Ételek, amelyeket akár napokkal karácsony előtt is elkészíthetünk: összeérnek az ízeik!

Sok háziasszony számára december 24. az ünnepre hangolódás helyett a megállás nélküli sütés-főzésről szól. Pedig nem kellene ennek így lennie! A karácsonyi menü fogásait akár napokkal előbb elkészíthetjük – vagy legalábbis előkészíthetjük. Némelyik ételnek még jót is tesz, ha pár napig áll, és összeérnek benne az ízek.

karácsonyi ételek
Fotó forrása: Freepik

Készítsünk „többlépcsős” bevásárlólistát!

Ahogy a sütés-főzésre, úgy a bevásárlásra is igaz, hogy nem kell mindent egyszerre – és utolsó előtti nap – beszerezni. Az italféléket, a tartós élelmiszereket (lisztet, cukrot, sütőport, mézet, kakaót, kávét, diót, mákot) és a tovább elálló zöldségeket (hagymát, édesburgonyát, burgonyát) már most megvásárolhatjuk. A következő körben, 3–4 nappal az ünnep előtt vegyük meg az elkészítendő receptek hozzávalóit, a zöldségeket, gyümölcsöket, a tojást, a tejtermékeket, a húsokat, a füstölt árut, a savanyú káposztát, hogy az utolsó napokra már csak a friss pékáru maradjon.

A mélyhűtő a barátunk

Ha a mélyhűtő-kapacitásunk engedi, előre megvehetjük az ünnepre szánt húst, szárnyast, sőt a friss halat is. Jó módszer, ha ezeket eleve a célnak megfelelően előkészítve (bepácolva, megdarálva stb.) fagyasztjuk le. Melléjük tehetjük például a kocsonyahúst, a káposztába, korhelylevesbe szánt füstölt húsféléket. 

Felhasználásig érdemes a mélyhűtőben tartani az olajos magvakat (dió, mogyoró, mandula, pisztácia), a mákot, a száraz hüvelyeseket, az őrölt pirospaprikát, hogy meg ne avasodjanak. 

Ha tudjuk, hogy december 24-én nem lesz időnk elmenni friss pékáruért, azt is beszerezhetjük előre, ugyanis a friss kenyér is remekül bírja a mélyhűtést (fogyasztás előtt szobahőmérsékleten tanácsos felengedni).

Főzésre, sütésre előkészítve kitűnően tűrik a mélyhűtést a megtöltött, megkötözött, pecsenyének való húsok, szárnyasok és a töltött káposztához való, befűszerezett darált hústöltelék, de a különféle mártások is.

Ételek, amelyeket érdemes előkészíteni már karácsony előtt

Húsok és káposzták

Karácsonykor sok család asztalára kerül töltött káposzta, ami akkor a legfinomabb, ha az ízei már összeértek, így egyáltalán nem baj, ha 3–4 nappal korábban összeállítjuk. Arra kell figyelni csupán, hogy az elkészült ételt folyamatosan hidegen tartsuk. Azzal is rengeteg időt spórolhatunk, ha előre bepanírozzuk a hús- és halszeleteket, amelyeket az ünnepi asztalra szánunk, majd betesszük őket a fagyasztóba, és csak akkor vesszük elő, amikor ki akarjuk sütni.

Zöldségek

A profi szakácsok is úgy dolgoznak, hogy bizonyos hozzávalók mindig elő vannak készítve. A zöldségpucolás, -darabolás ugyanis nagyon időigényes. Ha tudjuk, hogy karácsonykor olyan fogást szeretnénk tálalni, amelyben sok zöldség van (például egy gazdag húslevest), akkor érdemes pár nappal előre feldolgozni azokat, majd jól záródó műanyag zacskóban betenni a hűtőbe. 
Mindenféle gyökérzöldség, paprika, gomba, karfiol, brokkoli előkészíthető így, a hagymát viszont csak frissen használjuk fel, mert gyorsan meg tud romlani.
 

Kép
előre elkészíthető karácsonyi ételek
Fotó forrása: Freepik


Sütemények

Akár egy héttel előre is dolgozhatunk: a piskótából készített torták, tekercsek, linzertészta alapú sütemények, a bejgli, a zserbó és a gyümölcskenyér is lefagyaszthatók. Semmi bajuk nem lesz tőle, de megfelelő hűtés mellett fagyasztás nélkül is frissek maradnak, a bejgli és a zserbó például tipikusan olyan sütifélék, amelyeknek kell is pár nap, hogy sütés után igazán összeálljanak. A lényeg, hogy miután kisütöttük őket, várjuk meg, míg kihűlnek, és csak utána csomagoljuk alufóliába a finomságokat.

A sós/édes aprósütemények – a moszkauer, a hókifli, a sajtos rúd – ugyancsak nagyon jól bírják a tárolást, így nyugodtan álljunk neki a sütésüknek, amikor van rá időnk. Két dologra azonban mindig figyeljünk: a kész süteményt tároljuk hűvös helyen és jól záródó dobozban – a különböző süteményes fémdobozok tökéletesek erre –, valamint számoljunk a járulékos veszteségekkel is. A családtagok ugyanis bizonyosan nehezen állnak majd ellen a finomságoknak, így tényleg készüljön annyi a sütikből, hogy karácsonyig kitartsanak.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti