Nem csupán egy borbár, hanem egy hely, ahová jó betérni

„Az Irodában ragadtam, nem tudok elszabadulni, ne várjatok” – jut eszembe a tökéletes kifogás, ahogy meglátom a cégért. Köztudott, hogy mi, nők sosem hazudunk, csupán az igazság egy részét hangsúlyozzuk. Így tettem én is azon a koraestén, amikor ott ragadtam a Borirodában

A Boriroda tulajdonosa, Dura Emese (jobbra) - Kép: Sziráki Lili

Ugyanis Buda szívében, a Németvölgyi út elején nemrégen megnyílt Boriroda igazán marasztaló hely: bolt is és bár is, rendezvényhelyiség is és közösségteremtő tér is. Az üzlethelyiségben – egészen a közelmúltig – egy borkimérés működött, linóleum padlóval, hordós borokkal, műanyagkannákkal. A régi borozóból ma már csak a cégér maradt. A Boriroda letisztult enteriőrje, elegáns, mégis otthonos hangulata vendégcsalogató és vendégmarasztaló.

Egy hely, ahová jó betérni.

„Szeretnénk a borokat testközelbe hozni – meséli Dura Emese, a Boriroda tulajdonosa –, ezért alakítottuk ki a borszoba koncepcióját, valamint a szokásos bárpultot helyettesítő, a tér közepén elhelyezett jeges asztalt, ahonnan a poharazott tételeket kínáljuk.”

A hangsúly a harmónián és a minőségen van. Európa klasszikus bortermelő vidékeiről sorakoznak itt borok: olasz, francia, spanyol területekről, ismert és kevésbé ismert fajtákkal. Az ember nem is tudja, hol kezdje, aztán meg hol folytassa. Az elmúlt évtizedek utazásainak és kóstolásainak eredményeként kialakított szelekció összeállításánál fontos volt, hogy személyesen teszteljék, válogassák a borokat. Minden bor egy-egy történet, minden borász egy-egy barátság.

Boriroda – Kép: Sziráki Lili

 

„A bor mindig bizalmi termék – teszi hozzá az üzletvezető, Nyerges Márton. – Hogy hitelesen tudjuk képviselni azt, amit itt kínálunk, fontos a személyes kapcsolat a borászatokkal, és ezért lényeges a kapcsolat a vevőinkkel is.”

„Egyszerre adunk el egy bort, egy ízt, egy történetet, egy életérzést.”

„Az összes pincészetnek régi története van, szerves részét alkotják az európai bortörténelemnek, van köztük akár 4-500 éves családi pincészet is”  – magyarázza Emese. – A bor mindig összefügg a történelemmel, a kultúrával. Ahol a bortermelés kialakult, ott mindig magas szintű volt a kultúra. A bortermelés egészen összetett gondolkodást igényel, a bor szellemi termék. Ahogy a szőlőből bor lesz, az nem pusztán fizikai folyamat. Azok a borászok, akik magas minőségű borokat készítenek, egyben a terroir tudósai is, együtt élnek a tájjal, az éghajlattal, a szőlővel, legyen az bárhol is a világon.”

Beszélgetésünk során értem meg, hogy az üzletben használt poharak kiválasztását nemcsak a jó dizájn, vagy a Riedel márkához is kapcsolódó személyes kötődés indokolja, hanem egy sokkal lényegesebb szempont is: hogy jól működjenek a borok a pohárban.

A megfelelő pohár katalizálja a minőséget, a bor élvezetét magasabb szintre emeli.

A Riedelnél a kehely formáját az egyes borfajták karakterének megfelelően, szőlőfajta-specifikusan tervezik. A tizenegy generáción keresztül hagyományozott tudás a garanciája a minőségnek, és annak, hogy a különböző borfajták a legteljesebben érvényesülhessenek egyediségükben és ízgazdagságukban. Erről bárki meg is győződhet, hiszen egy négytételes pohárbemutató a mindenkori napi ajánlat része.

Boriroda – Kép: Sziráki Lili

 

„Programjainkkal szeretnénk minden érdeklődési körnek és szintnek kínálni valami vonzót” – teszi hozzá Márton. Szakmai előadásokat, mesterkurzusokat tartunk a borászatok képviselőinek részvételével, de lazább, beszélgetős esteket is, amelyeken közérthetően, szórakoztatóan, kötetlenebb formában mutatjuk be a borokat.

„Olyan helyet álmodtunk meg, ahová jó betérni, de fontos, hogy igazi élményt is tudjunk adni” – emeli ki Emese, aki szívvel-lélekkel mesél a különböző borfajtákról, poharakról, rendezvényekről, magával ragadó személyisége és vendégszeretete átszövi a Boriroda szellemiségét.

A szinte családias légkörben nemcsak a borok vannak otthon, hanem mi is.

Időzzünk el nyugodtan náluk, ismerjük meg Európa borörökségét, ragadjunk le, kóstolgassuk a különböző ízeket; borokat, sajtokat, sonkákat, kovászolt kenyereket! S ha kifutunk az időből, mondjuk nyugodtan, hogy az Irodában voltunk, túlóráztunk.

A támogatott tartalom a Képmás Natív Stúdió közreműködésével készült.

Kérjük, támogasson, hogy otthonába vihessük az értéket!

A Képmás magyar magazin és vállalkozás, nincs mögötte nagy, külföldi médiabirodalom. Csupa családos, értékes és jó ember, akiknek nem csak munkahelye, szívügye is a Képmás. Fontosnak tartjuk, hogy a kepmas.hu által közvetített értékek továbbra is ingyenesen juthassanak el minden olvasóhoz. Kérjük, ha örömmel olvassa cikkeinket, hallgatja és nézi felvételeinket, támogassa Ön is a kepmas.hu-t!

Támogatom a kepmas.hu-t>>

Ez is érdekelheti