Sportolj a kutyával! | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Sportolj a kutyával!

2016.05.24.
Hirdetés

Te is azok közé tartozol, akik szívesen csinálnak közös programot a kedvencükkel? Akkor ezt a cikket neked ajánljuk! Rengeteg olyan kutyás sport létezik, amely nemcsak a kutyának, a gazdinak is igazi kihívás, és mindketten felhőtlen örömötöket lelhetitek benne. Érdemes olyat választani, ami aztán mindkettőtök számára életmód programmá tud válni. Terelés, vadászat, túrázás, terepfutás, mentőkutya képzés, szánhúzás – mind-mind kiváló kutyás sportok, most azonban a legújabbakat és talán kevésbé ismerteket mutatjuk be kedvcsinálónak.

Agility

Az agility az egyik legcsodálatosabb kutyás sport: koncentráció, közös munka, egymásra hangolódás a kutyával, játszva fejlesztés, gyorsaság és ügyesség a legjobb összetevői. Az együttlét és játék öröme mélyíti a kapcsolatot a kutyával, valamint alkalmat ad a mozgásra, sportolásra. Az agility során különböző akadályokat (ugró- és kúszóakadályok, palánk, létra, szlalom) kell minél pontosabban és minél rövidebb idő alatt teljesíteni. Nem csupán a kutyust, de a gazdit is próbára teszi mind szellemileg, mind fizikailag. Egy agility edzés úgy repül el, hogy észre sem veszi az ember. Agilityzni minden kutya és gazdi járhat, de magasabb szinten is lehet űzni a sportot, komoly agility versenyekre is járhat, akinek a versenysport és a teljesítmény fontos.

Frisbee

Azok számára, akik nem tehetik meg, hogy szervezett foglalkozásokon vegyenek részt, kiváló lehetőséget kínál az egyik legújabb sport, a kutyás frizbi. A frizbi arra alapoz, hogy a kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frizbi ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak. Ha az apport és az elkapás már jól megy, akkor végtelen variációjú trükköt meg lehet tanítani. A játék, amellett, hogy az egyik legjobb stresszoldó és feszültséglevezető kutyának és gazdának egyaránt, kiválóan alkalmas szervezett sportolásra is.

Mantrailing – avagy városi keresés

A nyomkövetéshez hasonlóan a mantrailing alapja is a kutya jó szaglása, viszont itt kevesebb a kötöttség. A kutya a mozgása során folyamatosan irányokat zár ki, ha a követett szag gyengül, akkor egy újabb irányt próbál ki, és így halad szépen a cél felé. A mantrailinget tipikusan eltűnt vagy szökött személyek felkutatására használják, de kiváló sportolási lehetőség kutyának és gazdának egyaránt. Hobbiszinten gyakorlatilag bármilyen – megfelelő kondícióval rendelkező – kutyával űzhető a sport. Az állóképesség a gazdinál is elengedhetetlen, hiszen megfelelő felkészítést követően akár 10–20 kilométert is meg kell tenni egy alkalommal, a lendületesen kereső kutya tempóját követve. Olyan párosoknak ajánlott, akik szeretik a természetet, kitartóak és strapabíróak az akadályokkal szemben.

Treibball – nem csak pásztoroknak

A treibball itthon még kevésbé ismert sport, pedig igazán jó móka és koncentráció is egyben. Játék szabályokkal. A kutyának a gazda irányításával fitball labdákat kell eljuttatni egy megadott pontból egy másikba. Nyolc labda van, amelyeket háromszög alakban helyeznek el a pályán, s a gazda parancsszavaira a kutyának a legtávolabbival kezdve ezeket be kell terelnie a kapuba. A pálya és a labdák méretét a kutya nagysága határozza meg. A treibballt nem csak a pásztorkutyáknak találták ki: bármilyen fajtájú és méretű kutya meg tudja tanulni. Igazi csapatmunka, fontos a megfelelő időzítés, a jó irányítás, és a kutya kontrollja, hogy ne bolonduljon meg a labdákat látván. Jól átmozgatja a kutyát, jelentős koncentrációt igényel: a gazda mondja meg, milyen sorrendben kell terelnie a kapu felé a lasztikat, a kutyának pontosan követnie kell az utasításokat, iránymutatást.

Flyball – váltóverseny

Két – négy-négy kutyából álló – csapat versenyez két egymással párhuzamos, 15-16 méter hosszú pályán. A kutyáknak egymást váltva kell leküzdeniük a 4 ugró akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből. A labda a motiváció az egészben, ezért rohannak, majd hozzák vissza, amint tudják. A labdát elérve vissza kell vinni azt a kiindulópontra, az előzőleg teljesített négy akadályon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a váltóvonalat. A kutyáknak hiba nélkül és a lehető leggyorsabban kell a feladatot teljesíteniük. Nagyon izgalmas sport, teljesen fel tudja spannolni a kutyákat és a gazdákat is.

Dog dancing – kutyatánc

Ezt nem valami ugribugrinak vagy észnélküli riszálásnak kell elképzelni, a dog dancing komoly engedelmességet és sok-sok trükk alapos tudását feltételezi. A gazdi kitalálja a koreográfiát, amit aztán lépésről lépésre megtanít a kutyának. A kutya ügyessége és gazdára hangolódása elengedhetetlen. A gazdinak ügyesen kell tanítani, és kreatívnak kell lennie abban, hogy az egyes trükköket hogyan fűzi koreográfiává. Néha teljes történetek bontakoznak ki egy-egy kűrből. Egy dog dancer kutya nem ritkán 50-nél több trükköt is meg tud csinálni: érdemes megnézni egy dog dancer videót.

Bármely kutyás sportot választjuk is, az az összhang és harmónia, az az egymásra hangolódás és közös erőfeszítés, ami kutya és gazdája között létrejöhet, páratlan és semmi más élményhez nem hasonlítható!

Pihenőtér rovatunkból ajánljuk még