Szemezgető | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Szemezgető

Szemezgető

Hogyan tehetünk szert nagyobb önfegyelemre?

Hogyan tehetünk szert nagyobb önfegyelemre?

Élvezzük a mát, vagy szorítsuk össze a fogunkat, és küzdjünk egy jövendőbeli szebb, nagyobb és jobb cél érdekében? Esetleg haladjunk a jól bevált arany középúton? A legtöbbünkben ott motoszkál a kérdés.

Pál Feri atya a Képmás-esten

Pénzről és családról – Pál Feri atyával

Decemberi Képmás-estünkön Pál Feri atya osztotta meg tapasztalatait „pénz és család” témakörben a közönséggel.

Vladár Krisztina festő

„Más vagyok, mint ahogy egy művészembert elképzelnek”

Kedves Olvasó, kérem, hunyja be a szemét, és képzeljen maga elé egy húszas éveiben járó, végzős festőhallgató… nőt. Milyennek látja? A haja lila és zöld, esetleg feltűnő ruhákban jár? Velem szemben egy kismama ül, sima hajjal, smink nélkül, nadrágban-pulóverben-kendőben. Ő Vladár Krisztina festő, a Pécsi Egyetem végzős hallgatója. Szóval, félre sztereotípiák!

Ütünk-verünk vagy küzdünk? – A küzdősportokról

Ütünk-verünk vagy küzdünk? – A küzdősportokról

„Kétféle ember van a küzdősportban: akinek eltört az orrcsontja és akinek el fog.” Ezzel a mondattal egy edző nyugtatta meg tanítványát, aki épp sajgó orral ült az öltözőben. De akkor miért is jó, jó-e egyáltalán, ha küzdősportra adjuk a saját fejünket vagy a gyermekünkét?

Megváltozhatok? – pszichológus kollégánk az önfejlesztésről

Megváltozhatok? – pszichológus kollégánk az önfejlesztésről

„Bármit elérhetsz, ha igazán akarod!” – tartja korunk jelmondata, amellyel vitázni felelőtlen tett, ha nem akarjuk, hogy akaratgyengének, lustának és erőtlennek tartsanak bennünket.

Kikre néznek fel gyermekeink? Ki legyen a példaképem? Képmás magazin

Kikre néznek fel a gyerekeink?

Ha megkérdeznének minket, ki a példaképünk, nem biztos, hogy egyetlen névvel tudnánk válaszolni. Mégis szívesen vennénk, ha a gyerekeinktől tudnánk erre megnyugtató és egyszerű választ kapni. Valljuk be, kellemesen csengene a fülünknek, ha Einstein, Audrey Hepburn, Radnóti Miklós, Hosszú Katinka, Mark Zuckerberg vagy Böjte Csaba volna a megnevezett. De a kérdés általában ennél kicsit bonyolultabb.

Adni jó – és kapni is

Könyöradomány vagy támogatás?

Amikor adományról, adakozásról hallok, egyszerre támadnak bennem jó és rossz érzések. Könyöradomány, kompenzáció, koldusmaffia – ezek a fogalmak rossz érzést keltenek. Jótékonyság, támogatás, ösztöndíj – ezek megmelengetik a szívemet. És ott van még a segély, amely életmentő lehet, de megalázó is.

Estrella Morente flamenco-előadása közben. Ljubljana, Szlovénia, 2011

Flamenco – több mint életérzés

A tüzes, legtöbbször fájdalmakat megéneklő dalművészet ma virágkorát éli, a világon egyre nő a flamenco klubok és táncműhelyek száma, Japánban például 650 ilyen iskola működik, amely a Spanyolországban található akadémiák létszámán bőven túltesz.

Hirdetés