Archívum éves bontásban | Képmás Magazin

Archívum éves bontásban

Archív július 2017

A szurkoló bennünk

júl.31.
Molnár-Bánffy Kata
Magyar szurkolók a vizes vébén

Vége a budapesti vizes világbajnokságnak. Amikor ezeket a sorokat írom, túl vagyunk az utolsó versenyszámokon is, még interjúkat közvetít a csodás Duna Arénából a televízió, még a levegőben úsznak a szurkolói himnusz hangjai, de a háttérben már ürül ki az aréna, két hét után. Jó lenne okosan megfogalmazni, de valójában elmondhatatlan az élmény: csodás két hetet kaptunk.

Költözzek-e Magyarországra? – Egy döntés margójára

júl.27.
Baka Ildikó
Költözzek-e Magyarországra? – Egy döntés margójára

Egyszer gyerekkoromban hallottam, ahogy a buszon egy nő lelkesen meséli a barátnőjének, hogy az „igazi” magyar rokonainál volt Pesten. Felmerült bennem a kérdés: mi, felvidékiek, milyenek vagyunk? Nem igaziak? De nem szóltam bele a felnőttek komoly társalgásába.
Később aztán megszoktam azt a hozzáállást, amely a „mi egyszerre két hazában vagyunk hontalanok”– narratíva köré rendeződött. Sorsunk, hogy sehova se fogadjanak be minket: a szlovák professzorok – a jóslatok szerint – majd „lemagyaroznak” valamelyik egyetemen, Magyarországon pedig „szlováknak” neveznek – „ez van, ezt kell szeretni.”

Hét ok, amiért érdemes bajlódni a veteményeskerttel

júl.17.
Molnár-Bánffy Kata
veteményeskert

Ellátórendszereknek kiszolgáltatott, városi vagy városi jellegű életet élünk, reggel munkahelyre megyünk, este haza – a zöldséget és a gyümölcsöt a szupermarketekben, jobb esetben piacokon vagy termelőktől vesszük. Aki nem így él, annak természetesen nem szól ez a bejegyzés, a hagyományos, vidéki életmódot folytatóknak, akiknek a veteményes a család élelmiszerellátásának fontos forrása. 

A negyveneseké az élet!

júl.10.
Molnár-Bánffy Kata
Szabadság, nyaralás

Tizenkét évvel ezelőtt voltam először ebben a gyerekbarát hotelben, ahol itt tartózkodott egy gödöllői család is. Nem emlékszem a nevükre, sőt rájuk sem, nem is beszélgettünk, azt is egy véletlenül meghallott fél mondatból tudtam, hogy gödöllőiek. De arra jól emlékszem, mekkora hatással volt rám, aki egy másfél meg egy három és fél éves fiúgyerekkel töltöttem ott a hosszú hétvégét, hogy ők milyen lazák a kamaszaikkal.

Könnyű nyári vallomás

júl.04.
Szám Kati
Retro háziasszony

Kedves értelmiségi, közéletben tevékenykedő, esetleg tollforgató barátnőim, kollégáim, ismerőseim, egy vallomással tartozom! Bár gyakran panaszkodom rá, mégis… olykor hihetetlenül pihentet a háziasszonylét.