldelt leveleit saláták, levesek és tészták ízesítésére használhatjuk, tehetjük pizza tetejére, de önmagában is lehet salátaalap natúr salátáknál. Feldobhatjuk vele a vékony csíkokra vágott rántott húst, vagy lisztben megforgatott, sült csirkemell csíkokat. Markáns íze miatt kisebb mennyiséget használjunk.

Kép
rukkola saláta
Rukkolasaláta csirkemájjal – Forrás: Freepik

Zsázsa

A nálunk alig fogyasztott saláta- és fűszernövény valószínűleg Iránból származik. A különleges csípős ízét csak akkor őrzi meg, ha frissen szedve és készítve fogyasztjuk. C-vitaminban különösen gazdag, de B-vitaminokat, továbbá vasat, kalciumot tartalmaz, és baktériumölő hatású. A zsázsa 5-6 cm-es hajtásait, tehát a szikleveleit illetve a legelőször megjelenő 2-3 levélkéjét fogyasztjuk. A teljesen kifejlődött növény levelei már élvezhetetlenek.

Szendvicsek, párolt húsok ízesítője, de salátákhoz is keverhető, pikáns ízt adva azoknak. Hús mellé adott mártásokat is ízesíthetünk vele, de főzni ezt sem szabad, a kész mártásba apróra vágva vagy turmixolva keverjük. Szárítva fűszerként használható. Ide kattintva mutatunk öt receptet.

A népi gyógyászatban vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő hatást tulajdonítottak neki.

Kép
zsázsa
Zsázsa – Forrás: Pixabay

Madársaláta

A legfinomabb, legösszetettebb zamatú saláta, amely mezei vagy galambbegy saláta néven is ismert. Sötétzöld levélrózsáiban található illóolajok mogyoróra vagy dióra emlékeztető ízt kölcsönöznek neki. Energiatartalma alacsony, vastartalma magas, sok vitamint és ásványi sót raktároz. Fóliatasakban 3-4 napig is eláll a hűtőben.

Magában és más salátákkal együtt is nagyon sokféleképpen elkészíthető. A ledarált galambbegy salátát vajhoz keverve kenyérre kenhetjük, de készíthetünk belőle galambbegyes túrót hidegtálra, szendvicsre. Bébiételhez is felhasználható. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg.

Ha kevés az időnk, akkor is érdemes összedobni vacsorára a szendvics mellé vagy akár magában fogyasztva egy gyors, egészséges salátát.

Fél perces saláta  – a legegyszerűbb recept
Ha kevés az időnk, akkor is érdemes összedobni vacsorára a szendvics mellé vagy akár magában fogyasztva egy gyors, egészséges salátát.
Hozzávalók:
4 maréknyi madársaláta
1 citrom reszelt héja és leve
só, kevés cukor
3 dl joghurt
A salátát alaposan megmossuk, és ráöntjük a hozzávalókból készített öntetet.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti