Gyere, baba! – avagy ez a te lombikod | Képmás Magazin

Gyere, baba! – avagy ez a te lombikod

2018.01.31.
A meddőség még mindig nagyobb tabu, mint a szex; mégis érdemes csoportos tanfolyamokon segíteni a meddő párokon, mert a csoport óriási támogató erő tud lenni ebben a kényes és fájdalmas kérdésben is – mondja Soponyai-Nagy Krisztina, a Lux Baba Alapítvány termékenységi tanfolyamának vezetője, aki szerint a GyereBaba Program résztvevői nem siratókórust, hanem pozitív erőket felmutató közösséget alkotnak.

 

 

– A tájékoztató szerint a GyereBaba Program funkcionális meddőségben szenvedő párokkal dolgozik. Mit jelent ez? Szétválaszthatóak egyáltalán a meddőség lelki okai a fizikai tünetekről?

– Amikor elindult a program, akkor a legfőbb célunk valóban az volt, hogy funkcionális meddőségben szenvedő pároknak segítsünk; vagyis azoknak, akik esetében nincs olyan kimutatható szervi ok, amelyet egyértelműen felelőssé lehet tenni a fogamzás elmaradásáért.  (Funkcionális meddőség esetén a hormonháztartás működési zavarai okozzák a terméketlenséget, ugyanakkor a funkcionális okok közé sorolhatók a pszichés eredetű termékenységi problémák is.) De idővel azt tapasztaltuk, hogy amikor a párok elkezdik a kivizsgálások hosszú sorát, akkor ilyen vagy olyan fizikai elváltozások rendszerint megmutatkoznak náluk: vagy a hormonális szintben, vagy a petefészkek működésében, vagy akár a spermaképben.  Tehát a fizikai tünetek és a lelki okok kéz a kézben járnak. A program kiindulópontja egyébként is a dr. Lux Elvirától eredő pszichoszomatikus látásmód, amely szerint a test és a lélek, a fizikai működés, a gondolat vagy tudat és az érzelem egységet alkotnak és kölcsönösen befolyásolják egymást. De ez jó hír, hiszen azt is jelenti, hogy ha belenyúlunk a „rendszerbe” lelki oldalról, akkor testi szintű változás is bekövetkezhet. Nagyon sok ilyen esetet láttam; legutóbb tegnap járt nálam egy hölgy, akinek petefészek cisztáját teljesen meggyógyítottuk imaginációval, relaxációval, vagyis orvosi szike nélkül.

 

Soponyai-Nagy Krisztina

 

– Melyek a funkcionális meddőség leggyakoribb lelki okai?

– Nagyon sok oka lehet az időszakos terméketlenségnek. Szinte közhelynek hangzik, de ettől még tény: nagyon sokakat érint például a mindennapi stressz. Mára már olyan sok a – például párkapcsolati, munkahelyi – stressz az életünkben, hogy komoly gátló tényezője lehet a termékenységnek. A másik fontos tényező az életmód: a nem megfelelő táplálkozás vagy az elegendő pihenés, feltöltődés hiánya. Ha pedig a mélyebb okokat nézzük, akkor a párok családtörténetében is találhatunk olyan terheltségeket, elakadásokat, amelyek pszichés gátat jelentenek. Előfordulhat az is, hogy ha a születési családban vesztettek el gyermeket vagy magzatot, ilyenkor a veszteség, a gyász – akár tudattalanul is, generációkon át – nyomot hagy, negatívan befolyásolhatja gyermekvállalást. A terhességtől, szüléstől való félelem is „öröklődhet”. Az is lehet, hogy az ő személyes életükben is történhettek olyan nagy traumák – akár a méhen belül is –, amelyek a funkcionális meddőséghez vezettek. Szóval nagyon összetett ez a kérdés. Ráadásul jellemzően nem egy, hanem több ok áll a háttérben. Sőt, a másodlagos meddőség is nagyon gyakori mostanság. Ott általában a gyerek születéséhez vagy az azt követő, párkapcsolatot erősen megterhelő kisbabás időszakhoz kapcsolódóan kötődik valamilyen trauma, amivel egyébként ugyanúgy tudunk dolgozni, mint az első babára várás esetén.

 

– Milyen megoldásokat tudnak nyújtani ezekre az összetett problémákra?

