Egészség kezdőknek és haladóknak | Képmás Magazin

Egészség kezdőknek és haladóknak

Új év, új életforma?
2018.01.01.
Előttünk egy újabb év, s talán már túl is vagyunk a fogadalmak megszegésén… De miért is? Reménykedünk és várjuk, hogy majd ez az „új” hozza meg „a nagy áttörést”. Pedig igazi változást csak alaposan kidolgozott tervvel, kitartó munkával és a motivációnk folyamatos fenntartásával érhetünk el. Körülbelül fél évre van szükség ahhoz, hogy az életmódunk egészségesre változtatása (az ún. egészségviselkedés) megszilárduljon, az újdonságból szokás és automatizmus váljon.

 

Hogyan érdemes hozzáfogni?

 

  • Fel kell készülni a változásra. Állítsunk föl pontos, részletekig kidolgozott tervet!
  • Lépésről lépésre haladni. Idő van rá, a változás a lényeg. Például kezdjen el több folyadékot inni, és fokozatosan növelni fizikai aktivitásának szintjét. Hagyjon fel a gyorséttermi és előre legyártott élelmiszerek fogyasztásával. Csökkentse a fehérliszt és az ebből készült finomított élelmiszerek, finomított cukros ételek fogyasztását. Egyen több zöldséget, gyümölcsöt! S íme, már oda is figyel az általános táplálkozási irányelvekre.
  • Ismeretet, tudást szerezni. Ehhez bátran és nyugodt szívvel kérjen tanácsot hozzáértő szakembertől. Nem kell szégyenkeznie eddigi életmódja miatt, a változtatni akarás legtöbbször tiszteletet és segítőkészséget vált ki a másik emberből.
  • Keresni kell az újat, a kihívást. Aki már évek, sőt évtizedek óta ugyanazt az edzésformát űzi unalomig, aligha talál benne kihívást úgy testileg, mint pszichés vonatkozásaiban. A szervezetünknek szüksége van az extra terhelésre, hogy alkalmazkodással (értsd: fejlődés) reagálhasson, ráadásul a motiváltság is csak így tartható fenn. Az új év vonzásába kapaszkodva tűzzünk ki új célt az edzéseinkben is.

 

Öregebbek leszünk? Igen. Gyengébbek leszünk? Nem. Már úgyis mindegy? Határozottan nem. Mit szólna, ha azt mondanám, bizonyításképp ünnepelje meg a születésnapját egy olyan edzéssel, ahol annyit csinál minden gyakorlatból, ahány éves? Meg lehet csinálni? Meg. (Természetesen megfelelő előkészületekkel, edzéssel.) Többet kell minden évben? Igen. Akkor ez azt jelenti, hogy jobb és erősebb és kitartóbb kell, hogy legyen évről évre? Határozottan igen.

Az idő és a korunk előre halad, ez tény, nem döntés kérdése. Az azonban döntés kérdése, hogy mit kezdünk vele, például az egészségünk érdekében. Nemcsak magunk miatt, hanem azokért is, akik számára fontosak vagyunk.

Pihenőtér rovatunkból ajánljuk még