Befőzés természetesen

Barack, sárgadinnye, meggy – ezerízű július!
Barack, sárgadinnye, meggy – ezerízű július!
Barack, sárgadinnye, meggy – ezerízű július!

Kép: Profimedia - Red dot

Itt az ezerízű, ezerszínű, ezerillatú július! A sárga, a piros, a lila harsogó hónapja zamatos gyümölcsökkel és zöldségekkel kecsegtet! A barack, a sárgadinnye, a meggy, a paradicsom... Kóstoljuk meg a júliust, és tegyünk el belőle télire is!

Rozmaringos sárgadinnye-sárgabarack dzsem

Hozzávalók: 1 kg érett sárgabarack, 1 közepes méretű sárgadinnye, 50 dkg nádcukor, egy nagy csokor friss rozmaring

Elkészítés: A sárgabarackot hámozzuk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magját, majd daraboljuk fel! A dinnye magjait alaposan kanalazzuk ki, majd hámozás után ezt is daraboljuk kisebb kockákra!
Egy nagy fazékba tegyük bele a gyümölcsöket, lassan melegítsük, kevergessük! Majd adjuk hozzá a cukrot és a rozmaringleveleket! Kb. háromnegyed órán át főzzük a dzsemet, nem kell turmixolni, az a jó, ha maradnak benne gyümölcsdarabok! Forrón szedjük üvegekbe, a tetejére rakjunk még pár rozmaringágat, dunsztoljuk!

Házi ketchup zsályával

Hozzávalók: 1 kg (házi) paradicsom, 2 fej közepes vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl fehérborecet, 10 dkg nádcukor, só, bors ízlés szerint, 0,5 dl olívaolaj, néhány ág friss zsálya

Elkészítés: A paradicsomot hámozzuk meg, metsszük ki a szárrészét, daraboljuk kisebb kockákra! A hagymákat vágjuk apróra, és pároljuk meg az olívaolajon! Adjuk hozzá a fehérborecetet, sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a cukrot, és néhány percig pároljuk! Adjuk hozzá a paradicsomot és a zsályaleveleket, forraljuk fel közepes lángon! Kb. 30–35 perc alatt kellően besűrűsödik! Botmixerrel keverjük simára! Töltsük üvegekbe, dunsztolhatjuk, de akár a hűtőbe is tehetjük miután lehűlt – ebben az esetben egy hét alatt fogyasszuk el! Kb. fél liter ketchup lesz ebből a mennyiségből.

Vörösboros meggyszörp

Hozzávalók: 1 kg érett meggy, 1 liter jó minőségű édes vörösbor, 50 dkg nádcukor, egy kisebb darab fahéj

Elkészítés: A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, majd öntsük egy nagyobb lábosba a vörösborral együtt. Lassú tűzön főzzük, majd néhány perc elteltével adjuk hozzá a cukrot és a fahéjdarabot. Forraljuk fel, majd 40-45 percig főzzük! Szűrőn passzírozzuk át, a meggylevet töltsük szép üvegekbe, címkézzük fel, majd dunsztoljuk! Szódavízzel hígítva vidám és zamatos nyáresti frissítő!

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti