tánc | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

tánc

Muszáj táncolni!

A párkapcsolatról szóló filmek kedvenc motívuma a tánc. Mi az, amit el lehet vele mondani férfi és nő viszonyáról? Hogyan hat ránk ez a sportként, szórakozásként vagy művészetként átélt tevékenység a pszichológus szerint?

Sebő Ferenc

Sebő Ferenc: „Lehet tánc nélkül élni, csak nem érdemes”

 A páros tánc remek kommunikációs és párkapcsolati segítség, aki nem űzi, nem is érti, mennyire komoly ereje van. A zenész és népzenekutató Sebő Ferenc osztotta meg velünk a gondolatait a témáról.

Schäffer Erzsébet

Schäffer Erzsébet: A vágyakozás tánca

„Ó, csak még egyszer azt az éjszakát! S az éjszakára a táncos nappalokat!” Schäffer Erzsébet idézi fel kolumbiai emlékeit.

Flamenco Táncmelodikák, Pirók Zsófia

Flamenco Táncmelodikák a Várkert Bazárban

A Flamenco Táncmelodikák előadás többféle zenei stílus és a flamenco tánc fúziója, amelyben Pirók Zsófia és a Melodika Project kiváló zenészei egyedi műfajt teremtenek. A Melodika Project klasszikus szerzők közismert darabjait szólaltatja meg Bachtól Bartókon át Piazzolláig egyéni hangszerelésben. Május 17-én a Várkert Bazárban.

Kislány fekszik a fényes parkettán

Csillogó parketten (cs)úszva

Bár annak idején kisiskolás lányaimmal nagy „bálozók” voltunk – azzal tudtam ugyanis a kastélylátogatós órákat számukra is túlélhetővé tenni, hogy a mamuszokban csúszkálva bálozóst játszottunk a gödöllői vagy keszthelyi termek kazettás parkettjén –, a valóságban nem úszom igazán felhőtlenül a mai társadalmi események áradatában.

Táncterem

„Én kicsi beszél társas tánc”

A karzat korlátjának könyökölve bambulok lefelé. Zakóm az egyik gazdátlanul hagyott szék háttámláján. Lent, fehér abroszos asztalok karéjában egyestés táncteremmé átalakított küzdőtér. A pódiumon szőke díva érzelmes angol keringőre hangolt slágert énekel.

Táncháztalálkozó

Megnyílt tér – XXXVI. Országos Táncháztalálkozó

A hétvégén egy olyan eseményen vettem részt, ahol zavarba ejtően természetesen nőnek érezhettem magam. Beszámoló.

Südi Iringó

Südi Iringó: „A táncparketten nincs reménytelen eset”

Sokaknak ő jut először az eszébe, ha társastánctanításról van szó, hiszen hónapokon át egy televíziós show-műsorban tanította a sztárokat a parketten. Tanításról, versenytáncról, páros táncról beszélgettünk.

Estrella Morente flamenco-előadása közben. Ljubljana, Szlovénia, 2011

Flamenco – több mint életérzés

A tüzes, legtöbbször fájdalmakat megéneklő dalművészet ma virágkorát éli, a világon egyre nő a flamenco klubok és táncműhelyek száma, Japánban például 650 ilyen iskola működik, amely a Spanyolországban található akadémiák létszámán bőven túltesz.