Megújul a Szent Ferenc Kórház | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Megújul a Szent Ferenc Kórház

2017.01.18.
Hirdetés

A Szent Ferenc Kórház évek óta sok jószolgálati kezdeményezés főszereplője. Például játszóteret hoztak létre a kórház nagy ősparkjában a környék lakóinak, a Hűvösvölgyi út–Szerb Antal utca–Széher út vonzáskörzetében élőknek ugyanis nincsen saját, közeli játszótere. A kórház nagy parkjában létesült a kreatív, csak természetes anyagokból készült játszópark, ahova azóta a környékbeli kisgyermekesek járnak. Ez a játszótér arra is alkalmas, hogy amikor a szülők mondjuk a nagypapát látogatják a kórházban, a gyerekek a játszótéren játszhassanak, miközben a szülők a nagypapával ülnek a közelben, a parkban – így akár a teljes család együtt lehet, és nincs „kórházíze” a dolognak.

Létrehoztak egy kardio-tanösvényt is, amivel elnyerték a Társadalmi Felelősségvállalás (CSR) Díját. A projekt célja, hogy segítse a lakosság körében a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, az egészségmegőrzést.

Sokféle fejlesztés zajlik a kórház épületén, azon belül és kívül is. Itt a cél a bővítés, az energiahatékonyságra való áttérés (napelemes rendszerek) és új eszközpark beszerzése, modern gyógyítási metódusok (pl. nappali kórház) lehetővé tétele.

szent-ferenc-jatszoter.jpg

Szent Ferenc játszótér - szentferenckorhaz.hu

 

Épületenergetikai korszerűsítés a Szent Ferenc Kórházban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium finanszírozásában, a KEHOP-5.2.1-15-2015-00003 számú projekt keretében valósul meg a Budapesti Szent Ferenc Kórház következő épületenergetikai korszerűsítése. A 228 600 000 forintos összköltségvetésű energiahatékonyságot szolgál, és általa magasabb komfortfokozat érhető el az intézményben.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház 228 600 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyből a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, a Széchenyi Terv 2020 keretében a kórház az energetikai korszerűsítésnek egy következő állomásához ér.

A több mint 75 éves Budapesti Szent Ferenc Kórház jelenlegi profilja a kardiovaszkuláris rehabilitáció és a cukorbeteg, illetve magas koleszterinszintű betegek ellátása. A kórház területi ellátás szempontjából a közép-magyarországi régió akut eseményen és szívműtéten átesett betegeiért felelős. A megváltozott profilhoz kapcsolódóan több fejlesztés is zajlik az intézményben, melyek növekvő betegkört és gazdagodó ellátási profilt tesznek lehetővé.

Az energetikai elvárások az elmúlt 30 évben jelentősen megváltoztak. A jelenlegi épület az építési korának megfelelő színvonalon volt kialakítva, így energetikailag a mai elvárásoknak nem felel meg. A tulajdonos-üzemeltető két lépésben korszerűsítési projekteket indított el, melyből az első ütem lezárult, hőszigetelés és használati meleg víztermelés napkollektorral témákban. A jelen projekt egy további előrelépés lesz az energiahatékonyság irányában.

A mostani beruházás keretében a következők valósulnak meg:

  • Nyílászáró-csere
  • Fűtési és HMV-előállító rendszer korszerűsítése
  • Új hűtési rendszer kialakítása
  • Napelemes rendszer kialakítása

Összességében az energiaköltségek 5-9%-a megspórolhatóvá válik úgy, hogy közben magasabb komfortfokozat biztosítható a tervezett területen.

A projekt befejezése 2017. október végére várható.

 

Munkahely rovatunkból ajánljuk még