– A kérdés azért jó, mert programunknak kiemelkedő része, hogy nemcsak feltárjuk a meddőség tüneteit, hanem a háttérben lévő okokat is megvizsgáljuk, és különböző megoldásokat kínálunk. A termékenységi tanfolyam négy hétvégéből áll, de már a csoporttalálkozások előtt találkozunk a párokkal. Ez azért fontos, mert akkor ismerjük meg a saját történetüket, és már akkor fel lehet tárni és fel lehet oldani például olyan szülés, születés körüli nehézségeket, amelyek sorsszerűen továbbörökíthetőek. A későbbi előadások során pedig a résztvevők rengeteg információt kapnak az új módszerekről, eszközökről, amelyek a témában segíthetnek. A kiscsoportos, tréningszerű gyakorlatokkal pedig az intimitás elmélyítésén, a párkapcsolat, a kommunikáció javításán dolgozunk. Ezen kívül nagyon sok a relaxációs, imaginációs technika – ezekkel nem a racionalitás szintjére, hanem az érzelmekre hatunk. Képi gyakorlatok segítségével az érzelmi blokkok nagyon jól feloldhatók, ami azért fontos, mert általában nem a racionalitás szintjén van a probléma gyökere. És vannak a testi működésre közvetlenül ható gyakorlatok, mint például az Aviva torna.

 

– Több fronton „támadnak” tehát…

– Igen. A résztvevők pedig az elméleti tudáson túl gyakorlati eszközöket kapnak a kezükbe, amit otthon egy-egy hónapig alkalmazhatnak, majd beszámolnak annak eredményéről. Ha bárhol elakadnak, akkor azt megbeszéljük, és segítünk továbblépni. A lényeg, hogy az itt tanult technikákból és eszközökből kiválasztják és beiktatják saját életükbe azokat, amiket hasznosnak, szükségesnek tartanak.

 

A GyereBaba Program vezetői dr. Lux Elvirával

 

– Miért éppen négy hétvégéből áll a tanfolyam?

– Terveztünk már intenzív egyhetes tanfolyamot is, de ahogy a jó gyümölcsnek is kell az érés, itt sem jó a folyamatot sürgetni. Az időszakos terméketlenség, a hosszas várakozás sokszor éppen a türelemre tanít… Kellenek azok a köztes hetek, hónapok, hogy megérjenek a résztvevőkben a hallottak, látottak, tapasztaltak, a megélt élmények hatására elinduljon a változás. A hétvégék tematikáját magunk állítottuk össze, a nemzetközi kutatásokkal összhangban úgy gondoljuk – amit már tudományos eredményeinkkel is alá tudunk támasztani -, hogy ezek a főbb témakörök, amelyek leginkább befolyásolják a termékenységet. Egyes részterületekre, – mint például a stressz – más tréningek is fókuszálnak, de tudomásunk szerint nincs még egy olyan program, amely ilyen komplexen vizsgálná és kezelné a meddőséget.

 

– Melyik ez a négy témakör?

– A legelső, az ún. alaphétvége arról szól, hogy a gondolatokkal, érzésekkel hogyan tudjuk befolyásolni a testet. Például beállítható a menstruációs ciklus, bele tudunk szólni a spermakép alakulásába és így tovább. A második hétvége témája a stresszkezelés, ekkor különböző stresszoldó technikákat tanítunk, amelyekből mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet.  A harmadik hétvége a párkapcsolatról szól, hiszen az első próbálkozások kudarcának görcse rávetülhet a kapcsolatra, befolyásolhatja az intimitást, szexuális gondokat is okozhat, ördögi kört teremtve. Intimitásfokozó, kommunikációt segítő gyakorlatokat végeznek a résztvevők, megtanulják például azt, hogyan lehet jól dicsérni. Megerősítjük a jól működő kapcsolatokat, hiszen sokszor nincs gond a párkapcsolattal, csak megterhelő számukra ez a téma. A negyedik hétvége pedig az életmódváltozásról szól: bemutatjuk a termékenység és táplálkozás szoros összefüggéseit, mit lehet és mit nem szabad enni, és így tovább.

 

 

– Eddig Magyarországon a szakemberek főleg egyénileg vagy párban segítettek a hosszú ideje babára váró pároknak.  Önök mért szerveznek csoportos tanfolyamokat?

– Az az igazság, hogy amikor elindult a csoport, dr. Lux Elvira is azt mondta, hogy nem fog működni, mert a meddőség még mindig nagyobb tabu, mint a szex, és az emberek nem fogják ezt a témát bevinni a csoportba. Szerencsére nem lett igaza. Viszont azt mi is érzékeljük, hogy nagyon nehéz elérni az embereket. Ha már bejönnek hozzánk, akkor megváltozik a hozzáállásuk, de arra rávenni őket, hogy eljöjjenek egy pszichoterápiás csoportba – lehetőleg párban –, az valóban nagyon nehéz. Leggyakrabban ajánlások, személyes kapcsolatok révén érkeznek, nagyon ritka az online jelentkezés.

 

– De miért, mitől működik a csoportos foglalkozás?

