Bogos Zsuzsanna

  • Bogos Zsuzsanna
    Bicsérdy Béla és könyvei egyike

    Az örök élet titkát kutatta a vegetáriusok magyar „apostola” – Bicsérdy Béla rejtélyes élete

    Izmos volt, intelligens, remek előadó és sajátos stílusú író. Olyan jól idézhető mondatokat írt, mint például: „a kultúrember életét amúgy sem az elfogyasztott húsadagok...
  • Bogos Zsuzsanna
    gyerekek hóemberrel

    Már Michelangelo is készített hóembert! – A hóember története

    „Végre esik a hó, lehet hóembert építeni!” Vajon ki mondta ki először ezt az azóta sokat ismételt mondatot? Kinek juthatott először eszébe, hogy egymásra...
  • Bogos Zsuzsanna
    farsang ételek

    Mit készítsünk a farsangi bál büféjébe? – Nagyvilági hölgyek csemegéi régi farsangokon

    A kosztümös filmeknek köszönhetően könnyedén odaképzelhetjük magunkat egy 19. századi bálba. Látjuk a csodálatos ruhákat, a táncoló párokat, halljuk az andalító zenét. De vajon...
  • Bogos Zsuzsanna
    Szent Margit királylány

    Öt szempont a boldog élethez, amiket Árpád-házi Szent Margittól tanulhatunk

    1270. január 18-án, nem sokkal 28. születésnapja előtt halt meg Árpád-házi Szent Margit. A kivételes életű királylányról ritkán beszélünk, mindennapjairól többnyire annyit tudunk, hogy...
  • Bogos Zsuzsanna
    John Hughes a Reszkessetek, betörők! 2 forgatásán

    A Reszkessetek, betörők!-et és még sok felejthetetlen filmet neki köszönhetünk: John Hughes

    Filmjeit évente újranézzük, hozzátartoznak az ünnep és az azt követő kuckózós napok meghittségéhez. Mégsem ismerjük őt. Vagy mégis! Hiszen élete számos ponton olyan, mintha...
  • Bogos Zsuzsanna
    régi puzzle doboza

    A puzzle története – Így álltak össze a kirakós darabkái

    Babits Mihály 1933-ban papírra vetett Jegyzetek a betegágyból című munkáját olvasva lettem figyelmes az egyik epizód meglepő címére: puzzle. Mint írja, ez a játék...
  • Bogos Zsuzsanna
    receptek szilveszterre

    Mit egyen szilveszterkor, aki nem babonás? – Receptek az év utolsó napjára

    Nagyobb ünnepeinknek saját ételük van. Az ételeknek pedig saját szokása, hiedelme. Magyar Elek 1939-es szakácskönyve szerint szilveszteri estebédre hal, nyúl vagy szárnyas, esetleg mind...
  • Bogos Zsuzsanna
    magyar kártya története

    Miért éppen Tell Vilmos van a kártyalapon? – A magyar kártya titkának nyomában

    December 29. a magyar kártya napja. Mindannyiunk kezében megfordult már a pakli, de vajon alaposan megnéztük a lapjainkat? Lehet rajtuk néhány gyűrődés, apróbb folt...
  • Bogos Zsuzsanna
    teázó hölgyek egy festményen

    Ilyen volt egy nagyvilági hölgy teadélutánja a békebeli Budapesten

    Mrs. Lipton legendás meggyes lepénye vagy épp Mr. Teddy kedvenc uborkás szendvicse a Csengetett, Mylord? sorozatnak köszönhetően azoknak is mutatott valamit az ötórai teázás...
  • Bogos Zsuzsanna
    Józan Miska Részeges Pista

    „Sziv és pohár tele búval, borral” – A hazai antialkoholizmus évszázados küzdelmei

    Az angol mintára átvett „száraz november” kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire. Az egy hónapos kihívás során nem lehet alkoholt...
  • Bogos Zsuzsanna
    tojás serpenyőben

    Végy egy régi receptet, avagy tojásból lesz a csoda!

    A „jó falatokhoz szokott szájnak tetszésére” szeretett volna szakácskönyvet összeállítani Simai Kristóf piarista szerzetes a 18. század végén. Úgy látta, korának népszerű receptgyűjteményét meghaladta...
  • Bogos Zsuzsanna
    halas étel

    Amikor nincs kedved főzni – Végy egy régi receptet, de évszázadokkal ezelőttit!

    Nem szokás leírni ezt gasztrocikkekben, de bizony ki kell mondani: főzni néha nagyon terhes. Mert éppen nincs hozzá kedvünk. Vagy időnk a gyerek és...
  • Bogos Zsuzsanna
    borsóleves recept

    Végy egy régi receptet! – Fűszeres borsóleves egy 19. századi recept alapján

    Úgy kétszáz éve egy piarista szerzetes a fejébe vette, hogy valami igazán hasznosat ad „hazánk szépeinek”. A szebbik nem, vagyis a nők egy olyan...
  • Bogos Zsuzsanna
    régi szakácsköny fúszernövénnyel

    Több száz éves szakácskönyvek, amikben finom ételötleteket találhatunk

    Régi szakácskönyveket lapozgatni jó. Ahogy olvassuk a sorokat, képzelőerőnk működésbe lép: illattal, ízzel, színnel telnek meg az egykor írt receptek. Az így megelevenedő múlt...
  • Bogos Zsuzsanna
    tarhonya

    Hogyan együk a tarhonyát?

    Első ránézésre nem sok van a tarhonyában. Ha valami nagyon ismerős, nosztalgikus ízre vágyunk, odatesszük a pörkölt és az uborka mellé. Ha meg valami...
  • Bogos Zsuzsanna
    Étel egy edényben

    Tüdős rétes és töltött marhalép – Bizarr fogások régi szakácskönyveinkből

    Első ránézésre talán bizarrnak tűnnek régi szakácskönyveink bizonyos fogásai. Nyárson sült, töltött marhalép. Zöldfűszeres-gyömbéres agyvelőszendvics birkából. Tárkonyos, sült tehéntőgy. Tejfölös-citromos borjúmáj. Csirkevérrel sűrített ragu...
  • Bogos Zsuzsanna
    kávé

    Hogyan lett a gyógyszerből sütemény? – Kis kávétörténelem

    Egy nehezebben induló napon valóságos gyógyszer lehet egy jó kávé. Innen is indult valaha ez az ital, hogy aztán a díszes kávéházakban, rohanós eszpresszókban...