Lezárult a Jószolgálat-díj jelölési időszaka | Képmás Magazin
Kiemelt témáink

Lezárult a Jószolgálat-díj jelölési időszaka

2017.02.10.
Hirdetés

Lezárult a jelölési időszak a Twickel-Zichy Mária Terézia emlékére alapított Jószolgálat-díjra, amelyre január 31-ig lehetett országos szinten javasolni olyan személyeket vagy intézményeket, akik áldozatos szociális munkát végeznek. Jelenleg a szakmai értékelés, előszűrés zajlik. Összesen több mint 500 jelölés érkezett a meghirdetett egyéni, intézményi és civil közösségi kategóriákban.

A Jószolgálat-díjra a legtöbb jelölés az egyéni kategóriákban érkezett, ezt követik az intézményi kategóriákban (a családokért, a kisebbségekért, a fogyatékkal élőkért, az idősekért és a hajléktalanokért végzett szociális munkáért) beküldött pályázati anyagok. 

joszolgalat_dij_1.png

Egyre több hazánkban is a civil összefogás, amely intézményi kereteken kívül szerveződik, és amely önerőből, önszerveződően, a saját eszközeivel próbál segíteni a rászorulókon, ezt mutatja a kategóriára érkezett pályázatok száma is, mely az összes jelölés 11,5%-a.

joszolgalat_dij_2.png

Az egyéni kategóriában a családokért végzett szociális munka kategóriájában jelöltek a legtöbben, ez 46,7%-ot tesz ki. Kiemelkedően sok pályázat érkezett hajléktalanokkal foglalkozó magánszemélyekről, közösségekről és intézményekről, hiszen az elmúlt hetek hideg napjai miatt sok példaértékű civil összefogással találkozhattunk.

joszolgalat_dij_3.png

A Jószolgálat-díj győzteseit a 7 nagy magyarországi segélyszervezet (a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt és a Johannita Segítőszolgálat) delegáltjaiból és az alapító képviselőiből álló zsűri választja ki a jelölések alapján, a díjátadóra ünnepélyes keretek között 2017. május 31-én kerül sor.

A Jószolgálat-díjat 2016-ban azért alapította a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány, hogy a különböző területeken szociális munkát végzők áldozatos és példaértékű munkáját bemutassa, valamint a szociális életpályákat népszerűsítve azok társadalmi elismertségét növelje. Az alapítvány névadója Twickel-Zichy Mária Terézia 1944-ben született Budapesten, életét teljes egészében a rászorulók segítésére fordította. Szociális gondozó végzettséget szerzett, és ápolónőként hajléktalanokkal foglalkozott. 1988-ban az Ungarischer Malteser Caritasdienst egyik németországi megalapítója és alelnöke lett, fáradhatatlanul dolgozott a német és magyar rászorulókért. Tevékenysége elismeréseképpen 1992. február 3-án a Máltai Lovagok Rendje felvette soraiba. Szekszárd szegény sorsú diákjait is éveken keresztül támogatta, 1995-ben pedig az ő segítségével alakult meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregszászi Járási Szervezete. Emellett részt vett a „Családok a családokért program” elindításában, melynek keretében több mint 120 magyarországi és kárpátaljai magyar család között jött létre támogatói és emberi kapcsolat. Szekszárd és Beregszász városa is posztumusz díszpolgárává választotta. Életét a tevékeny hit, kötelességtudat és felebaráti szeretet jellemezte, ezen lelkületében mindenkor a máltai eszmét szolgálta, melynek jelmondata: „A hit védelme és a szegények szolgálata”.

A Zichy Mária Terézia grófnő emlékének ajánlott Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány regionális szinten a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben szervez és támogat olyan sport- kulturális- és egyéb közösségi eseményeket, amelyek célja a rászoruló családok segítése. Az alapítvány országos és nemzetközi szinten – kiemelt figyelemmel a magyar-német kapcsolatok elmélyítésének szándékára – népszerűsíti, alkalmanként szervezi a rászorulókért végzett szociális munkát. Ezen tevékenységének keretében alapította a Jószolgálat-díjat.

Munkahely rovatunkból ajánljuk még