Berg Judit mesehősei a mozivásznon is lenyűgözőek | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Berg Judit mesehősei a mozivásznon is lenyűgözőek

2017.05.09.

 

Egy nagyjából hároméves kislány és anyukája társaságában nézhettem a Lengemeséket az egyik művész moziban. A lány minden állatnak külön megörült, a vízisiklótól a szürke gémig valamennyi élőlény egyformán lelkesítette. Szemlélődését szerencsére nem zavarta meg hárompercenként egy harsány, ezerszínű és számára szinte követhetetlen akciójelenet – ez nem egy amerikai animáció.

A lengék a Nádtenger apró, zöldbőrű őrei. A gyerekeket csak akkor avatják őrzővé, amikor bebarnul a hajuk, addig viszont tilos vízre szállniuk, nádirigón repkedniük, sőt, még a békaderbin sem vehetnek részt. Füttyös Vilkó türelmetlenül várja, hogy őrző lehessen.

Amikor a Nádtenger ellenségei, a harácsok a hattyúkkal szövetkeznek, az egész tó veszélybe kerül, Vilkó pedig kockázatos tervet eszel ki, hogy megmentse otthonát.

A film a József Attila-díjas Berg Judit népszerű Lengemesék-sorozata alapján készült. A főhőssel a legtöbb gyerek könnyen azonosulhat: Vilkó kíváncsi, vakmerő, ezer ötlete van, és nagyon unja már, hogy „ő még kicsi” a legtöbb izgalmas dologhoz. A felnőttek által támasztott szabályokat rendre megszegi, és alig várja, hogy valami nagy dolgot vigyen véghez. Szinte ellenpontja a megfontolt és türelmes Nagyapónak, akivel Vilkónak – példaértékű módon – aktív a kapcsolata: mindig hozzá megy tanácsért.

Az állatos mese eleve hálás téma, a gyerekek kedvence, itt pedig – köszönhetően a remek hangoknak is – minden élőlény egyedi karakter.

A mese a hollywoodi produkciókhoz képest kevésbé akciódús, cselekménye egyszerűbb és lassabban halad, és ez pozitívum.

Az amerikai animációk nagy része több generációt kíván megszólítani, tele van felnőtteknek szánt poénokkal, a Lengemesék vállaltan a bölcsődéseknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak szól.

A film pozitív szereplői a szorgos, dolgos Lengék, antihősei a lusta harácsok.

A történet követi a klasszikus dramaturgiát: a jó végül legyőzi a rosszat, a hős elnyeri jutalmát.

A gonosz szereplők csak gonoszak, nem árnyaltak, ez a jókból és rosszakból álló világ azonban éppen megfelel az ovisok fejlődési szintjének. Azon pedig ne lepődjünk meg, ha a gyerkőc a balatoni nyaraláson, a nádas mellett ülve türelmetlenül várja majd, hogy előbukkanjon a Nádtenger valamelyik lakója.

 

Ajánlott cikkek