Kinek jó a hitel és kinek a kártya? | Képmás Magazin

Kinek jó a hitel és kinek a kártya?

2017.09.08.
Újfajta áruhiteles konstrukciók kezdenek megjelenni az áruházakban, csábítóan hangzanak. Aztán pár héttel vagy hónappal később jön a ráeszmélés: nem is nulla százalék az a bizonyos nulla százalék, a formálisnak gondolt hitelkártya pedig a valóságban is létezik.

Az áruhitel arra jó, hogy egy-egy terméket megvásároljunk vele, másra nem. Jellemzően kis hitelösszegről van szó, ha pedig tényleg nullaszázalékos a THM, akkor egy 100 ezer forintos termékért tízszer 10 ezer forintot kell fizetni. Ilyenkor a hitel mögött álló banknak a kereskedő fizeti a hitel díját. De azért a pénzügyi szolgáltatók is próbálkoznak.

„Több áruhitelező pénzintézetnek is az a gyakorlata, hogy az ügyféllel hitelkártyát is igényeltet az áruhitelek egy részénél. Nem feltétlen az áruhitel kihelyezésekor, hanem később: várnak párhavi törlesztést, megnézik, rendesen törleszt-e az ügyfél.

Ha igen, akkor kiküldenek egy hitelkártyát” – mondja Gergely Péter, a BankRáció hitelszakértője. Hozzáteszi: „ez semmit nem jelent, azt ugyanis az ügyfélnek aktiváltatnia is kell, az éves díja csak akkor kezd el ketyegni. Ekkor az ügyfelet telefonon fel is hívják, győzködik. Ha ezt követően aktiválja a kártyát, már indul is az éves díj, akkor is, ha a kártyát nem használja. Ha használja is, akkor az arról leemelt összeget jellemzően 30-45 napon belül kell visszafizetni, különben vége a kamatmentességnek, indul a nagyon magas kamat.

Folytatás a Képmás magazin szeptemberi számában.

Szemezgető rovatunkból ajánljuk még