– Én személy szerint erősen csoporthívő vagyok, látom a csoportdinamikában rejlő előnyöket. A csoport nagyon nagy támogató erő tud lenni, amire manapság különösen nagy az igény. Amikor az emberek bejönnek ide olyan problémákkal, amit sokszor a barátaikkal sem beszélnek meg, nagyon sokat segíthet nekik az a tudat, hogy itt mindenki hasonló gondokkal küzd. Sokan kérdezik: nem elég nekem a saját bajom, minek hallgassam a másét? Azt tapasztaltuk, hogy nem válik megterhelővé egymás problémáinak meghallgatása, nem lesz a csoportból siratókórus, hanem pozitív erőket felmutató közösségé válik. A résztvevők támogatóak, megértőek és beleérzőek tudnak lenni, mindenki másban tud és akar segíteni a többieknek. Olyannyira egymásra hangolódnak, olyan erős kötődés alakul ki köztük, hogy nem ér véget a kapcsolat a tanfolyam befejeztével, sokan barátokká válnak.

 

– A férfiak is meg tudnak nyílni?

– A férfiak jellemzően azzal indítanak, hogy csak a feleségük kedvéért jöttek el, és mások előtt nem szeretnének erről a témáról beszélni. Két óra múlva viszont ők azok, akik leginkább meg akarnak nyilvánulni. Természetesen erre nekünk, szakembereknek figyelni kell, hogyan segítsünk nekik az oldódásban. Azt tapasztaljuk, hogy alapvetően senkinek nem jelent gátat mások előtt beszélni. Fontos még, hogy mindenki annyit mond el, amennyit szeretne, nincs semmilyen kényszer. Nekünk ez is elég, hiszen számunkra az is informatív, hogy ki mit nem mond el. Ha valaki valamit nem akar megosztani, akkor valószínűleg neki pontosan ott van nehézsége, akkor neki azzal kell foglalkoznia.

 

 

– És ha valakik nem értenek egyet – például világnézeti meggyőződésből?

– A főszabályunk az, hogy elmondjuk a saját véleményünket és meghallgatjuk a másét. Nem egymás meggyőzése a cél, hanem az elfogadás. Hiszen maga a babavárás is erről szól. Ezt is gyakoroljuk. Ha pedig valaki lelkiismereti vagy világnézeti meggyőződése ellenére mégis úgy dönt, hogy vállalja az orvosi beavatkozást – például a lombikot –, akkor azt a nehéz lelki folyamatot is tudjuk támogatni, segítünk a belső konfliktus feloldásában. Az itt megosztott információk pedig természetesen abszolút bizalmasak, nem kerülhetnek ki. Ez az egyik legfőbb csoportszabály, amelyet a tanfolyam elején rögzítünk; ebből soha semmilyen probléma nem volt.

 

– De mégis, hogyan lehet egyéni megoldásokat kínálni csoportos tanfolyam esetén?

– Együtt végzik a tanfolyamot, de mindenki – jellemzően hat pár – külön fókuszt kap. Mondok egy példát. Amikor az ún. bodywork zajlik – ilyenkor mozgásban vagyunk, beszéd nélkül, zenére – számunkra nagyon fontos, hogy kivel mi történik, mert be tudjuk építeni az egyéni vagy páros tanácsadásba. Minden egyes párral külön-külön is leülünk, elmondjuk nekik a tapasztalatainkat, megbeszéljük, min kellene változtatniuk, mi a személyes feladatuk, tennivalójuk.

 

– Csak párban lehet jelentkezni?

– Volt már olyan, hogy öt pár jelentkezett és egy-egy lány, de alapvetően párban érdemes elvégezni a GyereBaba Program tanfolyamát, hiszen közös problémákról és közös megoldásokról van szó. A nők itt végre megélhetik, hogy nincsenek egyedül. Ahogy egy résztvevő hölgy mondta párjának, amikor rá akarta beszélni a csoportra: „Gyere el velem, drágám, ez a te lombikod.”

 

– Három éve folyamatosan indítanak tanfolyamokat. Milyen eredménnyel?

– Köztudott, hogy dr. Lux Elvira több mint 500 meddőnek hitt párnak segített, hogy kisbabájuk szülessen. A Gyerebaba programunk sikerrátája pedig közel 40%-os: eddig 48 fő végezte el a tanfolyamot, de van olyan eset is, amikor már a tanfolyamot megelőző egyéni interjúk ideje alatt megfogant a pár nő tagja. Tíz baba már megszületett – valamennyi időre érkezett és egészséges –, és az egyéni terápia sikerét is beleértve még hat van pocakban. De számos további előnnyel is jár a tanfolyamunk. A kutatási eredményeink alapján a csoportban résztvevő leendő szülők szorongásszintje jelentősen lecsökken a tanfolyam alatt, önértékelésük javul és mindenki párkapcsolatának javulásáról számol be.  A tanfolyam alatt a párok megtanulnak szülővé válni, a várandósság általában problémamentes, a szülés simán zajlik, nincs annyi konfliktus, jobban bírják a terhelést, a felmerülő problémákat kevésbé látják leküzdhetetlennek. Ezek ugyan láthatatlan, de nagyon fontos hozadékai a tanfolyamunknak.