Fishing on Orfű, Chilling on Abaliget | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Fishing on Orfű, Chilling on Abaliget

2017.07.17.
Sajnos az idei Fishing on Orfű fesztivál véget ért, de a környéken egész nyáron izgalmas programok várják a látogatókat, érdemes például megnézni az ország egyik legszebb barlangját Abaligeten. 

 

Az abaligeti a Mecsek leghosszabb patakos barlangja, évi 55 ezer látogatójával a harmadik legnépszerűbb föld alatti képződmény hazánkban. Első írásos említése a 18. század közepére datálható. Akkoriban a barlang előürege a falu plébánosának pincéje volt, innen származik a ma is használatos Paplika elnevezés. Később fokozatosan feltárták, a 19. század vége felé már belépőjeggyel, hivatásos vezetővel lehetett megtekinteni. Kezdetben 36 tölgyfahidat építettek a patak fölé, majd az 1950-es években a látogatást betonjárdákkal, hidakkal és lépcsőkkel tették biztonságossá. Ezt korszerűsítették 2001-ben, idén pedig a barlang világítását cserélték energiatakarékos led-izzókra, amelyeknek a színhőmérséklete gátolja a növények és algák megtelepedését, ezek ugyanis nem természetes lakók a barlang mikrovilágában.

_MG_9343.jpg
 Kép: Páczai Tamás

Az átlagosan 12 °C hőmérsékletű barlang klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek igazi enyhülést ad.

A különleges formájú képződmények közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Kálvária, az Elefántfej, Karthágó romjai vagy a Niagara-vízesés, de a barlang 25 méter magas nagytermében a sümegi vár több százezer éves „makettjét” is megcsodálhatjuk. 

Az abaligeti barlangban 190 állatfaj él, közülük több endemikus, azaz a világon csak itt találhatóak meg, ilyenek a patakban élő egyes vak bolharákok és vak víziászkák. A barlang jelentős téli denevér-pihenőhely, ilyenkor százával gyűlnek össze a barlang csendesebb mellékjárataiban.

Nyáron is szerencsénk lehet, a nagy patkósdenevért vagy a kis patkósdenevért időnként a kiépített szakaszon is láthatjuk. Lemaradni semmiképpen nem fogunk a misztikus repülő emlősökről, hiszen a barlang mellett üzemel egy igazi Denevérmúzeum, ahol interaktív kiállításon ismerhetjük meg, hogy mit jelent az éjszakai üzemmód ebben a világban. Akárhogy is nézzük, az abaligeti barlang kötelező pihenő (chilling) program.

Nyitva: Nyáron 9–18-ig, a csoportok minden óra egészkor indulnak.

Jegy: Felnőtt 1000 Ft, diák, nyugdíjas: 800 Ft. Fishing on Orfű-karszalaggal a barlangba szóló belépőjegy a Denevérmúzeum megtekintésére is feljogosítja a látogatókat.

Ruházat: A barlangi levegő 12 °C, ajánlott a hosszú nadrág és a meleg, vízhatlan felső.

Utazás: Orfűről buszjárat nagyjából óránként van, gyalog 3,8 km.

Web: www.abaligetibarlang.hu

A cikk a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai támogatásával készült. 

Korszerűsített világítás és burkolat
Kép: Páczai Tamás
_MG_9392.jpg
Kép: Páczai Tamás
_MG_9421.jpg
 Kép: Páczai Tamás
_MG_9482.jpg
Kép: Páczai Tamás

 

_MG_9492.jpg
Kép: Páczai Tamás
_MG_9499.jpg
Kép: Páczai Tamás

 

Ajánlott cikkek